По-малкото ДДС няма да намали сметката ни в ресторанта

Мярката цели да спаси сектора от кризата
17 май 2020 16:30, Нели Христова
37
По-малкото ДДС няма да намали сметката ни в ресторанта
Снимка: БГНЕС

ДДС-то за ресторантьорите бе намалено от 20 на 9%, но това не означава, че цените в заведенията ще паднат. Това заяви депутатът от ГЕРБ и съвносител на законопроекта Тома Биков пред БНТ. Той обясни, че това е антикризисна мярка целяща и изветряване на сектора. Според икономистите обаче сваляне на ДДС само за едни сектор ще предизвика принципа на доминото за фиска.

Близо 42% от приходите в държавата се формират от ДДС. Според вносителите на законопроекта по-ниската ставка няма да доведе до спад на средствата към фиска.

"20% в момента е ДДС-то,но ти ако не плащаш ДДС, ако го криеш, за което имаш счетоводни разходи, плащаш на счетоводители,за да го укрият. Изведнъж ти кажат 9% и започнеш да го плащаш на 9% и си съкратиш счетоводните разходи, може да се окаже, че е по-лесно да го платиш, отколкото да не го платиш",каза Тома Биков.

Анализаторите са скептични, че 9-процентното ДДС ще повлияе позитивно на икономиката.

"На този етап е много трудно да се каже какъв ще бъде ефекта върху фиска. От гледан точка на самия данък обаче, това е данък върху потреблението. Т.е. идеята , бизнес да се подкрепя с данък върху потреблението е просто абсурдно. Това няма как да стане.Единствения начин, по който все пак може да се случи, ако всъщност този данък не се третира като данък върху потреблението. Т.е. цените остават същите, ставката се намали и по този начин се увеличат печалбите на самите компании, което всъщност противоречи на идеята на самия данък", твърди депутата.

Според управляващите това е антикризисна мярка не само в подкрепа на бедстващия бизнес, но има за цел и да изсветли сектора.

"Предлагаме и увеличаване на минималния осигурителен доход в тази сфера - от 610 на 800 лв. Това означава, че този сектор, дайте да си кажем истината, той работи в една своя чест и то не малка в сивия сектор", каза още Биков.

Според икономистите обаче този ефект няма да бъде постигнат.

"Трудно е да се каже дали ще има някакъв изсветляващ ефект. Просто, защото самите ефекти върху бизнеса не са ясни в момента. т.е. не е ясно дали наистина говорим за една краткосрочна криза,която ще трае 2 месеца и след това всичко ще се върне по старому. Или говорим, по скоро за продължителен период на несигурност, на липса на потребителско доверие, избягване на този тип услуги", на мнение е икономическият анализатор Калоян Стайков.

Управляващите са категорични, че намаляване на ДДС-то не означава по евтини цени в заведенията

"Това не е мярка за подкрепа на клиентите на заведение. Затова въпросът-ще паднат ли цените в заведенията, вероятно има много ясен отговор и той е - не, няма да паднат", категоричен е Биков.

Икономисти предупредиха, че намалението на ДДС-то за заведенията за обществено хранене ще предизвика принципа на доминото в цялата фискална система.

"Натискът от тук натъка да се търсят нови и нови облекчения и преференции, съответно ще бъде огромен, което ще бъде вече средносрочен план ще натовари фиска, а от там нататък ще доведе до допълнителен натиск за увеличаване на други данъци или на общата ставка по ДДС. Т.е. дават се 10 преференции, а ставката се увеличава на 22 или 23 %", казва Стайков.

Следващата седмица престои предложението да бъде обсадено от парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българският бизнесмен иска да кара S класа,а работниците *** да са 800 лв. заплата.
10
3
 
34
 
! Отговори
ДДС преди 3 години
Сега, уикенда в Бургас бях седнал в едно бистро на плажа и ми издадоха само принтирана сметка, а не касов бон. Масово или не дават фискален бон, или дават служебен бон. Това е дълбоко в техния манталитет и не вярвам с ниското ДДС да изсветлее бизнесът, а просто, както споменаха пишещите преди мен, собствениците ще си вдигнат печалбата.
9
3
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Ресторанта пари не ми дава.Ресторанта пари взима !
8
1
 
45
 
! Отговори
Недоволен преди 3 години
Намалиха ДДСто на най крадливия бизнес в БГ. Почти няма ресторант/бар/кръчма и т.н. в които винаги да дават касови бележки, служителите да ги осигуряват на реалното работно време и заплата. За сметка на това собствениците трупат пачки и карат скъпи коли. Разликата от 11% ще отиде директно в джоба на собствениците. Персонала ще продължи да живее от бакшиши, а цените определено ще се вдигнат с оправданието... Ем то е криза, всичко се вдига.
7
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък съм се затичал да им ходя по ресторантите да ме хранят с месо от миналата година,което залежава по хладилници и фризери.
6
2
 
34
 
! Отговори
Грабеж преди 3 години
Собствениците ще станат по богати,работниците ще мизерстват пак с 620лв.хазната ще загуби към 250 милиона,заради манията за вечна власт на Б Борисов!?
5
2
 
25
 
! Отговори
Мфакар преди 3 години
Аз пък ще спра да давам бакшиш тогава. Да се спасяват. Това настрана, но има ли по-неприятна личност в бг политиката от Тома Биков?
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това анализаторите са са една от най-безмислените професии
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи плащат 9%,а клиентите си плащат 20%.Няма логика
2
1
 
26
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Фалирал местен ресторантьор в градчето няма !Щом не отиват да работят в зимните курорти,значи печалбата им стига за цялата година, поне.
1
2
 
19
 
! Отговори
Добро утро преди 3 години
От 30г в тая скапана държава няма нещо да е на минус