Българските туристи не могат да спасят сезона, убеден е професор

Според него, ако сезонът пропадне, страната ще губи огромни пари
19 май 2020 15:52, Красимир Ангелов
66
Българските туристи не могат да спасят сезона, убеден е професор
Снимка: БГНЕС

Вътрешният туризъм и вътрешният пазар са капка в морето на българския туризъм. Няма как българските туристи да спасят сезона, категоричен бе проф. Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна пред БНР.

По думите му за миналото лято пътувалите в чужбина българи са похарчили около 500 милиона евро, а цели 3 милиарда евро са дошли от чужденците, дошли на морски ваканционен туризъм у нас.

"Ето защо дори тези българи, пътували в чужбина, да останат у нас и всичките да дойдат на нашето море, пак няма да се компенсират загубите", уточни проф. Маринов.

Още по темата
Той представи данни, според които 70% от нашия туризъм се осъществява по морето, а 80 на сто от тези 70% е делът на чуждестранните туристи. Ако не се отворят границите и не паднат ограниченията за карантина, не можем да говорим за туристически сезон, макар и в ограничен обем, категоричен е Маринов.

По думите му браншът е в готовност да посрещне туристите, но всичко зависи на първо място от затихването на пандемията, а след това и от бързото договаряне на представителите на властта, за да се облекчат пътуванията.

За юли и август няма отказани почивки или ако има, те са единични. Голяма част от резервациите за втората половина на юни също са запазени. Тези, които се отказват, не се анулират, а се прехвърлят за юли и август.

Икономистът бе категоричен, че сезонът у нас трябва да започне най-късно на 1 юли.
"Ако пропуснем и юли, отиде и август. Това означава за тези два месеца и части от септември България да загуби някъде около 2 милиарда евро. Можете да си представите – това са 4 милиарда лева – толкова, колкото държавата отдели, за да подпомага бизнеса за периода на извънредното положение", коментира проф. Маринов.

Основният за нас съседен пазар е румънският, затова е много важно да се отворят границите с Румъния
, посочи още Маринов. Турците предпочитат планинските ни курорти през зимата, гърците пък идват на еднодневни пътувания в южната част на България, допълни той.

Според специалисти България трябва да използва предимството си, че се справя добре с пандемията и не бива да допуска някои държави да ни изпреварят с рекламата в тази насока. Маринов даде пример с Черна гора, която вече се рекламира пред туристите като дестинация, свободна от коронавирус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
не го правете преди 3 години
не само че не могат, а и не ТРЯБВА те да го спасяват. Това би било равносилно сираче да обича злобна мащеха. Сетиха се сега за българските туристи, а забравиха как неусетно ги прогониха. Пише го бивш български турист, който още през 90-те беше изгонен от родното море. Нежелан, в България-всички съобщения и указания на немски или английски..благодаря...имам наблюдение как страни призовават населението си да почива у дома...но те не са мащехи и населението реагира адекватно...обяснимо...
63
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До фактСъжалявам, че си принуден да живееш с ниска пенсия. Дано състоянието ти да се подобри и да можеш да започнеш работа.Но що се отнася до всички онези, които си изброил, ако си плащат редовно и почтено данъците, те също помагат - макар и косвено - за развитието на материалното производство.За да го има това производство, са нужни пари, пари, пари. Те са нужни и на държавата, за да създава инфраструктура и още много други условия, които подпомагат материалното производство.
62
0
 
7
 
! Отговори
факт преди 3 години
Със сто и петдесет лева инвалидна пенсия не мога да мисля за милиарди загуби... Не помня кога точно последно съм се мокрил с морска вода и съм бил на плаж. Дори на близката река не съм си мил краката. Който не произвежда полезни предмети,напр. храни, дрехи, обувки, не си струва да се хвали с доходите си от областта на услугите, културата, театъра, книги, поезия, филми, застраховки , спекула , търговия, транспорт... Последните няколко видяхме как блокираха за два месеца от 1 опасен вирус.
61
0
 
10
 
! Отговори
Посейдон преди 3 години
Професоре, аз ти вярвам, цифрите говорят сами за себе си! Но кой и как ще убеди Ангелкова че не е нужно да ни обещава нещо. което отпреди се знае че е плод на болна фантазия, а просто да не се появява пред медиите. Не е нужно да чакаме есента да броим пилците, а макар и с болка трябва да признаем и да се примирим с това, че както цялата ни икономика, така и туризма се намират в катастрофално състояние. Въпреки различните приказките на разни фантасти. Само барон Мюнхаузен би излязал невредим...
60
6
 
4
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Това провинциално професорче явно е получило титлата си като е цитирало Маркс, Ленин и Сталин. Соц. професор = соц. икономика.
59
1
 
2
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
до МангъроффВсеки ден слушам ти Мангър,гласчето истерично,колко си полезен, колко вреден,не ме и*е мен лично !
58
1
 
9
 
! Отговори
Като знам какви са преди 3 години
професорите икономисти от София, мога да си представя и варненските им колеги.Някой ще направи ли справка какъв процент от професорите, доцентите и асистентите от УНСС са деца и внуци на червената професура, дето не можеше на две магарета сено да раздели.Знам един такъв действащ в момента, който е и син, и племенник на двама такива професори, чиято главна заслуга през 50-те години е била "да громят буржоазните учени" от гледна точка на марксизма,"усвоен" от тях на вечерен курс по партийна линия
57
0
 
20
 
! Отговори
Плажан преди 3 години
Още миналата година имаше спад на туристите по черноморието, говореха за нещо от порядъка на 15%, (разбира се, не правителството) тази година ще продължи, а от коментарите си личи, че повече е наказателна акция към бетониралите морето бизнесмени, отколкото финансови причини свързани с корона вируса. От моите познати, който веднъж е бил в Гърция, Турция и т.н. повече на черноморието, не го търси.
56
0
 
18
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
А който иска море - 2/3 от повърхността на земното кълбо са морета и океани с хиляди острови, островчета, слънце, лодки, делфини, корали, кокосови палми и какво ли още не.По нашето море - мътна фекална вода, бетон и грабливи сервитьори с шарещи очички.
55
0
 
8
 
! Отговори
Български Глупак преди 3 години
Това с милиардите нещо не го разбрах...За едни лято или за 10 години.Щот мойта жена работи там, и вика, че туризма винаги е на загуба, и затова заплатите са по 650 лева.325 евра. Та до 3 000 000 000 коги го докара Фекаломорието?
54
1
 
14
 
! Отговори
Вук Страшкович преди 3 години
Еее, щом не разчитат на мен родните хотелиери- няма да ходя на наш'то море. Ще пробвам да спася на Гърците сезона instead.
53
1
 
19
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Няма и да се опитваме да спасим сезона. Не и по морето. Ще спасим планината, къщите за гости с вкусната домашна баница, доматките и краставиците от градината, красивата небетонирана природа, чистия въздух и приветливите стопани, които не гледат да те прецакат.
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИ за слуги в туризма не ставаме!
51
0
 
7
 
! Отговори
на автопилот преди 3 години
До преходКой дошъл дошъл а който не дошъл - в Гърция отишъл! Не е само Черно море!
50
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата щяла да изгуби огромни пари!Държавата, като си ликвидира сериозната индустрия и като се специализира в прислужване, загуби първо най-ценните си хора. Във ВСИЧКИ сектори.Туризмът е вторично явление за свободното време на средно богатата класа. Поне половината от населението на страната е буквално бедно. Защо трябва да бъдем съпричастни със сектор, който ни приравнява с банановите републики?
49
0
 
8
 
! Отговори
само за чужденци! преди 3 години
А българите зад границата! Морета колкото си искаш по света!
48
0
 
6
 
! Отговори
преход преди 3 години
До обективенпреминаваме на САМОЗАДАВАЛЯВАНЕ с българейшани така както ни наричаха прези!
47
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
българският туризъм от над 10 години се движи стремително надолу.тази година е пикът на това свободно летене в бездната.с всяка изминала година нещата ставаха все по и по-зле.и сезон 2020 ще е дъното на бг туризма по черноморието-2 месеца словом и цифром официално е вече летния сезон в република българия.лошо обслужване,алчност,безхаберие и ето резултата...ще оцелеят най-големите играчи в сектора.всичко останало банкрутира!
46
3
 
1
 
! Отговори
Мангъра преди 3 години
До АНТИНе ти се отдава нито мисленето, нито писането.........
45
0
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 34 преди 3 години
Черноморие има, ама то отдавна не е родно !