100 държавни бензиностанции ще предлагат горива с минимална надценка

Горанов: Пазарът ще реши, целим да има конкуренция
Обновена: 18 май 2020 20:43 | 18 май 2020 17:51, Веселина Йорданова
369
100 държавни бензиностанции ще предлагат горива с минимална надценка
Снимка: БГНЕС, архив

Увеличаване на възможността за конкуренция на пазара на горива цели държавата чрез създаване на Държавната петролна компания. Първоначалната идея е за създаване на 100 обекта.

Темата за бензиностанциите е вторична тема, тя е по-интересна за обикновените граждани, каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след извънредното заседание на МС по темата.

Още по темата
По думите му те ще бъдат ситуирани в по-големите градове, първокласни пътища и магистрали, но и места, където големите вериги не искат да изграждат обекти.

Според него най-късно до пролетта на следващата година може да има такива обекти.

Горанов уточни, че държавата не твърди, че има нещо нередно при разликите в цените, а че може с пазарни инструменти да се покаже действителната цена, при която с минимални надценки да бъдат продавани горива у нас.

Упрекът, че това е непазарно действие, може да намери отговора - пазарът ще реши, отсече министърът.

Компанията ще получи всички дейности на резерва, свързани с нефт и нефтопродукти, така също и запасите, които се формират. Компанията ще получи и контрола върху спазването от страна на частните субекти на ангажимента да формират резерви от такива продукти.

Министърът обяви, че 91% от всички данъчни складове са собственост на само 6 оператора, като един от тях притежава над 78%.

Ограниченията пред това всеки да внася горива в режим отложено плащане на акциз провокира в нас идеята съхраняване на държавните резерви да бъде прехвърлено като отговорност на Държавна петролна компания, каза Горанов.

По думите му от години темата с цената на горивата на дребно е била предизвикателство пред нашето общество.

Ще се търси собствено финансиране за изграждането на бензиностанции, а не чрез бюджета, обясни икономическият министър Емил Караниколов. Той уточни обаче, че първо законът трябва да бъде приет.

Финансовият министър допълни, че броят на данъчните складове, които ще бъдат изградени, ще зависи от това каква е необходимостта.

Горанов започна брифинга, като сам поиска да изясни темата с отношенията на правителството с бизнесмена Васил Божков, който е обвиняем и е в момента в ОАЕ.

Според министъра позицията на Божков цели дискредитиране на представители на правителството, в това число на министър-председателя.

По думите му държавата не се занимава с изземване на бизнеси или толериране на един за сметка на друг.

Горанов посочи, че се е виждал с Васил Божков, както и с други бизнесмени, за да се коментират възможности за подобряване на бизнес средата у нас.

Споменатата днес от бизнесмена Васил Божков бележка, "каквато и стойност да има този лист хартия", не е коментирана по никакъв начин с представители на правителството и не са предизвикали никакви действия от страна на държавата, каза Горанов.

Да накараш пет човека от ДКХ да работят в съглашение никак не лесно, и който и от двамата да има претенции да контролира комисията, мисля, че си е надскочил възможностите, посочи още финансовият министър, коментирайки "паметна бележка", разпространена от Васил Божков днес, според която Божков и бизнесменът Кирил Домусчиев се разбират в средата на миналата година Божков да дава по 20 млн. лева годишно за реклама. В бележката има точка за "пълен съпорт в ДКХ" (Държавна комисия по хазарта).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Това е нещо като "СВОБОДНАТА ЕНЕРГИИНА БОРСА"-- ТЯ е всичко друго но не и Свободна! И като "Доброволното" Пенсионно Осигуряване--То е всичко -но НЕ и ДОБРОВОЛНО! ТОВА Е И КАТО МАРКАТА "СТАРА ПЛАНИНА" 100% БЪЛГАРСКО И ИСТИНСКО МЕСО -И НАКРАЯ НЯКАКВИ САЛАМИ С 30 ГОДИШНО ГОВЕЖДО В ТЯХ!--В БГ ВСИЧКО Е ПАРОДИЯ!!- КАК МОЖЕ ДЪРЖАВАТА ДА СЕ БОРИ С КАРТЕЛИТЕ МОНОПОЛИ -КОГАТО САМАТА ТЯ ГИ СЪЗДАДЕ И ПОДЪРЖА И В МОМЕНТА ? ПРАХ В ОЧИТЕ НА ОБИКНОВЕННИТЕ ГЛАДНИ БЪЛГАРСКИ РАБОТНИЦИ И СЕМЕЙСТВА!
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи ние данъкоплатците си имаме бензиностанции. Защото нали държава ние я храним и са наши нали така? Крадците на народа наречена държава. Обир който даже и не те питат.
9
5
 
2
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
А кога ще се модернизира армията?Ими изпълняваме поръчка на Кремъл да профукаме държавните пари?
8
4
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА преди 3 години
Поредната изцепка на властта, която няма да доведе до нищо.Много пушилка и накрая едно голямо нищо.Като БДС по храните.Като извънредното положение заради коронавирус.Всичко сътворено от тази власт е пунта Мара.Огромен балон надут от платените големи телевизии.
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горанов оставка кога?
6
3
 
20
 
! Отговори
Koko преди 3 години
одържавяването в различни сектори е признак на неработеща икономика, отчаян ход поредното наливане на публични средства в джобовете на олигарси. защо не направят държавна рафинерия с тези пари конкуренция на Лукойл. Тя ще смъкне цените в пъти...
5
3
 
13
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Упрекът, че това е непазарно действие, може да намери отговора - пазарът ще реши, отсече министърът.------Доста мало умно изявление...
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До pakЯ пак си помисли дали Петрол не се продаде по ваше време.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навик ли ви стана брифинг, и да прекъсвате всичко. Ей, медиини звезди сте. И как бензиностанция ще си прави държавата, от къде пари.. Да не са парите от коронавируса?
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откога държавата има бензиностанции?
1
4
 
33
 
! Отговори
pak преди 3 години
пак ще теглят кредит, после ще го източват, ще задлъжнеее компанията и ще я продадат на безценица. нали имаше държавна - петрол????? герберастята пак са измислили някаква кражба