Да се ограничи стремежа към "многото" - пари, почивки, приятели

Изолацията и стресът водят до бум на личностните разстройства
15 май 2020 21:18, Анисия Иванова
70

Социалната изолация в последните два месеца създаде предпоставки за бум на депресиите и паник атаките. Несигурността и нетърпението създават сериозен психологически стрес. Психологът д-р Михайлина Абрашева, която работи в доброволчески групи към Столичната община, потвърди пред Bulgaria ON AIR, че има тенденция към увеличаване на случаите на тревожност.

"Това са логични и преодолими състояния. Тези, които са имали проблеми във времето, обичайно предприемат мерки с посещение на психолог или медикаменти. При тях нещата са повече под контрол. При хората, които за пръв път се сблъскват с такава рязка промяна, има завишаване на случаите на личностни разстройства. По-сложно преминават през петте етапа - отричане, гняв, пазарлък, депресия, приемане. При преминаването им понякога хората не се справя", обясни д-р Абрашева.

По думите ѝ по-голямата част от хората вече са успели да преодолеят тревожността си. Д-р Абрашева посъветва да творим, да създаваме, да контактуваме повече с природата и близките ни хора.

Тя посочи в ефира на "България сутрин", че доброволческите отряди дават достатъчно подходяща информация на хората, чийто основен страх е страхът от бъдещето и неизвестното.

"С наличната информация до момента подкрепяме хората, като ги успокояваме, че това е нещо, което всеки преодолява във времето. Пренаситеността от информация също пречи, защото хората се объркват. Много е важно да има един източник на информация и хората да се опират на него. Необходими са правила, те водят до стабилност. Психиката на човек да се успокои, че като правя първо-второ-трето, нещата са наред", каза още д-р Абрашева.

За финал психологът отбеляза, че е необходимо да се научим как да ограничим сами стремежа си към "многото" - да правим много пари, почивки и много приятели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
9
 
! Отговори
дедо от село преди 3 години
Идиотските ограничения,които се наложиха и още по по- серсемски начин и безропотно се изпълняваха от българите целяха атомизирането ,озверяването на народа и човек срещу човека на базата на самосъхранението ! Хората взеха да странят и да не се поздравяват дори в страха си да не ''хванат нещо'',а това ''нещо'' дори го нямаше!''Разделяй и владей ''-стара сентенция, но винаги работи!
57
3
 
7
 
! Отговори
ШМАТКА преди 3 години
До едниственото, целта на това световно лъжливо мероприятие е да се преразпределят пак пазарите ,всеки да се кротне в държавата си щото този либерализъм и тн свободен пазар не води до плануваните огромни печалби а до хаос и ново задлъжняване на краварите. На други пък им се иска да разполагат с цялото земно кълбо и им пречат 7 те милиарда свят ,та затова и измислиха тази простотия,но наистина народите им дойде акъла и взеха да се вдигат против диктатурите в държавите си
56
3
 
6
 
! Отговори
акъл преди 3 години
Кажи го това на всичките панделки, които искат да живеят като кралици без отговорността.
55
3
 
10
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
За тези лекари, на които им дадоха по 1000 лева върху заплатите е най-добре завинаги да сме под карантина. Така те ще си получават тяхното ще лекуват хора с лека хрема от корона вирус и така ще си караме до второ пришествие. Да се пазят затлъстелите, хората с хронични заболявания а останалите да се пуснат да си живеят както до сега. Но целта очевидно е друга. Както я наричат нова реалност. Ще се движим с парцалите върху лицата при 35 градуса жега.
54
3
 
5
 
! Отговори
България по пладне преди 3 години
Явно, най-добрата превенция за разпространение на вируса е хората да спрат да живеят. Според тая "психоложка". Да си изкопаят една дупка метър на два, да лягат вътре и да умират."Има човек, има проблем" е стара постановка. Сега някакви мармоти ни я преопаковат и й актуализират срока на годност.
53
2
 
7
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 38"това което ви казва тази т.нар. психоложка е много просто - трябва да сте бедни,ограничени и изолирани роби"Така ни искат! Нищо ново под слънцето!Плащай си данъците, мирувай, прави каквото ти каже управника! И да много-много да не приказваш!"Божието - богу, кесаревото - кесарю"!Така е отпреди 2000 години!
52
6
 
11
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
каква тревожност *** како... от измисления вирус ли... ни вируса несъществуващ, ни вашите 60/40 смехории могат ме уплаши... притеснява ме замисленото от вас задължително ваксиниране, но мисля, че света се събужда и вижда театъра разиграващ се в около 180 държави, тия, които са подчинени на СЗО...
51
5
 
16
 
! Отговори
едниственото, преди 3 години
което ме тревожеше през 2-та месеца беше, че станах с 2-3 кила в повече и с 2-3 бона в минус. И двете са поправими, но хайде да не ни облъчват с идиoтщини за принудителна ваксинация, втори и трети вълни, нова нормалност (вечно да пазим дистанция), постоянна работа от вкъщи и други дистопични кроежи.Щото вкупом че се изокаме некой ден, по Чудомир, и положението ще стане интересно.
50
2
 
27
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
Майка ми с пенсия 380 лв постоянно се опитва да се спре да харчи, то не са почивки то не е шопинг в мола, то не са заведения с приятелки. Голям проблем, харчи, харчи.... Не може да изхарчи тази голяма пенсия!
49
3
 
11
 
! Отговори
Kolchak преди 3 години
Аха , пак каруцата пред коня.Ако заплатите , пенсиите , възможности за бизнес бяха реални и нормални , ако държавата беше помогнала реално на хората , останали без средства за какви психически проблеми иде реч. Уж психолозибили загрижени за хората.В края на 90-те така се погрижиха за нас , че още поне 20 - 30 г. ще са необходими за преодоляване на пораженията от тези грижи.
48
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма смисъл да се стремите към това, тъй като българския работодател няма да ви го даде така или иначе...
47
11
 
1
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
Много си е хубава карантината. Чета си Корана и си барам оная работа на Милен.Пълен рахат.
46
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе той какво я пита а тя какво си дрънка?!Накрая той разбра,че тя не е никакъв капацитет по въпроса и я шкартира набързо като взе да дрънка глупости.Ей писна ми от разни самозванци накичени с титли,които верно са феодални старци!
45
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо пък да не искам много пари? Работя, искам пари!
44
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тая ли дърта стрина иска тон в живота да ми дава?
43
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка на Борисов!
42
3
 
11
 
! Отговори
Д преди 3 години
45 Внимавай какво си пожелаваш! Я погледни пак снимката.
41
6
 
31
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Дааааа ,искате да ни направите някакви мизерни чипирани скотове !!!!
40
3
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Това за парите да го каже на урсулата от ек... Дето отново иска повече пари от държавите...
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли някой от Шумен?