Над 55% българи очакват края на епидемията от коронавирус към края на годината

Афис: Търпението на обществото отслабва заради социалните ограничения
14 май 2020 18:51, Анисия Иванова
38
Над 55% българи очакват края на епидемията от коронавирус към края на годината
Снимка: Афис

Над половината българи очакват да видят края на епидемията от коронавирус към края на годината или след нея. Това сочат данни от проучване на агенция "Афис". Допитването е направено в периода 7 - 12 май, анкетирани са 1000 души.

Едва 35% от запитаните смятат, че епидемията ще приключи до няколко месеца, а само 11% виждат края ѝ в рамките на месец.

Малко под половината (45%) от страната очакват животът да се върне към нормалното до месец или няколко месеца, а 55% насочват взор към края на годината или след нея, обобщават социолозите

От агенцията уточняват, че  анкетираните са отговаряли на въпросите с нагласа, че на 13 май ще се сложи край на тежките социални ограничения. Вчера обаче българското общество излезе от официалното извънредно, продължило 2 месеца, и влезе в извънредна епидемична обстановка до 14 юни. У нас това е първото след Втората световна война обявено общодържавно извънредно положение, припомня "Афис".

Според проучването картината показва отслабване и размиване на търпението, което продължават да ни "предписват" медицинските експерти. 

Все повече се поставя под въпрос и способността на обществото доброволно да си налага всички предписания за физическа дистанция.

На въпрос - "Независимо от промяната на извънредните мерки, ще продължите ли да поддържате физическа дистанция с околните и да използвате лични предпазни средства?" - 38% отговарят "Ще продължа да ги спазвам стриктно“, (само че в този дял натежават най-възрастните), 48% възнамеряват да се придържат към част от мерките, а 11% изобщо ще ги игнорират. 4% дори откровено си признават, че и досега не са ги спазвали.

При столичани има най-голямо "изчерпване на търпението". На горния въпрос онези, които изобщо не възнамеряват да спазват мерките в София са 30% – далеч повече отколкото в страната (11%).

Възнамеряващите да спазват само част от мерките в столицата са 56% – с 8% над средното за страната. Но в същото време като цяло софиянците са сравнително по-оптимистично настроени за крайната развръзка на вирусната епопея. Например, в София 64% или двойно повече от средното за страната очакват финала на извънредното положение да настъпи до няколко месеца.

На въпрос – "Ако извънредните мерки продължат, колко време можете да издържите финансово?" – 4% отговарят "Седмица", 26% - "Месец“, 22% - "Три месеца", 10% - "Половин година", 26% - "По-дълго", а 13% - "Вече не издържам".

Може да се констатира, че сумарно около 16% са останали без особено пространство за маневриране. Това означава, че стотици хиляди души са поставени между чука на социалната отговорност и наковалнята на безпаричието и дълговете. Сред тях значителна част са силно притеснени, готови са дори да протестират публично.

Като се има предвид драмата между ограничения капацитет на националното здравеопазване и невъзможността неопределено да се отлагат всевъзможни обществени функции, то е крайно необходимо да се направи коректно представително за страната тестиране на гражданите – така, както постъпиха здравните власти в някои други европейски държави, съветват социолозите.

При вземане на проби дори само от 1000-1500 души, подбрани с еднакъв шанс от лица над определена възраст, ще сме наясно, че носителите на вируса са примерно 1-3%, а не примерно 10-15%, което изисква съвсем различни мерки. То може да премахне превръзката от очите и на обществото, и на медицинското войнство, за да разберем дали заразата е под контрол и усилията ни си струват жертвите.

Проучването е проведено и финансирона от агенция "Афис" между 7 и 12 май 2020 г. сред 1000 пълнолетни граждани по телефона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.