Ангелкова: Няма да се затварят хотели, ако имат турист с коронавирус

50% по-ниски цени на чадъри и шезлонги по плажовете, иска министърът
Обновена: 14 май 2020 16:10 | 14 май 2020 15:51, Анисия Иванова
198
Ангелкова: Няма да се затварят хотели, ако имат турист с коронавирус
Снимка: БГНЕС

Няма да се затварят хотели, в които е установен заразен с COVID19 турист. В такива случаи действа алгоритъм, утвърден и с РЗИ в страната, за изолиране на болните в отделна стая.  Това каза във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която се срещна с представители на туристическия бранш, с кмета на града Иван Портних, областният управитeл Стоян Пасев, представители на контролните институции, съобщи БНР.

Ангелкова посочи, че всички указания, оповестени от мининстeрството, са към днешна дата и в зависимост от решенията не европейските институции и на ситуацията с епидемичната обстановка у нас могат да бъдат променени. Тя увери, че няма да има дискриминация и всички двустранни споразумения, които се сключат в тази сфера, ще бъдат реципрочни и за нашата страна.

През това лято наемателите и концесионерите на плажове ще могат да увеличат търговските площи с до 4 процента, за да има достатъчно отстояние между масите, каза още Ангелкова.

Освен това размерът на концесионните такси и наемите ще бъде обвързан с цените, на които се предлагат чадърите и шезлонгите по пясъчната ивица. Цените на тези услуги трябва да бъдат намалени поне с 50 на сто в сравнение с лято 2019.

Ангелкова припомни и предвидените промени по отношение на разполагането на чадъри и шезлонги – за един чадър с два шезлонга се предвиждат 20 квадратни метра площ. Предстои новите промени за плажовете да бъдат приети до 23 май.

Министърът допълни, че категоризацията на обектите за настаняване на гости и ресторантите, която е изтекла или изтича, ще бъде удължена до края на годината.

Вече са факт указания за хотелиерите и местата за хранене как да работят в настоящата ситуация, те са публикувани на сайта на Министерството. По думите й при промяна на епидемиологичната обстановка ще бъдат коригирани и мерките за обектите. Тя допълни, че е изпратено запитване до ЕК как ще се процедира с туристите от държави извън ЕС, както и с назначаването на работници от такива страни.

В момента близо 90 на сто от хотелите във Варна работят при спазване на всички санитарни изисквания, допълни картината Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Средната заетост обаче е максимум 25 на сто.

По думите му проблем за собствениците е, че много от сградите нямат тераси, където да се сервира храна на гостите. Обслужването по стаите също затруднява хотелиерите, тъй като са нужни много сервитьори, а не е икономически изгодно да бъдат назначавани повече хора, допълни Косев, цитиран от БТА.

Той каза още, че хотелите вече не предлагат оферти ол инклузив. Неговата позиция е, че дори този тип обслужване да се върне, няма да е във формата, който беше досега.

За комплексите около Варна Косев уточни, че хотелите все още не са отворили. Според него през това лято всеки собственик сам ще реши кога и дали ще работи изобщо. Конкретно за бизнес- и конгресния туризъм във Варна позицията на Косев беше, че има надежда да бъдат достигнати до 80 на сто от нощувките, реализирани през миналата година.

Най-вероятно през тази година ще има специално обозначение за зоните с ниско разпространение на COVID-19 каквато е Варна в момента, допълни кметът Иван Портних. Той изрази специална благодарност към жителите на града, които са спазвали дисциплинирано изискванията и това е помогнало районът да остане с много малко установени случаи на заразени в сравнение с други области на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
1
 
! Отговори
Ангелко Николинков преди 3 години
Тази скумрия направи и невъзможното да унищожи туризма. Махни се и ни лиши от присъствието си г-жаГрозилкова. Ако туризма, които предлагаш е красив, като теб. НЕ БЛАГОДАРЯ.
161
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста бързо хотелите ще заработят като изолатори в инфекциозна болница. Апчиииих :) Обявите за персонал това лято: търсим да назначим камериерка с медицинско оброзование, специалност "Инфекциозни болести" е предимство, минимум два западни езика, готова за предизвикателства, в силно променяща се епидемична среда, без фиксирано работно време, без почивен ден и за минимална работна заплата. В свободното си от обслужване на пациенти, пардон - туристи време, ще мие чинии в кухнята и ще сервира.
160
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да си пълен *** за да почиваш където и да било това лято, пестете си парите, с вируса няма да се свърши тази година, след лятото ще има по-голям бум. По добре си подсигурете поминъка пред това да изкараш 10 дена нещо като почивка.
159
0
 
8
 
! Отговори
aaa преди 3 години
Но не може да се седи на пейка в парка!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
158
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко каза, ко?Че вие затворихте цял град съвсем наскоро....
157
0
 
4
 
! Отговори
Да преди 3 години
А ако даден хотел има двама, трима, десетима или 20 заразени с коронавирус, няма ли да се затвори, госпожо?
156
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама много си красива бе!!!
155
3
 
9
 
! Отговори
българин преди 3 години
Госпожо.Никога не съм гласувал за "шефа" ти и Групировката му ГЕРБ! Помня и времето много преди да се появи на "политическата сцена" шефа ти! А ти къде си била тогавава ми е все едно! Нарекоха те " министъра кон! -:) Не ми беше симпатична изобщо! Но толкова време те натрисат " медиите" платени на властта.Че вече си моисля,Че бих те "ужацил" стига да ми паднеш! Симпатяга си бе пич..! -:)
154
1
 
16
 
! Отговори
болиме.... преди 3 години
ич не ми дреме за мутробарока бетонен.....
153
1
 
12
 
! Отговори
123 преди 3 години
Боже,боже,колко мъка има по тоя свят,боже.Прибери си вересиите.Тая плаче за съд.
152
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали по едно време говореха, че чадърите ще бъдат безплатни? То не, че всичко е наред и сме допрели до чадърите, ама поне да бъдат последователни в приказките си.
151
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това лято ше е голям цирк на нашето моренце...., не мерси.....
150
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И дайсе дни карантина да ме сложат, пак отивам в Гърция на море.Даже и там ако ме сложат 14 дни карантина преди морето, нямам против
149
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи отивам в хотел без никаква гаранция дали ще си изкарам до края почивката .Първо като се довлекат куцо и сакато бъкано с бацили от чужбина -дали ще има нормален човек който ще остане във въпросния хотел ако се разбере че има болен ,какви изолации в отделни стаи какви глупости ,второ хранене под небето -ако времето се случи дъждовно или ветровито както често е покрай морето кой ще им стои да се подиграват с него-отишъл си в хотел ,а обслужването и условията са като полупансион от соц. тип
148
0
 
14
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
В басейните и морето до двама човека! Така нареди докторчето.ще се чака и там ред.
147
0
 
14
 
! Отговори
символ преди 3 години
Изборът къде да почиваш и на кого да плащаш, е напълно демократично дело. Никой не може да те закара насила на български курорт, така че по-спокойно с коментарите...
146
6
 
13
 
! Отговори
символ преди 3 години
Вижте сега, ако не искате да почивате това лято в България, просто не го правете. Не давайте от парите си на който и да е български хотелиер или ресторантьор. Даже кафе в кварталното кафене не пийте, защото тоя с трите масички отпред е мутра. Ходете в Гърция и толкова. Но недейте така грубо и обидно да пишете за хората от бизнеса. И там има свестни, честни и почтени човеци...
145
0
 
27
 
! Отговори
Гръцки Джирос преди 3 години
В басейните ще има коридор за карантинирани и коридор за некарантинирани.
144
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В басейните ще има коридор за пикаещи и коридор за непикаещи.
143
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка ненаситни акули ! *** ,мафия ! ОСТАВКА !