Операция даде шанс за второ дете на пациентка в МБАЛ "Надежда"

Методът лапароскопия с диоден лазер не се прилага никъде другаде в света
18 май 2020 12:44, Ния Христова
5
Операция даде шанс за второ дете на пациентка в МБАЛ "Надежда"
Снимка: Pixabay
Екип от водещи акушер-гинеколози в столичната МБАЛ "Надежда" извърши уникална операция с диоден медицински лазер. Д-р Георги Стаменов и д-р Ваня Атанасова успяха да отстранят 19 миоми на пециентка и по този начин й дадоха възможност да има второ дете, пишат от Bulgaria ON AIR
 
Миглена Андреева е на 39 години и живее и работи в Германия. Там лекарите и поставят диагноза и казват, че има 24 миоми и единствена възможност за лечение е отстраняване на матката. Миглена категорично отказва, защото иска второ дете. 
 
От две години специалистите от МБАЛ "Надежда" работят по иновативен метод - лапароскопия с диоден лазер. От лечебното заведение твърдят, че този метод не се прилага никъде другаде по света. 
 
"Хирургичната интервенция е изключително прецизна и точна, много по-бърза, по-щадяща и съответно по-безопасна за жената. А това е от съществено значение за пациента, който има по-кратък престой под анестезия, минимално нараняване на тъканите и намалена кръвозагуба, което осигурява бързо възстановяване", се казва в съобщение от болницата.
 
Направените тук изследвания показват, че миомите са 19, а не 24. На 30 април д-р Стаменов и д-р Атанасова отстраняват всичките 19 от матката на Миглена за 2 часа. Още на следващия ден пациентката се чувства добре, а вече може да се движи активно. Акушер-гинеколозите в "Надежда" са оптимисти, че втората бременност, която Миглена силно желае, може да се случи. 
 
Миомата представлява доброкачествено туморно образувание при жените, което е хормонално зависимо. Данните в световен мащаб сочат, че всяка втора или трета жена страда от това заболяване. В по-голямата част от случаите то може да бъде безсимптомно. То обичайно води до репродуктивни затруднения и високи нива на стрес при жените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
4
 
! Отговори
хирург преди 3 години
До t2Защото това е болницатана Домуза-саморекламата я нямат за нищо.А иначе най обикновенна операция за средностатистически гинеколози
4
1
 
4
 
! Отговори
Петко преди 3 години
Поздравления за t2!Това е истината!България във всичко е 20 и повече години назад.
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болница Надежда е най-добрата гинекологична болница в България!Преди 2 години точно д-р Атанасова ми направи много сложна операция и след операцията и при възстановяването си не съм приемала никакъв антибиотик.Добивате представа за каква хигиена става дума!!!
2
1
 
6
 
! Отговори
Новината е... преди 3 години
Германците казали, че има 24 възела. Искали са радикално отстраняване на матката.Нашите видели 19 възела и запазили органа.Наистина се чудя немските доктори толкова ли са некадърни, или е скалъпена история за реклама на "Надежда".????????
1
1
 
8
 
! Отговори
t2 преди 3 години
Не искам да омаловажам труда и постижението на лекарите и дано жената има второ дете, но защо трябва да се поднася тази новина по този начин? Тези процедури се правят от 20 години по света! Каква е тази журналистика? Какъв е този манталитет? Долу е документ от английската здравна система:Laparoscopic laser myomectomyUnderstanding NICE guidance information for womenconsidering the procedure, and for the publicIssue date: November 2003