За 3 години: 109 млн. несъбрани глоби за пътни нарушения

Ще дадат ли резултат по-строги наказания?
Обновена: 18 май 2020 22:20 | 18 май 2020 22:20, Веселина Йорданова
26

Доживотен затвор за шофьорите, причинили катастрофа и смърт след употреба на алкохол. Тези промени в Наказателния кодекс предлага главният прокурор Иван Гешев. Ще бъдат ли приети предложенията му?

"Това са мерки, които не биха дали резултат. Нормално е главен прокурор да иска по-строги наказания за виновните. След всеки такъв тежък инцидент се предлага вдигане на глоби, а накрая резултатът пак е същият", каза за "Денят ON AIR" Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Според него, каквото и да бъде предприето в посока конфискация, наказания, това може да сработи, след като се направи така, че административно-наказателният процес да стане ефективен.

"Повече от 109 млн. лева несъбрани глоби има само за последните 3 години. Това руши общата дисциплина на пътя. Обучението също не е на ниво. Има проблем с безопасната инфраструктура, с организацията на движението", смята Милчев.

По думите му манталитетът се изгражда с правилата, законите и образованието.

"Във всички европейски страни нарушителят се гони докато се хване, след това той гони. Законът за административните наказания и нарушения е от 1968 г. Нуждаем се от много сериозни реформи в пътната безопасност", коментира експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Богдан Милчев обясни, че трябва извънредно законодателство, което да третира по нов ред административните нарушения на пътя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 3 години
като кажете 50 нарушения - броя нарушения не е никакъв показател ,че такситата гъмжат от всякакви ненормални фишчета и катаджииски приумици и като ми извадят един списък за 30 години и 2,5млн км ще кажеш ,че съм най-големия рецидивист щото те така ще ти ги прочетат както на тях им е угодно ,, а си има нарушители които с адвокати и пари и връзки се измъкеат от найстина тежки ситуации ии до2сиетата им са като на светии ,много от хората който коментират е хубаво да симълчът ,а експертите са само
20
4
 
3
 
! Отговори
няма и да ги съберат преди 3 години
като ги правят по-големи от заплатата на обикновен шофьор ,като бяха по--малки по се пащаше сега всеки се крие до последно --по този начин държавата ще даде толкова колкото няма да събере,плюс това нашата държава е ,,бананова ,, едни имат много и им дреме за глобите ,а за другата част глобите са неплащаеми ,дори при случайно нарушение или невидим ,,полицейски ,,знак ненормалната глоба те оставя гладен, да не забравяме ,че много хора са постоянно в колата за тях тези глоби са ужас...
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди времето на короната не се смятат
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът не е само закона, а и прилагането му. Не може хора с по 50 нарушения да шофират. При всяко ново нарушение отговорността трябва да е многократно по-тежка. Карал пил веднъж - глоба. Карал пил втори път - отнемане на книжката за 5 години. Карал пил трети път с отнета книжка - 10 години затвор. Вместо Боче да ви строи магистрали, да вземе да ви построи 20-30 затвора, да има място къде да напъхаме матряла. Законът трябва да бъде ЖЕСТОК, а не да уйдисва на всеки мангго.
17
4
 
9
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Да се начисляват към данъците на нарушителя. Няма как някой ден да не се съберат.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До GorskioТи даваш много разумно предложение. Дано му обърнат внимание, защото има кадри, които следят всякакви изяви на общественото мнение и докладват където трябва.
15
2
 
6
 
! Отговори
Ясъмкон преди 3 години
Да хвана да предложа на държавата аз да ги събирам. Ще наема 50тина батки ама пък те сега само блъскат и се обезкосмяват за друго не стават. Да наема военни...то не остана армия в бг. За глобите на големците няма как или не пипам или чистя. Ще ме вкарат пък в затвора. Депутати също не трябва да пипам ама при тях си трябва направо чистене. Няма как ще ме обявяват за терорист. Я по добре да отида да си купя една галонка и семки и да си гледам телевизия като другите овчици...
14
0
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
Защо да ги събира ? По добре да похарчи още толкова за новите бензиностанции :)
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да видим ако някой убие с пистолет друг и е пил , 10 години при утежняващи обстоятелства може до 20 години максимално . ако обаче те убие с кола до живот.Явно да те убият с кола е по лошо според закона от това да те разстрелят с пистолет.Може и да е логично с пистолет по малко се мъчи жертвата вероятно това е мотива на закона.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Владко дали е разбрал
11
0
 
11
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Същото ще бъде и с глобите за ''нарушителите на карантината и противоепидемичните мерки'' - няма да събере нищо и от тях!
10
0
 
14
 
! Отговори
Дд преди 3 години
Нека се каже истината...Няма несъбрани глоби от работещите българи.Несъбрани са от онзи етнос ,който не плаща нищо в тая държава ,но акумулира най-много разходи.
9
0
 
13
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Държавата не може да си прибере вересиите,а ние събираме капачки за да лекуваме дечицата...
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички експерти по света знаят, че размера на санкциите записани в закона не спира нарушителите, само в България експерти няма и санкциите непрекъснато се повишават, което съвсем логично води до още повече нарушения.
7
1
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 години
108 милиона несъбрани глоби, с колко са неналожените глоби? Може би са 109 милиарда лева средно на ден. В България остават несанкционирани средно за над 200 милиона нарушения на ден.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днешните крадци само това знаят : извънредно законодателство, извънреден съд, извънредна прокуратура...И щавене, много щавене на народа...
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Милчев, ти докато беше шеф на КАТ що не направи промените? Щото си кюташе на заплатката нали? Не че сега не си същата работа ама се правиш на герой.
4
1
 
5
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
До ЗАДЪЛЖИТЕЛНО боко е назад с 109 млн
3
4
 
25
 
! Отговори
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО преди 3 години
Трябва да се предвиди в закона, че онези, които са си избрали професията трайно безработни на соц.помощи, да плащат глобите чрез труд.Иначе, той като знае, че наложените му глоби са несъбираеми, ще прави каквото си иска и ще се чувства над закона.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А онези, които кормуват дрогирани? Защо за тях не се казва нищо?