Коронакризата ще се отрази на хазната със закъснение

МС одобри касовото изпълнение на бюджета за първото тримесечие
14
Коронакризата ще се отрази на хазната със закъснение
Снимка: Правителствена пресслужба

Негативните ефекти в приходите, породени от мерките за борба с пандемията, ще се отразят върху параметрите по изпълнението на бюджета с известно закъснение. Параметрите по изпълнението на приходите към края на месец март все още не са повлияни в значителна степен от кризата и отразяват само най-непосредствените ефекти от предприетите мерки и променената макроикономическа среда.

В структурно отношение при преките данъци най-осезаем е ефектът от удължаването на сроковете по Закона за корпоративното подоходно облагане, което изместват една голяма част от постъпленията от месец март в месец юни, докато при косвените данъци се отчита забавяне при приходите от ДДС от внос, приходите от акцизи и други, съобщиха от правителствената пресслужба.

Днес Министерският съвет одобри информация за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за първото тримесечие на 2020 г.

По данни от месечните отчети на първостепенните разпоредители с бюджет приходите, помощите и даренията по КФП към март 2020 г. са в размер на 10 977,0 млн. лв. или 23,4 % от годишните разчети. Съпоставени със същия период на предходната година те нарастват номинално със 119,0 млн. лв. При данъчните и неданъчните приходи се наблюдава спад със 153,6 млн. лв. (1,5 %), а постъпленията от помощи и дарения (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) са повече с 272,6 млн. лв. (48,5 %), сравнени с края на март 2019 година.

Общата сума на данъчните постъпления, вкл. приходите от осигурителни вноски, възлиза на 8 580,6 млн. лв., което представлява 23% от планираните за годината данъчни приходи.

Приходите от преки данъци са в размер на 1 308,6 млн. лв. или 18,2 % от предвидените в разчетите за годината. В тази група по-ниско е изпълнението на приходите от корпоративни данъци, във връзка с удължаване на сроковете за 2020 г. по Закона за корпоративното подоходно облагане със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Приходите от косвени данъци са в размер на 4 328,2 млн. лв., което е 24,4 % от разчетите за годината. Постъпленията от ДДС са в размер на 2 940,9 млн. лв. или 25,1 % от планираните. Въведеното извънредно положение в страната все още не се отразява значително върху постъпленията от ДДС към края на първото тримесечие на 2020 година. Влошените макроикономически показатели за потребление, внос, износ, както и цената на суровия петрол се очаква да повлияят негативно върху приходите от данъка през следващите месеци.

Приходите от акцизи възлизат на 1 320,6 млн. лв. (23,2 % от разчетените за годината). При акцизите се очаква кризата с COVID-19 да се отрази главно върху потреблението на горива и алкохолни напитки, което ще повлияе и на постъпленията в следващите отчетни периоди.

Постъпленията от мита са 54,6 млн. лв. или 23 % от годишните разчети. Постъпленията от други данъци (вкл. имуществени и др. данъци по ЗКПО) са в размер на 294,7 млн. лв. или 24 % изпълнение на годишните разчети.

Приходите от социални и здравноосигурителни вноски са 2 649,1 млн. лв., което представлява 23,6 % от разчетените за годината. Неданъчните приходи са в размер на 1 561,9 млн. лв., което представлява 23,0 % от годишните разчети.

Приходите от помощи и дарения са в размер на 834,4 млн. лева.

Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към март 2020 г. възлизат на 9 550,4 млн. лв., което е 20,4 % от годишните разчети. За сравнение разходите по КФП към март 2019 г. бяха в размер на 9 053,5 млн. лева.

Номиналното нарастване, съпоставено със същия период на предходната година, се дължи основно на по-високия размер на социалните плащания (базов ефект от увеличението на пенсиите от юли 2019 г.), както и по-висок размер на разходите за издръжка, разходите за персонал, капиталовите разходи и други.

През отчетния период са финансирани основно разходи, свързани със системата на здравеопазването. Финансирани са най-неотложните разходи, свързани с осигуряването на защитни облекла, дезинфектанти, медицински консумативи и други за медицинския състав, които са на първа линия в борбата със заразата. Основната част от тези разходи са осигурени в рамките на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет.

Нелихвените разходи са в размер на 8 857,0 млн. лв., което представлява 19,9 % от годишните разчети. Текущите нелихвени разходи към март 2020 г. са в размер на 8 280,2 млн. лв., капиталовите разходи (вкл. нетния прираст на държавния резерв) възлизат на 569,1 млн. лева. Предоставените текущи и капиталови трансфери за чужбина са в размер на 7,7 млн. лева. Лихвените плащания са в размер на 319,8 млн. лв. или 48,8 % от планираните за 2020 година.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31.03.2020 г. от централния бюджет, възлиза на 373,6 млн. лв.

Бюджетното салдо по КФП на касова основа към месец март 2020 г. е положително в размер на 1 426,5 млн. лв. и се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 1 059,8 млн. лв. и по европейските средства в размер на 366,8 млн. лева.

Размерът на фискалния резерв към 31.03.2020 г. е 10,3 млрд. лв., в т.ч. 9,9 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0,4 млрд. лв. вземания рт фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
1
 
! Отговори
учител преди 3 години
Другарю Борисов обърнете листа-наопъки Е !
10
1
 
4
 
! Отговори
БЦЖ не е от БДЖ преди 3 години
Вярнo e, чe Бългaрия e прoизвoдитeл нa БЦЖ, кaквитo ca oщe двaйceтинa държaви, нo aнтитубeркулoзнaтa вaкcинa имa фрeнcки прoизхoд. Cъкрaщeниeтo БЦЖ нe e кaтo БДЖ, кaктo вeрoятнo звучи нa Бoриcoв, a e BСG - Bасillus СаlmеttеGuérin - и нocи инициaлитe нa двaмaтa фрeнcки биoлoзи Aлбeр Кaлмeт и Кaмий Гeрeн, кoитo ca нeйни cъздaтeли. Тя e изпрoбвaнa първo oт Инcтитутa "Пacтьoр" прeз 1921 г., a oт 1950 г. e въвeдeнa cъc зaкoн кaтo зaдължитeлнa във Фрaнция. Вcички кърмaчeтa ca били вaкcинирaни и рoдитeлитe ca знaeли, чe дeцaтa им нe мoгaт дa пocтъпят в дeтcкa грaдинa или училищe бeз ceртификaт,
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Паляка навил ръкава и заел работна поза за снимката, сякаш ще излъже някого, че чете нещо. Хахахха колко е смешен и жалък.
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Война и мир дава представа за характера и темперамента на руския народ, въобще за руския живот, отколкото стотици съчинения по история... Кабинетът е съвременен, красив, практичен, свеж и повдига самочувствието на човека. До5
7
3
 
2
 
! Отговори
1.8Т големия мотор преди 3 години
Пълни глупости. Корона кризата ще отмине за 6-7 месеца. Днешния човек е разглезен човек. Той си иска удобствата. А желанието за удобствата води до прогрес.
6
9
 
3
 
! Отговори
Пич преди 3 години
"Обърнете внимание на библиотеката в кабинета на Краля Слънце - вместо с книги тя е натъпкана с всевъзможни грамоти и свидетелства за бог знае какви научни"Оффффф, а не бе, ще си сложи "Война и мир" и многотомната световна енциклопедия! Като позьорите, които си лагат книги са окраса. Хайде стига сте говорили и вие глуупости, намерете му нещо друго да го заядете, има много по-важни проблеми, за които може да му търсим сметка на Борисов. Ще не суи бил наредил книги ... глупости!
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що си е завил ръкавите като някакъв месарин.
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обърнете внимание на библиотеката в кабинета на Краля Слънце - вместо с книги тя е натъпкана с всевъзможни грамоти и свидетелства за бог знае какви научни, професионални и интелектуални постижения. Позлатеният бюст и сейфа също са красноречиви.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото повече думи използваш, включително архаични(остарели), толкова си по-богат в езиково отношение.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бая пари ще се цапардосат в кризата по посока на некои приАтеле...
1
6
 
9
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
Думата хазна не се ли използва само като сме били под турско робство? Не е ли неуместна за 21 век?