100 държавни бензиностанции ще предлагат горива с минимална надценка

Горанов: Пазарът ще реши, целим да има конкуренция
Обновена: 18 май 2020 20:43 | 18 май 2020 17:51, Веселина Йорданова
369
100 държавни бензиностанции ще предлагат горива с минимална надценка
Снимка: БГНЕС, архив

Увеличаване на възможността за конкуренция на пазара на горива цели държавата чрез създаване на Държавната петролна компания. Първоначалната идея е за създаване на 100 обекта.

Темата за бензиностанциите е вторична тема, тя е по-интересна за обикновените граждани, каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след извънредното заседание на МС по темата.

Още по темата
По думите му те ще бъдат ситуирани в по-големите градове, първокласни пътища и магистрали, но и места, където големите вериги не искат да изграждат обекти.

Според него най-късно до пролетта на следващата година може да има такива обекти.

Горанов уточни, че държавата не твърди, че има нещо нередно при разликите в цените, а че може с пазарни инструменти да се покаже действителната цена, при която с минимални надценки да бъдат продавани горива у нас.

Упрекът, че това е непазарно действие, може да намери отговора - пазарът ще реши, отсече министърът.

Компанията ще получи всички дейности на резерва, свързани с нефт и нефтопродукти, така също и запасите, които се формират. Компанията ще получи и контрола върху спазването от страна на частните субекти на ангажимента да формират резерви от такива продукти.

Министърът обяви, че 91% от всички данъчни складове са собственост на само 6 оператора, като един от тях притежава над 78%.

Ограниченията пред това всеки да внася горива в режим отложено плащане на акциз провокира в нас идеята съхраняване на държавните резерви да бъде прехвърлено като отговорност на Държавна петролна компания, каза Горанов.

По думите му от години темата с цената на горивата на дребно е била предизвикателство пред нашето общество.

Ще се търси собствено финансиране за изграждането на бензиностанции, а не чрез бюджета, обясни икономическият министър Емил Караниколов. Той уточни обаче, че първо законът трябва да бъде приет.

Финансовият министър допълни, че броят на данъчните складове, които ще бъдат изградени, ще зависи от това каква е необходимостта.

Горанов започна брифинга, като сам поиска да изясни темата с отношенията на правителството с бизнесмена Васил Божков, който е обвиняем и е в момента в ОАЕ.

Според министъра позицията на Божков цели дискредитиране на представители на правителството, в това число на министър-председателя.

По думите му държавата не се занимава с изземване на бизнеси или толериране на един за сметка на друг.

Горанов посочи, че се е виждал с Васил Божков, както и с други бизнесмени, за да се коментират възможности за подобряване на бизнес средата у нас.

Споменатата днес от бизнесмена Васил Божков бележка, "каквато и стойност да има този лист хартия", не е коментирана по никакъв начин с представители на правителството и не са предизвикали никакви действия от страна на държавата, каза Горанов.

Да накараш пет човека от ДКХ да работят в съглашение никак не лесно, и който и от двамата да има претенции да контролира комисията, мисля, че си е надскочил възможностите, посочи още финансовият министър, коментирайки "паметна бележка", разпространена от Васил Божков днес, според която Божков и бизнесменът Кирил Домусчиев се разбират в средата на миналата година Божков да дава по 20 млн. лева годишно за реклама. В бележката има точка за "пълен съпорт в ДКХ" (Държавна комисия по хазарта).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
311
0
 
17
 
! Отговори
Какво ще стане преди 3 години
Пеевски отдавна иска да влезе в бизнеса с горива.Идеята му е да се построят едни бензиностанции с държавни пари и после да му ги продадат за жълти стотинки.Точно както му позволиха да монополизира продажбата на вестници с Лафка (нещо което се случи пак по времето на Борисов) и както му продадоха Булгартабак (пак при Борисов)За толкова години Борисов просто показа ,че е страхливец и е готов да се наведе при всяко подсвирване от страна на дeбeлакa
310
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горанов пак се измъква.Пазарът щял да реши.То ако пазарът решаваше,щяхме вече да имаме по-ниски цени.Целта е да се хвърлят едни 200 000 000,засега,за да може държавата да се конкурира с частния бизнес,като не може напълно да го унищожи.Да живее комунизма.Бойковия.
309
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак мътят ...а какво стана с държавната фирма Петрол,и тук ще е така ,след време ще ги подърят на някой приближен
308
1
 
9
 
! Отговори
Дед Хасан преди 3 години
В България има повече бензиностанции на глава от населението отколкото в страните производителки на петрол. Вместо да прави още бензиностанции държавата трябва да изработи ясни и точби правила еднакви за всички. Необходимо е да се либерализира вноса като се опростят процедурите. Данъчните складове не бива да са привилегия само на най-едрите играчи.Сега държавният резерв се съхранява от частните фирми и се контролира от митниците.Така се избягват кражбите.
307
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ще и марсианци да дойдат да ни управляват все тая! Докато *** не си промени манталитета ще затъваме все повече и повече, това е инстината!
306
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой може ли да посочи нещо държавно, което да се управлява читаво и да действа коректно? Да няма скандали за корупция и т.н.?
305
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко твърди,че сме случили на вожд.Не е прав.По-скоро вождът е случил на племе.
304
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберите не се научиха,че ковчегът няма джобове.Всичко,което правят до сега е само да крадат и да пълнят гушките на чиновническата маса,която да ги защитава.Вервам им,ама друг път.Време е за як шут.
303
0
 
8
 
! Отговори
до Киро преди 3 години
Абе да ти кажа народа си е калпав това е истината. Ако народа ставаше за нещо , просто тези управници нямаше да са управници!
302
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най- накрая се сетиха, че по - коректно, сигурно и добро от държавното няма.Като си гледам сметката от ТоплофЕкация за последните месеци и се чудя откъде ви изнамират такива наивници.
301
3
 
13
 
! Отговори
Шефа преди 3 години
Поредната герберска глупост!Целта е прозрачна , да се изкупува продукцията на "Лукойл" и да се продава с тлъста комисионна за герберските мутри!При толкова много бензиностации в страната , това ще е върха на тъпотията!Всички пари се насочват към лесно присвояване , а не към това от което имат нужда хората - работа и доходи!
300
2
 
5
 
! Отговори
77817 преди 3 години
Хайде още малко социализъм в обстановка на криза... но в никакъв случай няма революционност в решението... очакваме следващие стъпки - може би в сектора на производството и продажата на храна би било добре да се намеси държавата... посл идва ред и на енргийния сектор - да огледаме губещите и нерентабините кои са...
299
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е ся вече ще се напълн бюджета на държавата с тези 100 бензиностанции , може и някой останал празен джоб.
298
3
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Горанов уточни, че държавата не твърди, че има нещо нередно при разликите в цените, а че може с пазарни инструменти да се покаже действителната цена, при която с минимални надценки да бъдат продавани горива у нас.Уникална мисъл,направо комсомолска.
297
2
 
8
 
! Отговори
А86 преди 3 години
И кой ще зарежда там? Жигулита не останаха...
296
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ужасни сатова татко со.рос им го е подсказалнаправете парички при строителството а после ще си ги прилапате по старата схема- неефективна работаа народа ще си помислите че се грижите за него
295
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за да не се краде първо трябва да се направи държавната строително проектантска фирмаа не гербавите да оберат нови милиарди за проектиране и строителстводвойна кражба един път при строителството после при поредната приватизация
294
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стар номер правим го с държавни средства и после го приватизираме за стотинкития ненаситни от.репки от гербавата хунта докато не ги закопа народавсе ще живее като африканецсега номера е наивниците да се подготвят за предстоящите избори
293
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не срещам в текстовете, определението "качествени" горива.Абе, не искам да се съмнявам, по-дяволите нещо се мъти тук, някой работи пак за партията, за избори...
292
5
 
9
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Най- накрая се сетиха, че по - коректно, сигурно и добро от държавното няма.