Ангелкова: Ако има карантина, няма как да има туризъм

Във вторник започват разговорите с Гърция, Румъния и Сърбия
Обновена: 18 май 2020 09:40 | 18 май 2020 09:39, Нели Христова
38
Ангелкова: Ако има карантина, няма как да има туризъм
Снимка: БГНЕС

Ще има ли карантина или не за хората, които искат да отидат на море извън страната и за туристите, които ще идват тук? 

"Няма как, когато има карантина, да има туризъм. Това само по себе си отдръпва хората, които биха искали да осъществят своето пътуване. И със сигурност Европейската комисия препоръча да няма карантина", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНТ. Тя бе категорична, че това лято ще бъде много по-различно и много по-трудно.

Ангелкова посочи, че във вторник предстои видеоконферентен разговор с премиерите на Румъния, Сърбия, Гърция, за да можем да осъществим координацията и детайлите, по които ще се осъществява пътуването и почивките.

Според министъра на туризма, за да посрещнем чужди туристи по Черноморието, водещото е епидемичната обстановка в дадена страна, както и това между страните да има еднакви условия за пътувания.

"От ключово значение е дали ще имаме възможност от началото на юни да посрещнем туристи от съседните ни страни, защото автомобилният транспорт на този етап е най-достъпният и най-сигурен с оглед на това, че все още се правят планове от авиокомпаниите за възобновяване на въздушния транспорт. От 15 юни у нас няма отменени чартърни полети, които към момента са резервирани като капацитет на летищата във Варна и Бургас.

Министърът обяви още, че в хотелите по морето ще има отделни обособени помещения, където при съмнения за хора, заразени с коронавирус, те ще бъдат изолирани, докато дойдат медицинските екипи.

"Когато има подозрение за коронавирус - няма как служителите или мениджърите да преценят дали този турист има коронавирус или нещо друго. Не сме предвидили и няма да се карантинира целия хотел. В крайна сметка това ще бъде най-голямото предизвикателство на летния туризъм не само в България, но и навсякъде. Правилата, които има в другите страни, са много по-строги от това, което ние даваме, за да спазим минималните епидемични изисквания в нашата страна", каза ми министър Ангелкова.

На въпрос дали министерството ще позволи на хотелите да настаняват гости и в закрити помещения за хранене, Ангелкова посочи, че всичко това ще зависи от разпространението на заразата да е в много ниски стойности.

"Като министър съм поставила това като условие, при спадане на случаите на заразените, да може да се отворят и закритите ресторанти, защото по този начин ще има по-голяма възможност да се предлага качествен туристически продукт".

Тя обеща, че цените на чадърите и шезлонгите по плажа ще бъдат намалени с минимум 50%, но цените все пак ще са различни.

15 плажа до момента из цялото Черноморие са предложили нулеви цени, посочи Ангелкова, но не конкретизира.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Кранчето,наречено "туризъм",започна да се затваря,другари.Когато съвсем се затвори,следва събаряне на "хотели",за да има къде да се разхождат туристите.
29
0
 
2
 
! Отговори
само при ГЕРБ преди 3 години
-Калина Иванова Илиева е бивш изпълнителен директор на Държавен фонд Земеделие в периода август 2009октомври 2010!Тя представя диплома за завършена магистърска степен която по-късно се установява, че е фалшива.Дъщеря е на директора на Столична дирекция Пожарна безопасност и защита на населението комисар Иван Илиев!-НиколинаАнгелкова 6 години лъже за диплома от Харвард, новата Калинка е на власт с двуседмичен курс за който дори няма сертификат!Нали се сещате, че и двете са протежета на ББ!
28
1
 
5
 
! Отговори
Е преди 3 години
Това почивка ли ще е или мазохизъм?
27
3
 
5
 
! Отговори
... преди 3 години
Вкарат ли чужденци, няма да има желаещи българи. Заради жълти стотинки, пак ще ни вкарат заразата и после с месеци отново извънредно положение, изолация, глоби. Ако не допускат чужденци, ще имат много повече Бг туристи и много повече печалба.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сладурче
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СТАДЕН ИМУНИТЕТ!Така е било от поне 6000 години.
24
0
 
6
 
! Отговори
мак преди 3 години
Кой ще преценява, че човекът е заразен и как ще го изолират, насила ли? На човека може да не му личи нищо в началото, ще изкара почивка, ще зарази и ще си замине. Това, че хотелът ще работи въпреки болния гост е безотговорно.
23
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Каква логика...
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кон, да си вземеш преводач на срещата че поне да разбереш какво говорят
21
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туризъм по време на епидемия е все едно да ядеш крем-карамел, когато имаш д'иария...Явно парите са по-важни в случая или съвсем са изперкали
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: АнгелЗаписано е: Във вторник министрите на съседните държави ще проведат видеоконферентен разговор и тогава ще решат.Редно е, за две държави със сходни данни за заразата мерките да са еднакви за гражданите и на двете държави.За да има туризъм не трябва да има карантина.Също, ако изискват PCR тест той трябва да бъде за един човек от семейство, иначе се обезсмисля туризма.
19
0
 
5
 
! Отговори
играчА преди 3 години
Грозила Габана ;) цвета на Гроб
18
1
 
10
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
И в крайна сметка ще има ли карантина за идващите в Бг и кога ще се реши или е решено???
17
5
 
8
 
! Отговори
тритяхту пътя преди 3 години
да се отваря всичко веднага ,за да има приходи от данъци и хората да потребяват,КОЙТО СЕ СТРАХУВА ЗА ЗДРАВЕТО СИ ДА НЕ ХОДИ НИКЪДЕ
16
1
 
8
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
Мен ме интересува дали ще има карантина да кажа на един приятел в чужбина. Той трябва да си издаде нова лична карта и няма как за остане 14 дни в България, защото се връща обратно на работа там и не може да се върне втори път в България тая година.
15
0
 
7
 
! Отговори
Каракула преди 3 години
Тая "Убавицата" е ходила при холивудските режисьори, те бяха "очаровани", предложиха роля на Кваземодо, не и трябва грим и специален костюм,това е, да бъдеш балканската красавицата.
14
1
 
6
 
! Отговори
.. преди 3 години
аз продължавам да не разбирам защо е този напън - за да могат тези които имат (туристите) да дадат на тези които нямат (хотели, ресторанти, барове) или за да има къде хората да си починат и възстановят физически и психически, защото в крайна сметка нали затова са отпуските изкарани на море или планина...нещо комуникационен въпрос ми се струва вече...
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То единия туризъм , обслужване западняци като бели роби за стотинки. На крачка сме да станем като латино курортите им.
12
0
 
12
 
! Отговори
Алов преди 3 години
Грозната истина !!!!!
11
0
 
9
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 3 години
Какво стана с "харвардската диплома" и на тая калинка? Това вече стана патент на ГЕРБ! Коя беше и оная калинка без диплома отпреди няколко години? Много станаха!