100 държавни бензиностанции ще предлагат горива с минимална надценка

Горанов: Пазарът ще реши, целим да има конкуренция
Обновена: 18 май 2020 20:43 | 18 май 2020 17:51, Веселина Йорданова
369
100 държавни бензиностанции ще предлагат горива с минимална надценка
Снимка: БГНЕС, архив

Увеличаване на възможността за конкуренция на пазара на горива цели държавата чрез създаване на Държавната петролна компания. Първоначалната идея е за създаване на 100 обекта.

Темата за бензиностанциите е вторична тема, тя е по-интересна за обикновените граждани, каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след извънредното заседание на МС по темата.

Още по темата
По думите му те ще бъдат ситуирани в по-големите градове, първокласни пътища и магистрали, но и места, където големите вериги не искат да изграждат обекти.

Според него най-късно до пролетта на следващата година може да има такива обекти.

Горанов уточни, че държавата не твърди, че има нещо нередно при разликите в цените, а че може с пазарни инструменти да се покаже действителната цена, при която с минимални надценки да бъдат продавани горива у нас.

Упрекът, че това е непазарно действие, може да намери отговора - пазарът ще реши, отсече министърът.

Компанията ще получи всички дейности на резерва, свързани с нефт и нефтопродукти, така също и запасите, които се формират. Компанията ще получи и контрола върху спазването от страна на частните субекти на ангажимента да формират резерви от такива продукти.

Министърът обяви, че 91% от всички данъчни складове са собственост на само 6 оператора, като един от тях притежава над 78%.

Ограниченията пред това всеки да внася горива в режим отложено плащане на акциз провокира в нас идеята съхраняване на държавните резерви да бъде прехвърлено като отговорност на Държавна петролна компания, каза Горанов.

По думите му от години темата с цената на горивата на дребно е била предизвикателство пред нашето общество.

Ще се търси собствено финансиране за изграждането на бензиностанции, а не чрез бюджета, обясни икономическият министър Емил Караниколов. Той уточни обаче, че първо законът трябва да бъде приет.

Финансовият министър допълни, че броят на данъчните складове, които ще бъдат изградени, ще зависи от това каква е необходимостта.

Горанов започна брифинга, като сам поиска да изясни темата с отношенията на правителството с бизнесмена Васил Божков, който е обвиняем и е в момента в ОАЕ.

Според министъра позицията на Божков цели дискредитиране на представители на правителството, в това число на министър-председателя.

По думите му държавата не се занимава с изземване на бизнеси или толериране на един за сметка на друг.

Горанов посочи, че се е виждал с Васил Божков, както и с други бизнесмени, за да се коментират възможности за подобряване на бизнес средата у нас.

Споменатата днес от бизнесмена Васил Божков бележка, "каквато и стойност да има този лист хартия", не е коментирана по никакъв начин с представители на правителството и не са предизвикали никакви действия от страна на държавата, каза Горанов.

Да накараш пет човека от ДКХ да работят в съглашение никак не лесно, и който и от двамата да има претенции да контролира комисията, мисля, че си е надскочил възможностите, посочи още финансовият министър, коментирайки "паметна бележка", разпространена от Васил Божков днес, според която Божков и бизнесменът Кирил Домусчиев се разбират в средата на миналата година Божков да дава по 20 млн. лева годишно за реклама. В бележката има точка за "пълен съпорт в ДКХ" (Държавна комисия по хазарта).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
После на кой ще ги харизат за левче?
250
2
 
3
 
! Отговори
пепе преди 3 години
Европа вече е на път да се откаже от фосилните горива в следващите 15 години, а Боко сега се сети да строи бензиностанции.
249
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукойл от години не чисто руска компания.Основният пакет акции се държи от Ротшилд.
248
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукоил трябва да бъдат разкараниДобре, ама айде нека не ги заместваме с БокОйл, а?
247
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
до 249 Нещо такова да!Помня ТКЗС тата.После станаха АПК та!-:)!Странно е всичко това което се опитва да направи др Борисов след 30г"демокрация"-:) Ама е факт че другаря иска И ще го направи! Никой не може да го спре! Давахте властта в ръцете му години подред! Щото нямало "друг"?!Чел съм тези глупости от ГЕРБЕРИ! Незаменими хора няма! Зависят Приуритетите най вече! -:)Не съм гласувал грам за тоя! А от тук на татъка забравете! Чакам Парламентарните! Както той законно ви/ни с години,клати и ние !
246
1
 
5
 
! Отговори
? преди 3 години
Държавното ТКЗС ще предлага Яйца на минимална цена
245
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какво означава държавна бензиностанция -тая на Б.Б ли ,защото в момента той е Държавата -
244
3
 
2
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
"Лукоил" не е изключително руска компания.
243
1
 
8
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Тези т.н. държавници нямат капацитет да управляват няколко летища, които приличат на курници и поради тази причина ги отдават на концесии, тръгнали да правят Държавна петролна компания. Нищо няма да направят, ще източат държания резерв и ше похарчат едни пари, от които половината ще бъдат откраднати. Това са приказки за отвличане на вниманието от скандала с Божков. Накрая Б. Борисов, ще натири Горанов.
242
2
 
7
 
! Отговори
дългата петротръба преди 3 години
на руски Путинак сега тихомулком се напъхва в разхлабеното дуппе на буггарский народец, а после ще му излезе през устата - сега ЦИК-аджийската мутра и *** на путин започва да прави ДЪРЖАВНИ бензиностанции, ще сключи заробващи 100 годишни договори за доставка от руски Путинак, в началото ще продават бензин на ниски цени докато прогони всички частни фирми (лукойл е на руската държава) и след това булгаруккус глуповатикус ще трябва да плаща бензин на многократно по-високи цени и външни заеми бол
241
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На бас че руските *** ще са против.
240
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До упс...Abe не мога да разбера тоя народ вече толкова ли изпросте...Не е там работата, хората не са против държавата да си влезе във функциите и в бизнеса с горива. Въпросът е ЗАЩО досега абдикира от това, в чий интерес, КОЙ ще отговаря за изтеклите ДЕСТКИ МИЛИАРДИ през последните годино? Винаги е било ясно и на децата, ама ВИ-НА-ГИ, че БГ е тотално зависима енергийно от Русия. Защо търпяхме досега, кой е отговорен за това.
239
3
 
2
 
! Отговори
трака лака преди 3 години
комуниста с мутра алъш вериш върти: комуниста одържавява, а мутрата приватизира - като разровиш малко под повърхността ще видиш че между комунист и мутра разлика няма, все едни русофилски семейства са.Държавата се готви да налапа голямат руска труба и да смуче петрол на какви цени поискат кремъслките мародери. Външни заеми за Българич ще последват да се покриват загубите, а русия ще дава дарения на своите рубладжии, които пак решиха да правят нов Petrol, който неотдавана самите те фалираха. Ура
238
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, точно картел е топ 5 бензиностанции са на една цена, останалите може само да ги видиш на fuelo.net. Тези 5-те винаги казват лятото бензина е по-скъп и после забравят зимата да го свалят.
237
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Abe не мога да разбера тоя народ вече толкова ли изпросте...Господине, Като претендиращ за по-умен, бихте ли обяснили как оценявате услугата, добрите практики и корупцията в следните три държавни компании:1. Топлофикация2. БДЖ3. Български пощиС оглед резултатите им и предлаганата услуга, кое Ви кара да мислите, че с една петролна компания би било по-различно?
236
4
 
5
 
! Отговори
Деди преди 3 години
Ужас и потрес.... държавата де факто признава, че не може да се справи с руската инвазия със законови средства; че не може да пребори Лукойл с такива; че ще се опита да го направи по заобиколен път с някакви псевдопазарни механизми, но в същото време възмездие за няма да има, а държавата, видите ли, щяла да ги контролира с дъмпинг, щото в БГ данъчни няма. Що ли ги ручахме жабетата с приватизацията на Петрол, следващата стъпка дали няма да е изкупуване на Нефтохим на шесторна цена...
235
7
 
5
 
! Отговори
упс преди 3 години
Abe не мога да разбера тоя народ вече толкова ли изпросте... има вариант за евтин бензи, а льольовците скачат навъпреки... ***!!!
234
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавни компании, които не са работели на перманентна загуба в историята на България се броят на не пълен комплект от пръсти на една ръка.
233
1
 
6
 
! Отговори
полу-анонимен преди 3 години
До 224Обратното е - ако имаше картел всички щяха да продават на една цена.Как можа да им хрумне такава идея? И защо държавната бемзиностанция трябва да продава с много ниска оценка. Аз като гражданин на тази държава искам по-голяма надценка - ако все пак печалбата ще влиза в държавната хазна, разбира се...
232
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До да,да ама неПродадоха Петрол, защото генерираше само загуби - познай защо?