Как ще работят откритите басейни в условията на пандемия?

Започна подготовката по отварянето им
14 май 2020 10:11, Нели Христова
5
Как ще работят откритите басейни в условията на пандемия?
Снимка: БГНЕС

Собственици на откритите басейни трескаво се подготвят за предстоящото им отваряне. В момента привеждат басейните си в съответствие с изискванията на здравните власти. Със същото се занимава и Румен Димитров, който стопанисва два открити и три закрити басейна, както и фитнес зала, която обаче все още е затворена.

 Загубите на Димитров досега са огромни, но е спрял да ги изчислява, защото си дава ясна сметка, че в създалата се ситуация няма как да мисли и очаква печалби и посочи, че ако успее да покрива всичките си разходи без да отчита загуби пак ще е доволен.

„Подготовката за отварянето на басейна традиционно започва в средата на април и до 1 юни всичко трябва да бъде подредено съобразно новите изисквания. Заведенията трябва да бъдат ситуирани по безопасен начин. На този басейн местата обикновено са около 1000. Тази година ще бъдат около 400, защото имаме изискване между чадърите да има разстояние от 5 м.“, разкрива Димитров новата реалност, в която ще трябва да работи, пред БГНЕС.

Според него изискването да има отстояние от 5 м. от чадър до чадър, като под всеки трябва да има два шезлонга е изчислено на базата на големите триметрови чадъри, а не на базата на малките чадъри, което прави тази мярка като общовалидна неадекватна. Той изрази надежда, че с времето и след жалбите, които ще постъпят, изискването ще бъде променено.

Димитров посочва, че в закритите му басейни наблюдава спад на посещаемостта с 80% и отдава това на страха на хората, както и на изискването да бъдат по двама в коридор и на отстояние от 2,5 м.

Той опроверга и притесненията на хора, които недоумяват защо басейните се отварят и твърдят, че няма как да се гарантира безопасността им в тях.

„Страховете са малко преувеличени, тъй като водата е наситена с хлор. Тя е силен дезинфектант и влизайки във водата няма опасност от предаване на зараза с оглед на това, че тя умира вътре. Това е официално становище на доктори от СЗО“, убеден е стопанинът и твърди, че чрез тази възможност хората ще могат частично да компенсират спорта и чрез него да изграждат имунитет.

Според него заложените нива на съдържание на хлор във водата, заложени в досегашната Наредба са недостатъчни, за да бъде защитено здравето на плуващите.

„В Наредбата посочените нивата са 0,3-0,6. В заповедта на министъра ги увеличиха от 0,4 до 0,6. Това е недостатъчно ниво на хлор в басейна. В Щатите например е от 3 до 6, в Германия от 1,5 до 3. Нашата наредба е неадекватна и до този момент. Аз ще слагам хлор между 1 и 1,5 независимо, че стойностите ще бъдат леко завишени. Ако държим нивото на хлор в басейните на 0,4-0,6 за много кратко време слънцето може да изяде тази наситеност и водата да остане без хлор“, коментира Димитров.

По отношение на заведенията на територията на басейните ще бъдат сложени маси, които ще бъдат на отстояние от 1,5 м. между тях. Също така планира заведенията да преминат на самообслужване и да бъде сведено до минимум обслужването по масите.

По отношение на пропускателния режим всеки посетител ще преминава през дезинфекция и ще му бъде мерена температурата. Наред с това планира да удвои персоналът, който ще се грижи за дезинфекцията и хигиената в обекта.

 „Ще бъде удвоен почистващият персонал, за да може на всеки час да се дезинфекцират шкафове, съблекални, душове“, обяснява стопанинът на водните съоръжения и добавя, че няма да има увеличение на цените за вход и на тези в заведенията.

Румен Димитров споделя още, че независимо от трудното време, което той оприличава на война, не е спирал пречистването на водата в басейните, не е освобождавал служители, не се е възползвал от мярката 60/40, както и не е кандидатствал за допълнителни стимули, за да издържи.

„Аз съм на мнение, че освобождавайки хората, това е един вид предателство. Като ги освободя и след два месеца няма да имам очи да ги поканя пак да работят за мен. Затова те влязоха в икономичен режим. Без да идват на работа им изплащам половин заплата, за да могат да оцеляват“, посочва Димитров начинът, по който се е справил до момента и казва, че е дал сигурност на 20-те си служители.

В заключение, той е убеден, че ще продължим да живеем с вируса и да се съобразяваме с него.

„Ще се промени целият свят, той вече се е променил. Оттук насетне се пренастройваме за нова ера в живота. Нашето поколение ще хване малко от него, но занапред всичко ще е различно във всеки аспект – физически, психически и материален. Светът върви към фалит и ще трябва да минат доста години докато се върнем в някакъв по-нормален начин на живот“, убеден е още Румен Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще работят? Много просто, ще минат на сух режим на работа.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки си поема лична огворност дали да ходи или не. После ако има чудене кой ми ........ в гащите, си е негова лична отговорност.
2
2
 
13
 
! Отговори
Anonymous преди 3 години
@1 Ами отиди и ти на басейн.А и никой не те кара да ходиш с маска навън.
1
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
аз ще ходя с маска, а те ще плуват в басейна!!!!!!!!!!!!??????????????????????