"Пирогов" не иска вече болни от коронавирус, спешните пациенти отказвали прием

Идея: Само лечебни заведения с инфекциозни отделения да приемат заразените
15 май 2020 06:30, Анисия Иванова
33
"Пирогов" не иска вече болни от коронавирус, спешните пациенти отказвали прием
Снимка: БГНЕС

От 1 юни “Пирогов” да не приема болни от COVID-19 е една от идеите на ръководството на спешния институт. Това стана ясно след среща, организирана от РЗИ-София със столичните шефове на лечебни заведения.

Пред колегите си директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов обяснил, че много от спешните пациенти се опасявали да не бъдат заразени и избягвали болницата.

Балтов изразил недоумение защо е необходимо толкова много болници да приемат заразени с коронавирус. Според него пациентите могат да бъдат събрани в няколко болници, които имат инфекциозни отделения – ВМА, “Св. Анна” и Инфекциозна болница.

Директорът на “Пирогов” смята, че не е нормално след минали два месеца на овладяване на ситуацията болницата му да продължава да е основно заведение за лечение на пациентите с COVID-19.

"Приемът на най-много пациенти е в “Пирогов”, а това не му е основната дейност”, коментира проф. Балтов като уточни, че ако броят на болниците за пациенти с коронавирус е по-малък, се ограничава шансът да се заразяват медицински лица.

В България заразените медици са 11%, в Германия са 6%, а в Ирландия 29%. От РЗИ-София започват събиране на предложения от ръководствата на болниците за изработване на стратегия за защита на медиците от заразяване с COVID-19.

На срещата, организирана от РЗИ-София в аулата на ВМА, стана ясно, че има съществен отлив на пациенти от всички болници заради опасения от заразяване с вируса. За пръв път за отлив на повиквания заговори и шефът на Спешна помощ д-р Георги Гелев, съобщиха за “Труд” участници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Велес преди 3 години
Не става! -Действително, могат да се обособят болници,които да обслужват само пациенти, срещнали се с ковид19.И само до там! Но..Тези, които отидат в другите болници; Как ще разберат лекарите, че новопостъпилите пациенти са чисти от вируса?Или, че не са се заразили преди ден, и още нямат отделяне на вируси? Та в началото на прословутите мерки...Колко лечебни заведения бяха карантинирани заради случайно или волно посещение на заболял от ковид19 пациент? -Ковид19 не убива пряко, но се пазете!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** те сега се сетиха бе! Сега ще взимат предложения от болниците! Ми тия два месеца какво правихте бе? Защо ни щаб ни правителство не си мръднаха пръста да направят план ами само гледаха кво ще стане?
25
2
 
8
 
! Отговори
Panow преди 3 години
Някъде прочетох, че от началото на глупостите (13 март) до момента са починали 28 000 души от други болести, срещу 100-те изключително, супер-дупер опасни пришълци-престъпници, които са имали вируса, НО не е ясно дали са починали от него, защото не са им правени аутопсии. Щото са имали СЪПЪТСТВАЩИ заболявания - кой диабет, кой счупена глава, кой левкемия... СЪБУДЕТЕ СЕ НАЙ-ПОСЛЕ, ТЪ.ПУНГЕРИ!!
24
0
 
13
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
А колко хора, лекувани от друго се изпозаразиха с ковид в болниците? Нормално е да не искаш да стъпваш там, лекарите трудно опазват себе си , та какво остава за пациентите. В болница само в краен случай.
23
1
 
2
 
! Отговори
SS до HH [#21] преди 3 години
SS до HH [#21]Интересен е този термин "здравеопозване". Май повече, обаче, за БГ отива "здравеопоскване"...
22
0
 
8
 
! Отговори
Котки преди 3 години
Тия работи да ги беше казал преди да го залеят с помощи. Хубаво, върни всичко, което си взел и гони от болницата който си искаш после. Нагъл, без принципен, надут социопат.
21
1
 
12
 
! Отговори
прав е преди 3 години
В Германия приложиха следната стратегия. Всички заразени в една болница докато се напълни, като се напълни почват следващата в близост. Предимствата на това са, че заразата е контролирана и не се разнася из всички болници. Така другите болници не са претоварени и могат да приемат спешни случаи. Бориш се с заразата за всеки метър, като на война. Доктора е прав!
20
3
 
12
 
! Отговори
Алън Дълас преди 3 години
Корумпирани и нагли, тези "доктори", както и гербава партия със Тулупа-Кашалота.Лъжат и източват парите.
19
0
 
1
 
! Отговори
Айше преди 3 години
До Анонимен: А дано, ама надали...
18
4
 
18
 
! Отговори
-10 преди 3 години
А какво въобще правят в Пирогов "болни" от коронавирус? Имат спешна нужда от животоспасяващи манипулации ли? И как разбраха, че са болни, а не просто носители? И как разбраха, че са от коронавирус болни, а не от десетките си други заболявания? Тествали ли са ги за глиcти, може от глиcти да са болни.
17
1
 
5
 
! Отговори
знам преди 3 години
До АнонименБалтов и Енчев ще гепат даренията със сигурност
16
0
 
15
 
! Отговори
нн преди 3 години
До SSПоловината от бюджета за здравеопозване отива във вма,там има 6 хирургииги и над 60 хирурзи-толкова за обезпечаването и далаверите
15
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-скапано място за лечение от текущия "Пирогов" просто не се сещам да има.По времето на социализма това беше елитно място, а сега е място за далавери, за унизително отношение към пациенти и място, в което не те лекуват а те третират.От старата слава е останало само името, табелата на входа и бюста на великия Пирогов.
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има си някакъв план балтов, но пък Пирогов стана една от най-даряваните болници със защитни облекла, вентилатори, кеш пари за стимулиране на лекарите и прочее. Ще се пренасочат ли тези дарения другаде?
13
4
 
7
 
! Отговори
SS преди 3 години
пипна инвестициите и наливане на всякакви финансови средства, вкл. за модернизации +командировки за квалификации + трайно увеличени заплати (което в добре!), професури, и т.н., и сега гледа да се скатава. Нема да стане, проф.Балтов! - Поели сте вече ангажименти пред нацията! Другите болници нямат тази добра апаратура и лекарски капацитет! И освен това - какво по-спешно от кашлящ пациент, който не може даже и да говори, и всеки момент трябва да се сложи на апарат...
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако сме в страата на пожеланията, то аз не искам изобщо корона. Не искам и безумната ни социална политика, нито министърката с нейния незнаен вроден синдром. А кой изпълнява желания да се наредя? Да не е киро счетоводителя само?
11
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
че това им го говори отдавна онзи доцента Мангъров, дето властта хич не го обича .. Че трябва да се лекуват в инфекциозни болници, които обаче са в окаяно състояние в страната или са ги закрили. Трябва да ги ремонтират, а на настаняват заразените в болници, заедно с другите болни, страдащи от съвсем различни неща. Така просто увеличават заразата
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След дъжд качулка.Приемаше болните от токуда банка и болницата на пазарджищкия *** и те си точеха касата та спокойствие.Болницата е фалирала вече за радост на ВМА и майор мутафоф...
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, пирогов е и за други случаи, но как имат гаранция, че постарадалите при лтастрофа не са с ковид? Не мигат да си избират пациентите така че да не са носители, така че каква е целта на искането?
8
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приреваха за парите на Здравната каса. Не е друго.