Уловът на риба със спад от 70%, компенсират ги с 16 млн. лв.

Около сто риболовни кораба ще се възползват от помощта
5
Уловът на риба със спад от 70%, компенсират ги с 16 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

16 милиона лева ще получат рибарите и преработвателите на рибни продукти в България като компенсация за щетите, нанесени от коронавируса. Това съобщи на извънреден брифинг в МС министърът на земеделието Десислава Танева.

Парите ще са част от бюджета на Програмата за морско дело и рибарство и ще бъдат разпределени за компенсация на временното спиране на дейността на риболовните кораби и временното намаляване на отглеждането и преработката на аквакултури.

По данни на агроведомството от началото на извънредното положение има 37 процента спад в броя на корабите, които излизат на риболов и 70% в количеството уловена и разтоварена риба.

Около сто риболовни кораба ще се възползват от помощта - съдовете, които са на светло в бранша. Малките риболовни лодки, които имат под 120 обявени риболовни дни, няма да могат да кандидатстват за тези пари. 40 на сто е спадът в търговията с риба за последните два месеца, казаха още браншовиците, според които това е навременна мярка и ще спаси сектора, предаде БНР.

До края на май ще започне кандидатстването за парите с идея те да бъдат изплатени до края на юли, каза още министър Танева.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на организации в сектор "Рибарство и аквакултури".

Браншовите организации заявили, че има интерес от търговските вериги към тяхната продукция вследствие на приетото постановление за регионална продукция в обектите и допълниха, че вече се усеща ефектът от мярката, съобщиха от правителствената пресслужба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Мале, мале, мале преди 3 години
Риболова в Черно море (не само) трябва да се забрани за поне 10 г. Ако това не стане и цаца няма да остане. Морето ще е чисто но стерилно ще си го ползваме за дезинфектант.
3
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
При това положение е крайно време да хванем една цаца и да я обявим за кит.
2
1
 
4
 
! Отговори
айде нЕма нужда преди 3 години
Бракониери не мислят за спад(а), а действат и Ден, и Нощ !
1
1
 
8
 
! Отговори
гочу капоя преди 3 години
трябва и конпенсация за ловджиите , оти нема диивеч и ракията е на превършване