Даваме 400 млн. лева за 3D радари за новите F-16

С тях ще охраняваме и небето над Северна Македония
20 май 2020 08:00, Нели Христова
140
Даваме  400 млн. лева за 3D радари за новите F-16
Снимка: БГНЕС

Военното министерство е задвижило един от най-големите и спешни проекти от модернизацията на армията - закупуването на 3D радари, чиято обща цена се очаква да достигне 400 млн. лева.

Пред вестник "Българска армия" полковник Любомир Тенчев, който е началник на Базата за командване, управление и наблюдение (БКУН), съобщи, че вече е изготвен проектът за инвестиционен разход (ПИР).

Цената ще е около 300-400 млн. лева. Като амбицията е те да бъдат приети на въоръжение през 2023-2024 г. Предвижда се да бъдат пет радара за далечно откриване и два за близко.

Придобиването им е свързано и с усвояването на новите изтребители F-16 Block-70, които се очакват да са на въоръжение през 2024 година.

След като бъдат закупени, те ще се използват и да се поеме охраната на въздушното пространство (Air policing) на Северна Македония, което е почти договорено. При този вариант Скопие може да участва със средства в проекта, а единият радар ще бъде разположен на македонска територия.

Вече са водени сондажни преговори с производители от няколко държави, сред които Германия, Израел и САЩ. Във всички случаи покупката ще е на изплащане. Твърде вероятно е радарите да бъдат купени от САЩ, ако получим политическа цена и изгодни условия.

Това е възможно, тъй като България вече получи одобрение за участие в програмата на Вашингтон за продажби на военно имущество на чужди държави (FMS) и може да купува на цени, като за американската армия и на изплащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
4
 
8
 
! Отговори
Ами дано да стане ! преди 3 години
Купуване на модерни 3D радарие вече истинска модернизация на българската армия !
97
2
 
3
 
! Отговори
Folo преди 3 години
Би недей те стачкуват те те видяха че народа е толуп и си правят квото искат
96
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
400 милиона нищо не са, това са на бойко само джобните пари.
95
4
 
8
 
! Отговори
Pepi преди 3 години
Браво.
94
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ни излезнат през носа тия американски щайги F-16!!!
93
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каракачанов обеща да отслабне 50 кила и рафрФ ще му даде да врътне едно кръгче!
92
8
 
12
 
! Отговори
Мен преди 3 години
И кого ще засичат с тия радари крадливо те управляващи
91
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората умират от глад и ще ядат радари
90
2
 
6
 
! Отговори
До108 преди 3 години
Мисли малко . Това са пари за по - малко от едно кафе на американците. Кон за кокошка .
89
1
 
21
 
! Отговори
Таня преди 3 години
Здравната система е на доизживяване, най-болното население сме в Европа, дайте ги за здраве тези пари, не се ли накрадохте?!
88
1
 
24
 
! Отговори
Курника преди 3 години
С Фурми може ли да се плати?
87
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наляхме милиарди в американската икономика, а сега започват и съпътстващите разходи, като тези 400 милиона и едва ли ще са единствените. Златни ще ни излязат тези стари самолети.
86
23
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До БанкеръТоварищ, явно не ти е известно, че в момента гадните американци са налели 40 милиона долара за модернизация на пистите в "Граф Игнатиево", за да могат F-ките да кацат.Безвъзмездно! Нещо, което не си спомням братушките да са правили по времето на най-справедливия строй!
85
11
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Патриот"Русофил - патриот" е най-краткият виц!
84
4
 
16
 
! Отговори
ххх-ххх преди 3 години
Това е все едно през 21 век да си купиш каляска - вярно най-модерната каляска, със съраунд система и системи против бълхи. Каляската струва колкото 10 ферарита, и идва без коне и гуми. Важното е, че тя е Американска и е най-модерната каляска - никой друг няма такава каляска. Зада върви каляската ще и правим нови пътища, но Боко ще се хвали, че имаме най модерната каляска в Европа. Другите като нямат калуски си карат ферарита - будали!
83
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само бой до посиpане по руското канче.
82
9
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Краварския окупаторски ботуш вън в чувал ведно с партенките му !
81
4
 
26
 
! Отговори
БанкерЪ преди 3 години
Почакайте, това не е всичко. Още $450 млн трябват, за да бъдат модернизирани две писти - тъй като супер пупер хипер модерният ф16 не може да каза на каква да е писта. След това тиквите ще дадат още поне $500 млн да въоръжението, щото (по думите на Каракочан) тези кошници ще дойдат (ако изобщо дойдат) без въоръжение. Следващите милиони $ ще бъдат за ракети, наземно оборудване, резервни части и т.н.Т.е. - тези тухли може и да не летят, но ще плащаме, дорде ум ни зайде!
80
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казачоците пак захапаха хурката. Не стига че Ердоган ги млати като царевица ами и ние ги подхващаме.
79
3
 
14
 
! Отговори
Райчо преди 3 години
...ще дават. Защо не. Щом има още баллъци дето да плащат данъци и да не им пука за какво се харчат.Търпете. Трябва и гориво да се плаща ... и резервни части ... и боеприпаси ... и сервизни обслужвания ... и какво ли още не . После ще купим танкове за няколко милиарда ... после и ракети за още толкова ..... но заплати няма да се увеличават,а пенсиите "скочиха" с 2 лева тая година , какво още...а увеличения се предвиждат само за депутатските заплати и помощи за сиигани ,бизнесмени и ***.