Знае ли българинът къде отиват даренията му?

40% от дарителските организации не отчитат къде отиват събраните средства
12 май 2020 10:00, Красимир Ангелов
18

Разпространението на COVID-19 предизвика здравна и икономическа криза в целия свят. Хората се мобилизираха и се появиха много доброволчески и дарителски инициативи. Освен акт на добро, някои от тях обаче носят със себе си проблеми - или организациите не са прозрачни, или пък събраните помощи не отиват при хора, които са в нужда.

Според анализ на Българския дарителски форум, 40% от дарителските организации не разкриват къде отиват събраните пари или помощи. Това обяви изп. директор на Фондация "Работилница за граждански инициативи" Илияна Николова в "България сутрин".

Още по темата
"Всяка организация, която иска да бъде коректна, намира начин да се отчете. Български дарителски форум следи дарителските тенденции. Според неговия анализ 60% от дарителските организации са отчетни. Останалите 40% не разкриват къде отиват събраните средства", посочи тя.

Злоупотреба има не само от страна на организациите, но и от страна на хората. На опашки за помощи се редят такива, които не са в нужда. Илияна Николова отбеляза, че дарителят е този, който носи отговорност да прецени на кого ще подаде ръка.

"Дарителят е този, който трябва да потърси информация за човека, на когото ще дари. Организациите трябва да имат система, с която да определят кои хора са нуждаещи се", коментира Николова пред Bulgaria ON AIR.

И даде пример с болница "Пирогов", където всички получени средства и помощи били описани в сайта им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
10
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-16,а според мен ,дарения не трябва да има,каква държава сме,че чрез дарения,трябва да се купува,кувьозис пластмасови капачки,за недоносени деца ,резспиратори ,които в болниците няма,и след това управниците да пъчат гърди,че сме най-добри в ЕС,никъде го няма това по света,държавата купува всичко.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен най-добре е да се даряват храна и дрехи. Ако дариш пари на някой дом за сираци рискуваш директора на дома да си ги вземе като бонус към заплатата.Даряването на пари трябва да се прави само при набирането на средства за лечение.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък тия организации които би трябвало да са в помощ на инвалидите много яко папкат кинти и замазват очите със якакви уъркшопи и събрания в Шератон веднъж годишно.Техните председатели се возят в чисто нови коли-джипове,обзавели са си апартаментите и даже имат хладилници започващи от 4000 лв нагоре,и от тия безвъзмездно дадени помещения за офис ги преотдават под наем незаконно и пак печелят и с все издокарани с маркови дрехи и водят луксозен живот. ДAHC къде спи? НП0 мошеници
11
0
 
3
 
! Отговори
КЕФ преди 3 години
КЕФ , НЕКА НЕ ЗНАЯТ ! ОТ МИНАЛОТО ДО СЕГА И ЗА В БЪДЕЩЕ ! ТО НЕ СТАВА ТАКА ! СТАВА САМО ЧРЕЗ ПЪЛЕН НАРОДЕН КОНТРОЛ НАД ДЕЙНОСТТА НА СЪДИЛИЩАТА И ТЪРСЕНЕ НА МАТЕРИАЛНА ОТГОВОРНОСТ ОТ МАГИСТРАТИТЕ ! САМО ТОГАВА И ТАКА !
10
0
 
6
 
! Отговори
Ще чакате преди 3 години
Нищо вече не дарявам, особено на БЧК. Всичко отива за римляните. А БДФ и "Работилница за граждански инициативи" са *** НПО-та, на тия за нищо не им вярвайте.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не дарявам и нямам такъв проблем. За бедните си има държава.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо въобще съществуват частни организации и НПО-та има си правителство Ще кажете държавата е лош стопанин е като е лош стопанин и едни дарения не може да стопанисва или един НЕК как ще управлява цяла държава ? Всичко частно трябва да се национализира държавата не е лош стопанин. Лоши стопани са частниците дето крадат дарения и разорават дюни.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ЕТ "Герб-Буда 2009" ?
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И друг път съм споменавал, че дарявам по банкова сметка и с обратна разписка, защото 50% от дарението ми го приспадат от данъчната декларация, не знам как е в Бг , но пари в разни касички и кутии не пускам.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знае ли държавата като даряваме пари на подобни организации дали не злоупотребяват със средствата. Нека кажат как се финансират тези организации, какви имоти притежават шефовете им и подобни. Щом държавата е допуснала и регистрирала подобни организации то държавата носи отговорност пред дарителите затова къде потъват средствата.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не не знае защото се краде
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо трябва да даряваш на дарителски организации, а не директно на нуждаещия се?
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да дарява човек е нужно да има кауза и да следи коя дарителска организация е добра. Дарителските организации са фирми: някои се справят по-добре от други с дейността си, а някои са си направо пирамиди. Изисква се да се работи с организациите на които си даваш парите.
1
1
 
20
 
! Отговори
Герберуга преди 3 години
Даренията отиват при целевата група, за която са предназначени( усвояват се - крадат се)