Слънцето и чистият въздух - много сериозен лечебен фактор

Доброто настроение също било ключово в битката със заразите
6
Слънцето и чистият въздух - много сериозен лечебен фактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Познаваме коронавируса по-добре, но имаме още много да научим за него, и то не малко. Вървим уверено към лечение, но самото конструиране на ваксина е да се докаже, че тя е безопасна и ефективна. С тези неща не бива да се прави компромис. Има технологично време, което отнема между 12 и 18 месеца. Това коментира пред БНТ докторът по вирусология към БАН проф. Радостина Александрова.

Още по темата

Откакто е разчетен за първи път генома в началото на януари, до момента има над 11 000 изолирани отделни вируса.

Тези знания помагат, както за опознаване на вируса, така и за намиране на онези мишени, които трябва да бъдат атакувани, както от ваксините, така и от лекарствата, допълни тя.

Факт е, че се появяват нови коронавируси и е ясно, че ще има други. Целта на науката е да се открият консервативните структури и атакувайки ги бихме могли да се защитим и при този, и при следващи подобни вируси.

Темата за имунитета срещу този вирус остава отворена и много се работи, каза още проф. Александрова.

Тя заяви, че се говори и по темата дали топлото и влажно време намалява вируса.

"Във всички случаи слънцето и чистият въздух са много сериозен лечебен фактор, както и доброто настроение", каза вирусологът.

Всеизвестно е, че вирусът, който причини COVID-19, идва от вирус при прилепите, като е минал поне през един междинен гостоприемник.

По думите на проф. Александрова няма друг животински вид, който да може да съжителства с толкова много вируси, може би над 60, които причиняват заболявания при хората. Опасното е в това, че има повече от един вирус в един прилеп и между тях може да стане обмяна на генетична информация, което прави прилепите една своеобразна работилница, в която могат да се образуват нови вируси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
Eстествено, че чистият въздух и слънцето са полезни за здравето на човека... Дори и "тиквата" го проумя , макар и трудно.
4
7
 
0
 
! Отговори
Особено слънцето преди 3 години
е основният здравен фактор за появата на меланома.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами аз затова откакто се появи тизи вирус през ден си ходя за риба. Преди това ходех един път седмично.
2
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажете го това на Мутафчийски и Борисов,които ни арестуваха 2 месеца в домовете и не можехме дори в парковете да ходим,но в метрото,рейса и трамвая можеше.
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А така сега. Слънцето и чистия въздух лечебен фактор, бързо да ги замърсим или да направим така че да не могат да ни лекуват!