Лекар алармира: Пациентите се страхуват да се преглеждат

Манталитетът на българина е такъв, отлага до последно, обяви д-р Георгиев
19 май 2020 10:26, Красимир Ангелов
25

Поради страх от коронавируса много пациенти отлагат ходенето на лекар, дори и при сериозна симптоматика. Подценяват ли пациентите другите заболявания?

"Много от пациентите се страхуват да отидат на преглед. Това съставя предпоставки, ако те имат заболяване, то да се задълбочи. Много пациенти идват на ръба на запушване и трябва да им се сложи катетър. Това усложнява нашата работа. Стресът е един от основните фактори за повечето заболявания", каза за "България сутрин" урологът в "Хил клиник" д-р Георги Георгиев.

Той обясни, че в болницата са осигурили "зелен" коридор за своите пациенти, като по този начин той не се засича с други пациенти.

"Ограничили сме нашия персонал, така че само хората, ангажирани с дадения случай, да имат контакт с него. Повечето пациенти обикновено са с голям житейски опит и гледат адекватно на нещата. Най-важно за пациентите е да спазват ограничение в контактите, да ходят с маски в затворени пространства", отбеляза д-р Георгиев.

Всеки втори/трети мъж над 50 г. е заплашен да развие карцином на простатната жлеза. Урологът изтъкна, че основен симптом за рак на пикочния мехур е кръв в урината.

"При рака на простатна жлеза оплаквания няма. Нашият манталитет е такъв, че отлагаме до последно. Еректилната дисфункция е широко разпространен проблем, стресът играе изключително голяма роля. Много мъже имат този проблем, снижава се и възрастта, на която започват тези оплаквания", посочи д-р Георги Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Урологът добави, че отлагането никога не е добро, без значение дали е за профилактичен преглед.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Наложи ми се да посетя джипи-то по време на ИП! Толкова го беше страх - пази боже!И тях ги бяха стресирали - вторник и четвъртък "зелени коридори", каквото и да значи това! Ананиев бил заповядал!А не съм имал даже най-елементарна простуда, температура - изобщо не!Даде ми направление : другия доктор и сестрата - същата работа!Не ние т.нар. пациенти - лекарите бяха напълнили гащите!НОЩ всяка сутрин по ТВ ли е причината?! Особено генерала беше силно стресиращ!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали отложихте и плановите операции дори на онкоболните?! Защото дори да се оперира злокачествен тумор операцията се води планова, а не спешна! Колко от тези болни оцеляха - какво става с рака за 2-3 месеца имате ли представа?! Ракът може да премине в следващ стадий и да метастазира само за един месец.
19
1
 
4
 
! Отговори
мила преди 3 години
Нали трябваше по телефона да ни лекувате! Нали така и за вас беше лесно! Сега защо да идваме?
18
3
 
4
 
! Отговори
на годжи фуржката преди 3 години
До Анонимен номер 7И аз, и близките ми и приятели кихахме и кашляхме - на никой и през ум не му мина да ходи при дофтурята да оправя статистиката на плешивеца, никой не умря. А се киха и кашля, защото е такъв сезона, всяка година е така и си минава само, без разни *** да търсят да те интубират
17
2
 
5
 
! Отговори
генерал годджи преди 3 години
Абе нали дофтурите им ръкопляскахте на хората да си седят вкъщи, че много се уморихте с болните от Ковито - по 0,5 пациенти на болница средно. Сега какво се чудите, че не искали да идват? Пък и знаем, че не ви е грижа за хората, а за пътеките и парите дето ще ги лапате. Иначе статистиката е интересна - като не ходят по дофтури и болници, измират с по 10% по-малко, и то по време на пандемия. В резюме - каквато държавата, такива и дофтурите!
16
2
 
11
 
! Отговори
Славчо преди 3 години
В бг болница влезеш ли може да не излезеш жив ! В тези мизерни болници не само пациентите измират ,но там и корона вируса не може да живее !
15
1
 
6
 
! Отговори
профайлър преди 3 години
Този само като му видиш физиономията на бакшиш е ясно как се е сдобил с диплома и с какви мотиви. Тъй че ако иска пациенти, да си направи пластична операция, да си сложи едни очила... изобщо да замаскира малко положението, че...
14
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
преди години ходих в хил клиник на ал пушкин чаках 20 дни със записване80 лв свободен прием гърло никаква техника класическото огледалце и не ми дадоха никакъв документза прегледа
13
1
 
7
 
! Отговори
бактисъ л преди 3 години
На калпавия лекар, "манталитетът на българина" му пречи. Да му турне един стент. Евтино.
12
2
 
5
 
! Отговори
богаташ преди 3 години
Народе тръгваийте на доктор да се лекувате разрешиха трансплантациите вие па се покрихте насила ли да ви водиме да се лекувате не чувствате ли че сте зле
11
1
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Пак да ви ЕМ!
10
0
 
6
 
! Отговори
чичо преди 3 години
Шефа ми закара тежко болен с вертолет, при най-добър специалист преди епидемията.Аз като работник оставам на Божията милост, при тежко заболяване !
9
1
 
12
 
! Отговори
Те и повечето преди 3 години
така преглеждат, че 50/50 работата. Или няма да познаят или ще те наплашат. Трябва да си половин лекар. Даже в лаборатория Кандиларов ме изкараха болен, а те замърсили пробата ... Никаква отговорност
8
1
 
16
 
! Отговори
У преди 3 години
Лекарите да мислят как да се изгради по-свястна система за здравеопазване, че сега се ходи само при инсулт, счупено...или друго крайно тежко положение. При милиардни бюджети, карат хората да доплащат, да си бият инжекции, да дават "пари на ръка", да се влачат сами от клиника в друга клиника, че имали договор по здр каса, хоспитализират за едни изследвания и т.н. Т.е. Парите се харчат лошо! Всички са недоволни и те и пациентите,
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В едно семейство с един работещ, който киха, кашля и вдига температура настъпи такава полемика.Ако бъде диагностициран какво следва?Месец карантина, глад, неплатежоспособност и евентуално уволнение...Слава Богу след 2-3 седмично домашно нелегално лечение всичко затихна!
6
2
 
6
 
! Отговори
Додо преди 3 години
"Много от пациентите се страхуват да отидат на преглед. Това съставя предпоставки, ако те имат заболяване, то да се задълбочи"=================Превод: идвайте на прегледи, че вашите пари е добре да дойдат в моя джоб! Що се отнася до еректилната дисфункция, при 99% от мъжете под 50 години тя се дължи на гледането на порно и свързаните с това мозъчни промени. Около месец въздържание без порно и проблема се оправя от самосебе си. Но, така пък този от снимката и подобията му не правят пара.
5
1
 
16
 
! Отговори
ЕДНО ЗОМБИ преди 3 години
ПОБЪРКАХТЕ НАРОДА, А СЕГА СЕ ЧУДИТЕ ЗАЩО НЕ ХОДЯТ НА ДОКТОР, АМИ ВЕЧЕ НА НИКОГО НЕ ВЯРВАМЕ---ВИЕ СТАНАХТЕ БИЗНЕСМЕНИ, А И НАЛИ ЦЕЛТА НА ТАЯ "корона-вирус" Е ДА ИЗПУКАМЕ ПО БЪРЗО !!!
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има един лаф "как да отида на лекар като знам какъв инженер съм". Със сигурност има и свестни лекари, но общо взето за бялата мафия пациентите са банкомати дошли им на крака които само трябва да бъдат източени.
3
0
 
16
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Само ако ептен закъсам отивам...Нещем да им влизам в статистиката!
2
1
 
17
 
! Отговори
strah преди 3 години
страх ни е да идем на лекар.