Борисов чака ръст на икономиката догодина, засега бюджетът е добре

"Ще положим максимални усилия, за да помогнем на всеки българин"
208
Борисов чака ръст на икономиката догодина, засега бюджетът е добре
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов се надява на бързо икономическо възстановяване догодина и уверява, че правителството ще положи усилия за това.

Благодарение на дисциплинираната и последователна политика за поддържане на положително или близко до балансирано салдо през последните години страната ни влезе в добро състояние в извънредната ситуация, предизвикана от разпространението на коронавируса. Това коментира Борисов в профила си във Facebook, след като днес правителството обсъди касовото изпълнение на бюджета за първите три месеца.

През 2019 г. се придвижихме с едно място напред и вече сме втори след Естония с най-нисък дълг на сектор "Държавно управление" в ЕС за 2019 г. - 20,4 % от БВП. Спрямо 2018 г. отчитаме понижение на този показател с 1,9%.

През първите два месеца на тази година отчетохме ускорение на растежа на оборота в промишлеността на вътрешния пазар и той достигна 9,7% спрямо същия период на миналата година. Оборотите в търговията на дребно за януари-февруари също нараснаха, както и износът ни на стоки с 4,9%, посочва премиерът.

По думите му дори и през месец март параметрите на изпълнението на бюджета са добри, като консолидираната фискална програма отчита превишение на приходите над разходите в размер на 1,2% от прогнозния БВП. Заради пандемията и негативните фискални ефекти по линия на спад в приходите, вследствие на ограничителните мерки в България и основните търговски партньори от ЕС и трети страни, очакванията на правителството са, че параметрите по изпълнението на бюджета ще се проявят с известно забавяне и ще бъдат силно изразени през второто и третото тримесечие на настоящата година.

Затова българското правителство предприе действия за запазване на работните места като "60 на 40", както и редица други мерки в помощ на хората и на бизнеса. Не предвиждаме ограничаване на плащанията по големите инфраструктурни проекти, предвидени за финансиране и изпълнение с разчетите за годината, с което ще подкрепим инвестициите при очаквания спад в непубличния сектор.

Предприехме и действия и за преструктуриране на Оперативните програми, съфинансирани от ЕС, с което за мерки за подкрепа на икономиката и борба със заразата с COVID-19 ще бъдат осигурени 870 млн. лв. В прогнозите си ЕК посочва, че силата на българската икономика и положителните външни и фискални баланси преди избухването на пандемията от COVID-19, са предпоставка за бързо икономическо възстановяване.

Очакванията на експертите са това да се случи още през 2021 г., за което правителството ще положи максимални усилия, за да помогне на всеки един българин, посочва Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
16
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
***, не искам да ми помагаш. Върви по дяволите.
113
1
 
13
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
За съжаление очакваният ръст е само в тяхните джобове! Още повече като си намалиха данъка за хотелите да плащат по-малко , а ДДС-то за храните го оставиха на 20 процента да продължат да ни щавят! Ама българите са явно от прос*и по-прос*и щом си седят мирно и кротуват !
112
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо ще се помогне на приятелите, на тия дето ги е бил,на тия с хотелите, после на тия с ресторантити и баровете, после на мисирките, толупите и дъртите злобни свекърви. ....
111
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
Тиквата очаквал ръст догодина...И може,зер вече е акционер...
110
5
 
5
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Сашо Диков разнася ли ги още по София тези на Левски акциите?:):):)Абе накрая все некой ше ги вземе:):):):)Според мене най-добре да ги остави пред вратата на Тити Папазов:):):):)
109
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов чака и да го изберат пак наесен, ама да видим дали ще стане.
108
1
 
3
 
! Отговори
"Братя"Дам преди 3 години
Тоз така ще го Джиросам -такива акции ще му дам !!
107
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ръст има и то голям. Огромен брой нови компании в София, което доведе до много по-високи заплати и приходи за хазната. Разбира се, тук говорим за стотици хиляди (около 200 000) служители, работещи квалифициран добре платен (над 4-10++к лв.). Не важи за склададжии, бензинджии, ММА бойци, камерирерки, секретарки, касиерки, чистачки, миячки, сервитьорки, барманчИтЪ итн. Едвам си задържам кадрите, junior при нас започва на 2700лв. след 2-3 години едвам го задържаме с двойна заплата.
106
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и аз очаквам ръст.. все пак ще минат избори и повече няма да го чуем даже
105
1
 
1
 
! Отговори
ясно преди 3 години
- Момче, тази зима дали ще е студена?- Голям студ, дядо, мечките ще умират от студ!Шамана доволен се обърнал да си ходи, но се извърнал и попитал:- А бе, вие по тези жици ли познавате?- *** ги жиците, гледай индианците колко дърва събират!
104
1
 
2
 
! Отговори
ясно преди 3 години
Отиват индианците при шамана и го питат:- Тежка ли ще е зимата да знаем колко дърва да събираме?- Кучетата ще умират от студ! - отговорил им шамана.След един месец:- Да събираме ли още дърва?- Събирайте, вълците ще умират от студ!След още един месец:- Още да събираме ли?-Още,още, мечките ще умират от студ!Но на шамана му станало гузно дали не е подвел хората си и решил да отиде на върха, където имало метеорологична станция и да попита бледоликите кaква ще е зимата. На портала видял един техник качен на стъб и го попитал:- Момче, тази зима дали ще е студена?- Голям студ, д
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох, анонимния с главните букви, наистина си специалист по писането на вицове.С цервено трябва да са, че още повече да се набиват на очи. Хумор трябва в днешно време!
102
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Постигнхме това и онова, пък народа взе ,че изпомря.....Абе хубава работа, ама тиквенска....
101
0
 
4
 
! Отговори
инженер преди 3 години
я от 10 години чекам да ми дигнат заплатата ама па казая догодина
100
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В НОВАТА НИ ИСТОРИЯ НЯМА ПО-МЪДЪР, ДАЛНОВИДЕН И ТАЛАНТЛИВ ДЪРЖАВНИК ОТ ОБИЧАНИЯ НИ ПРЕМИЕР БОЙКО БОРИСОВ. НЕ СЛУЧАЙНО НАРОДЪТ ГО ДАРЯВА С БЕЗГРАНИЧНАТА СИ ЛЮБОВ, ПОЧИТ И УВАЖЕНИЕ.
99
1
 
4
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
"Борисов чака ръст на икономиката догодина..."То Бочито още чака и "ада" да дойде в БГ ама...
98
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте да дефинираме структурно това чудо "икономика на България". Скара-бира, бира-скара, смяна на мръсни чаршафи, куриерски фирми, търговия, бензиностанции, фризьорски салони, зъболекари, ремонт на стари коли, заводи сглобяващи определен детайл с ръчен труд като поддоставчик. В тая икономика дори на хартия да имаш растеж, не се отразява положително на човешкото развитие, а означава повече бира и кебапчета.
97
0
 
4
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
Хазната винаги е пълна но пари няма ! Бюджета е много добре но пари няма ! Българите имат пари но нямат пари ! Икономиката ни е много добре но нямаме икономика ......Пия ракия ама нямам ракия ? А сега де ! Тулупска му работа ! Путин е виновен ! Китайците са виновни !
96
12
 
1
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
В общи линии, адекватната реакция на Борисов спрямо ситуацията с короната според мен ще му осигури още поне 2 мандата на власт.
95
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще расте държавния дълг,ще растат кредитите на хората,ще расте безработицата,ще расте миграцията,ще растат нещастните случай следствие на мизерията,ще расте броя на болните и НЕДОВОЛНИТЕ,ще расте негодуванието от неадекватните мерки и съсипаната икономика.Друг ръст не очакваме.