Тасев: Държавата ще бъде пазарен коректив за горивата

Как ще бъдат построени бензиностанциите?
39

100 държавни бензиностанции ще предлагат горива с минимална надценка.

Решението беше взето на извънредно правителствено заседание.

Още по темата
"Основната цел е да се осигури по-голяма прозрачност на пазара с горива и да се направи опит да се прекрати един дебат, на който съм свидетел 15 години - за непрозрачност, за картелиране, за това, че не се дава възможност на нови играчи да влязат на пазара", коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев в "Денят ON AIR".

По думите му идеята е държавата да спомогне колебанията и процесите на пазара на горивата да са по-плавни.
"Когато котировките на нефта падат надолу, би трябвало веднага синхронно да паднат и цените на горивата. Това не се случва. Този процес се повтаря и пак ще се, ако не се намеси държавата", допълни Тасев.

Той обясни, че държавата може да се намеси като прави цените ниски, щом котировките започнат да падат и по този начин ще бъде последвана и от другите.

"В този смисъл държавата ще бъде пазарен коректив и нищо повече", заяви енергийният експерт пред Bulgaria ON AIR.

Министърът на икономиката Емил Караниколов посочи, че ще се търси собствено финансиране за изграждането на бензиностанции, а не чрез държавния бюджет.

"При добро пазарно поведение на тази пазарна институция тя ще си връща парите чрез дивиденти. А строителството ще бъде на базата на кредит", обясни още Тасев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От къде ще купуват гориво?Пак от лукойл!Значи лукойл ще прибави още 100 бензиностанции към своите.Разликата в цените ще е 5-10стотинки.Ако човек не пълни резервоара и то от празен, не да допълва няма да има сметка,заради километрите разходка и задръстванията за по-ниската цена.Ако кара много ще има някаква сметка,но пак не е голяма.60 литра по 10стотинки са 6лв или кутия цигари,толкова.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Психодесните и либертарианците ще продължат да зареждат от скъпите бензиностанции. Бутикови скъпи бензиностанции ще обсужват сноби, софийски реститути, либерарианци, айнрандци, каролевци.Обикновените хора и нормалният бизнес ще зарежда от обществените бензиностанции.
31
2
 
1
 
! Отговори
един преди 3 години
Koмунисти,сър!!!
30
4
 
0
 
! Отговори
да, ама не преди 3 години
1. Този така нарочен експерт , е явно екперт само на яденето. 2. От доста време ги слушам и от последните 2-3 години има явен уклон да хвали Боко --явно трапезата е сигурна. 3. Посочете ми поне един случай-държавна компания в БГ да е управлявана добре и да е на печалба съизмерима с персонала и активите. пример- сравнете Канал 1 по персонал и активи и предавания и частните телевизии - напр. БТВ. Извод:..Това е новата далавера, нова работа за гладните калинки, нови приходи за Тиквата
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До *** беше ти със сигурност щеше да я реализираш тази далавера... Според собственото си верую... и манталитет.
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 32Точно това време се връща като гледам.Чакам да отворят Белене и за казана дума срещу властта да пращат там.Нищо не сме сменили през 1989г.същите са на власт!
27
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шменти капели!Едно време абсолютно всички бензиностанции бяха държавни и пак не беше толкова евтино горивото спрямо заплатите.Основната заплата,или както сега и викат минимална беше 120лв,а бензина А-93 в края на 80-те години удари 0,80лв. - 1лв.Средната заплата беше около 450лв.следователно можеше да се купят 450 литра бензин.Днес средна заплата 800лв,цена 1,77лв или 451 литра.Всичко си е като едно време през соца.То сме си още соц де,всичко е монополизирано няма свободен пазар и няма и да има!
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отдавна трябваше да се направи...
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Марешки като продава по-евтино, не виждам някой да се равнява по цените му.
24
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Строят 100 бензиностанции, след 2 години държавата се оказва лош собственик и тези активи се дават да се стопанисват на някой от наще. Другата схема е лукойл да продава повече гориво у нас.
23
7
 
7
 
! Отговори
Тъп преди 3 години
Нали до сега държавата беше лош стопанин. Готви се нова далавера.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 23Да, но ролята на държавата трябва да бъде в създаване на закони, които да не позволяват образуването на картели, както и да осигурява прилзгането на закона. Толкова.
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само глупости се пишат. Ако ЕС ни позволи тази глупост да извършим значи се връщаме към комунизма.
20
3
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
за поредн път едно голямо ала бала
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазарна икономика без държавата няма. Частните бизнесмени правят картел веднага.
18
3
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
Ето статията малко по надолу...... "За 3 години: 109 млн. несъбрани глоби за пътни нарушения" ..... то глобите не могат да съберат а ще въртят бизнес :)Това е поредната партенка ще изхарчат едни пари и ще кажат мда не работи това а и колите вече са електрически ама ще дотираме както БДЖ няма как .....
17
1
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
После може да вдигнат данъците на 50% за да могат да се покриват всички загуби на всички държавни дружества :) Играхме го филма и фалирахме дори няколко пъти .....
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бга Балкан беше продадена за 200 000 долара
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По тази логика, трябва да има държавен оператор наГорива, ток, вода, телеком, хранителна верига, плод зеленчук, газ, аптека, мелница, хлебозавод. Нямаме и държавна банка.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По тази логика трябва да има и държавно енергодружество, да удържа чез, ивн и енерго про които също спекулират с цените