Държавата - още един играч на пазара на горива

Дончев отдаде критиките на Радев на недобра информираност
Обновена: 15 май 2020 15:28 | 15 май 2020 15:10, Веселина Йорданова
142
Държавата - още един играч на пазара на горива
Снимка: БГНЕС

Държавата ще участва в конкурентен пазар и ще се конкурира с останалите, от което полза ще има потребителят.

Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев по въпроса за създаването на верига бензиностанции от държавата.

Още по темата
На пазара ще има още един играч, нито един пазар не е пострадал, ако на него има повече конкуренция, заяви Дончев. Според него когато държавата се включи и продава горива с минимална надценка, това ще е добре за потребителя. Обособено предимство няма да има, посочи той.

Икономическият министър Емил Караниколов каза, че едно такова дружество ще спазва всички законови правила.

Ще бъдем равнопоставени с всички други субекти, които са на този пазар, каза Караниколов, но призова проектозаконът да стане факт преди конкретно да се коментира, защото предстои работа и дълго обсъждане.

Целта е да се свали напрежението по отношение на цената и качеството на горивата, което е почти всяка година и да се изпълнят европейски директиви по отношение на държавния резерв, каза министърът.

Според него това ще направи сектора доста по предвидим и не е прецедент в Европа.

Отдавам критиките на недобра информираност, каза Томислав Дончев, попитан за критиките на президента Румен Радев за прилаганите икономически мерки от правителството.

Вицепремиерът каза, че ако се получи добро предложение, то ще бъде обсъдено. Съвети и щабове имаме много, въпросът не е в безкрайни съвети да се правят безкрайни дискусии, каза още той по повод предложението за социален и икономически щаб.

Над 290 хил. са заетите в моловете, тяхното неучастие в икономиката вреди и на бюджета на самата държава, каза Караниколов по повод отварянето на моловете от понеделник. По думите му целта е максимално много хора да се върнат на работа, но при спазване на всички здравни мерки за сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
44
 
! Отговори
c xc x преди 3 години
Пеевски ще след водопроводи ще почне и бензиностанции да строи. Платени с нашите данъци. Това разбрах от новината
99
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чуя за държавни бензиностанции и веднага се сещам за изключително иноватовните, съвременни и печеливши златни кокошки на българската икономика - държавните Топлофикация и БДЖ. И двете фирми са емблематичен пример за това, как най-ефективно се източва държавата чрез косвени данъци на населението за покриване на загубите на тези култови държавни фирми. А дали получаваме най-евтиното и качествено парно и се возим в нови и луксозни влакове...отговора оставям на вас. Та и с бензина така.
98
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червените рубладжии тутакси се втурнаха да защитават руските интереси.Другари, държавната фирма не може да продава на загуба-забранено е със закон.Държавната фирма щеше да е лоша идея, ако беше монополист. Примерът е Топлофикация. При конкурентен пазар, в чувствителна стока като горивата, държавната фирма е много добра идея. Дори да успее да принуди монополиста Лукойл да продава само с 20% по ниски цени, пак си струва. Освен това, ще можете да се докажете като патриоти и да купувате БГ горива
97
3
 
35
 
! Отговори
Ръб преди 3 години
Пълно удържавяване на всичкол Нови ТКЗС , АПК и тем подобни глупости , за да храним новата номенклатура и любовниците им, за да победи комунизма в БГ.
96
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руските капиталисти от Лукойл, с говорители Радев и Нинова ще плачат пред батя ***
95
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще бъдем равнопоставени с всички други субекти, които са на този пазарКАК ЩЕ СИ РАВНОПОСТВЕН БЕ ФИЛАНКИШИЯ , КАТО ТВОЙТЕ АКТИВИ ЩЕ СА ГАРНТИРАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА А ТЕЗИ НА ДРУГИТЕ ОТ ЗАВИСЯТ ОТ ПАЗАРАДОЛНИ КОМУНИСТИ
94
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре си бяхме по соца,всичко държавноВСЕКИ КОМУНИСТ В ЗАТВОРА
93
2
 
35
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
и кво ся?..-Напъвааме са,напъвааме са да "приватизираме" сичко,сега .."държавата" била щяла да ни продава тунджата..?!?!Но:-"Държавата" е само ПОНЯТИЕ,тя НЕ е конкретна персона!!!..Та възниква въпроса:-КОИ КОНКРЕТНИ ПЕРСОНИ от гроп СА ГЛАСАТ ДА СТАНАТ "държавни ЧАСТНИЦИ"?!..ЛАПАНЕТО им е наистина като за последно!Та да видим КОИ гробари ще "намажат" от одържавяването ..
92
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се създаде тази компания. Покрай нея - съответните административни структури. Разбирай - послушни калинки. После ще има обществени поръчки - за терени, за изграждане на обекти, за доставки, за... После ще тръгне, ще почнат неизбежно корупционните скандали, след десетина години, вече източена и опоскана, ще я продадат на "частен инвеститор с цел по-ефективно управление".Та, какви трябва да са цените на продавания от нея бензин, за да е на печалба след всичко това :)
91
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствените сектори, в които държавната намеса е донякъде оправдана за здравеопазването, пенсиите и облагането с големи данъци на стоки и услуги, които пряко вредят на здравето и живота на хората, като например хазарт, цигари, алкохол и т.н.Държавната намеса в какъвто и да е друг бизнес ще бъде крайно пагубна за пазара и цените. Държавните бензиностанции, въпреки очевадното предимство да не плащат ДДС, почти моментално ще минат на загуба заради кражби и разхищения и ще минат на дофинансиране
90
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата - още един играч на пазара на гориваТАМ КЪДЕТО ИГРАЕ ДЪРЖВАТА , НЯМА КОМНКУРЕНЦИЯ, НЕ Е ИМАЛО И НЯМА ДА ИМАЛ И Н Ч ЗА ВСЕКИ КОМУНИСТ
89
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ържавата ще участва в конкурентен пазар и ще се конкурира с останалите, от което полза ще има потребителят.С М Ъ Р Т НА КОМУНИЗМА
88
0
 
31
 
! Отговори
Пенсилвания преди 3 години
Цена на литър бензин в САЩ е 0.57долара-средна.Какви глупости пишете тука бе,че галона е толкова.Вие нормални ли сте?Какви глупости дрънкате само.В България има ли вече нормални хора?Всеки дрънка глупости на поразия,а най лошото е че и си вярва и спори и обижда!Леле леле леле
87
8
 
36
 
! Отговори
Носталгия преди 3 години
Добре си бяхме по соца,всичко държавно,бензина стотинки парите стигаха за всичко.Такава гавра и съсипия каквато стан ав БГ няма никъде по света,но ние овцете си го заслужаваме.Хайде сега яжте банани и отивайте в *** зад океана
86
0
 
31
 
! Отговори
Шабан Шаулич преди 3 години
До СТРАНДЖАТАЕвалакис Странджа !!!
85
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как може в НЕГОВАТА държава да има фирми на други хора?
84
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САШО ДИКОВ КОГА ЩЕ НОСИ АКЦИИТЕ НА ЛУКОЙЛ НА БОРИСОВ?
83
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавните бензиностанции, за отрицателно време ще станат като държавните топлофикации и държавните ВиК дружества...а именно - на вечна многомилионна загуба и вечно мрънкащи за още парички от държавата, защото иначе всички умираме.Държавата не е добър стопанин - ако беше обратното , Севена Корея и Куба и Венецуела, щяха да са най-богатите държави в света. При това Венецуела е с огромни петролни залежи и бензина е по няколко стотинки...смятайте :)))
82
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А държавата ще плаща ли на България еар по 35 ? на седалка ??? Не казвам че е грешно ,ама за хората няма ли да има нещо ??? Само за седалките ли ?
81
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СТРАНДЖАТАхайде да сложим намордника на разбеснелия се звяр - Боко