Българинът демонстрира туристически патриотизъм, ще пътува с кола

Сънародниците предпазливи с плановете зараи коронавируса
18 май 2020 14:48, Красимир Ангелов
190
Българинът демонстрира туристически патриотизъм, ще пътува с кола
Снимка: БГНЕС

Българинът е склонен да почива в България това лято заради икономическата криза, породена от пандемията от коронавируса, и така да подпомогне родната икономика. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл", целящо да покаже нагласите за почивка преди летния туристически сезон.

Още по темата
В условията на коронакризата България закономерно получава предимство пред външните туристически дестинации в плановете на българите за лятна почивка. Извънредната ситуация създава сериозни цялостни пречки пред туризма. Наред с това обаче, декларира се и своеобразен туристически патриотизъм.

Проучването е проведено преди обявяване на част от правилата и мерките, свързани с възможността за почивка у нас и в чужбина (карантина, декларации и пр.).

Според резултатите мнозинство от 70% оценява потенциала на България за летен туризъм като добър или много добър. Една четвърт са на обратното мнение, а малцина се колебаят. Кризата около коронавируса явно не променя принципната представа за предимствата на туризма у нас.

Както може да се очаква, кризата е направила българите много по-предпазливи по отношение на конкретните планове: спрямо декември, декларираните намерения за организирана почивка (на море, планина и т.н.) в летния сезон са намалели близо три пъти. Сред онези, които продължават да плануват почивка това лято, структурата на плановете се променя видимо в полза на българските дестинации – с десет пункта нараства делът на предпочитанията за лятна морска почивка в България, главно за сметка на море в чужбина.

Социолозите обаче уточняват, че има сериозен абсолютен спад и при плановете за морски почивки у нас във връзка с пандемията от коронавирус.

Както може да се очаква, много по-видим е спадът при намеренията за лятна почивка на море в чужбина – изчисленията показват намаляване от около 1 милион и 100 хиляди души, планиращи такава почивка преди месеци, до около 300 хиляди души сега. Близо две трети от онези, които все пак вазнамеряват да отидат на море навън, се насочват към Гърция, а трийсетина процента – към Турция.

Регистрира се и вълна на своеобразен "туристически патриотизъм". В актуалния напоследък дебат, над 80% от анкетираните избират позицията, че е необходимо родният туризъм да се подкрепи – чрез избор на такава дестинация за почивка пред алтернативи в чужбина.

Подкрепа за оказване на държавна помощ за българския туризъм пък изразяват 72% от пълнолетните граждани. Подкрепата е до голяма степен автоматична и това показва ясен обществен инстинкт в кризата заради коронавируса.
 
За над 80% от планиращите лятна почивка намеренията са за пътуване с автомобил. Регистрира се очакван отказ от авиотранспорта, като едва 6% от анкетираните смятат да пътуват със самолет за своята почивка. Само 4% пък ще заложат на влак, а 15% - на автобус.

Планираната продължителност на лятната почивка (9 дни средно) незначително нараства. Относителният дял на планирани по-високи разходи също нараства (1321 лв. средно). Но и в двата случая трябва отново да се направи уговорката, че базата е силно стеснена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
0
 
! Отговори
Кого попитахте преди 3 години
Значииииииии, толкова пудра и фон дьо тен, колкото има в тази статия и това проучване - от десет кифли не може да се свали!Какъв туристически "патриотизъм", бе? Може би посоченият процент се отнася за негативно отнасящите се към морските ни курорти?Я слезте на земята, моля. Пък и мутролиерите не искат българейшъни.Никога на бетономорието!!! За планината ни, може да се помисли, но като вариант "Б".
169
0
 
4
 
! Отговори
не море а кенеф! преди 3 години
Дръжте го за вас! Бог дал и Бог взел! Няма вече келепир от капан за пали!
168
0
 
2
 
! Отговори
няма да я бъде преди 3 години
Да ни хранете с екскременти и вируси! Стойте си у дома - най-сигурно! И там е слънчемо
167
0
 
2
 
! Отговори
Караденис-Гирис преди 3 години
До българско черномориеГИРИЗ - *** на ЕС... Задръжте си го за вас! Мислете за COVID-19 втората вълна!
166
1
 
6
 
! Отговори
гост преди 3 години
Да бъдем патриоти и да подкрепим мутроморието само, че мутроморието подкрепяло ли ни е въобще за нещо!
165
2
 
8
 
! Отговори
народ преди 3 години
Няма начин човек да си причини това мъчение да отиде на Черноморието.Море-помийна яма, нагли мутри искащи пари за всичко, чалга величия, балконинг, гастролиращи джебчии. Отвратително отношение само защото си българин. Те са там за парите. Нормалните хора не искат да имат общо с тях. Разбрахме, че с данъците ни ще бъдат поддържани на системи, но моля ви престанете с агитацията, че дивите *** инвестирали там се подкрепят от народа.
164
1
 
6
 
! Отговори
българско черноморие преди 3 години
До мхмКенефа на Черно море - безотточно езеро. Жалко за препитанието на местните жители!
163
1
 
5
 
! Отговори
предсмъртна агония преди 3 години
До мхмКраят на черноморските курорти и на Агелакова НАСТЪПИ....- началото на края!
162
1
 
4
 
! Отговори
колега преди 3 години
До пенсионерКато научеха за мене, че следвам във Варна и работя на морето, търсеха ме за валута!Когато казвах, че работя в системата на Балкантурист, всички ме мислеха за келнер.През сезона на морето първата мисъл на хората беше че съм спечелил за 1 колаНакрая работех касиер в БНБ и всеки си мислеше че имам много пари и искаха заемХоди му обяснявай на този народ!!!
161
1
 
7
 
! Отговори
мхм преди 3 години
Това са само силни спекулации и популизъм! Никой българин няма да почива на бългаското черноморие! ангелкова гледа да се спаси като за последно
160
0
 
5
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
Преди когато следвах във Варна през лятото ми се изреждаха на гости близки и познатиСега когато, съм самичък никой не идва да ме види, а преди беше задължително!
159
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възможно е. Аз не познавам човек, склонен да почива тук. Около мен са добре платени млади хора- образовани и квалифицирани. Горните нива на средната класа има и висока класа сред тях. НИКОЙ няма да почива тук и не почива тук от години. Изключение е да се иде за 2-3 дни на море тук на нечия вила (на приятел) и то само на отбрани няколко места. Обслужване, култура, качество, чистота- нула. Тук-таме има и някое нормално място, но се броят на пръстите на двете ми ръце.
158
1
 
7
 
! Отговори
nexussss преди 3 години
Е тука вече не можете ме излъга! Българина НЕ ЖЕЛАЕ ДА ПОЧИВА В БЪЛГАРИЯ И ИСКА ДА ВИДИ МАСОВИ ФАЛИТИ ПО МОРЕТО! Незнам как ги правите тези "стъкмистики" но ставате жалки и смешни...
157
1
 
7
 
! Отговори
JORO преди 3 години
Почивка в България е загуба на ценно време.Гърция и Турция са на един ой разстояние)))
156
0
 
5
 
! Отговори
Патриотизъм преди 3 години
Лежите си на шезлонг и внезапно лежащия на 1.5м от вас решава да си тръгне.И тогава дотичва един младеж с пръскачка и започва да дезинфекцира.... с разтвор на хлор.....
155
0
 
5
 
! Отговори
крайната цел преди 3 години
До АнонименТова е рейтинг на Герб и Боко!
154
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно така,ако се пътува да е до Гърция, гърците може да са всякакви, но си уважават туристите, не са като нашите мутри окупирали Черноморието
153
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ще питам кво стана плюхте плюхте и хората пак на черноморието. Знаете ли що? Щото можете само да ни го облизвате и да помете във форумите които мразите българите. А за оня с ниския рейтинг на борисив-това от над 10 години го слушам и гледам как БСП мре на избори после. Нищо ново под слънцето. Бау бау кучета.
152
3
 
9
 
! Отговори
One преди 3 години
С кола до гърция. И аз така го виждам.
151
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВъзмутенИ карантината я превърнаха в услуга на предизборната агитация! Народе!!!