Борисов: Молитвите за Рамазан Байрам пред джамиите

Премиерът се срещна с главния мюфтия в навечерието на празника
43
Борисов: Молитвите за Рамазан Байрам пред джамиите
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов се срещна с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи в навечерието на празника Рамазан Байрам.

"Позволете ми още веднъж да честитя празника Рамазан Байрам на всички мюсюлмани и на вас! Бъдете живи, здрави и нека така заедно да се справяме с трудностите и да работим за просперитета на България", заяви премиерът, цитиран от правителствената пресслужба.

Акцент в разговора са били противоепидемичните мерки в условията на пандемия от COVID-19, които се налага да бъдат спазвани от всички граждани. Министър-председателят подчерта, че България, единствена в Европа, а може би и не само в Европа, не затвори православните храмове по време на най-светлите Великденски празници.

"Благодарих и на Светия синод, и на владиците, и на поповете, както и на всички миряни, че много стриктно спазваха това, което помолихме да се направи срещу коронавируса. Абсолютно същото важи и за вас - с уважение към религията, ползвайки маски и дезинфектанти, в двора, пред джамията ходжата да може да проведе молитвите“, посочи Борисов в контекста на отпразнуването на големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам.

"Молитвата е връзката с духовното. Затова трябва да е съответно на мястото, където може да се случи - в джамията", изтъкна министър-председателят. На срещата, на която присъства също Националният оперативен щаб, бе уточнено, че молитвите за Рамазан Байрам ще се провеждат, спазвайки се всички противоепидемични изисквания като физическа дистанция от метър и половина, с маски, на открито и пред джамиите.

"Искам да изразя благодарност към вас лично, към правителството и към Щаба, за това, което правите за целия български народ. Още един път се гордеем, че сме граждани на България - от една страна за това, което правителството прави за живота на българите и от друга - заради мъдростта на целия народ да спазва правилата, за да може да не се разпространява тази болест или ако се разпространява - да е в по-малки граници", се обърна главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи към премиера Бойко Борисов.

Хаджи изрази надежда, че в най-скоро време пандемията ще е останала в историята и отново хората ще могат да се събират, както е било преди, защото всички имаме необходимост от близост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бокича що не целува ръка на,мюфтията а
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А до волен допитайте ли се бе?
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов,внимавай какво ще предложиш на мюфтията,защото Доган който те крепи да си на власт,слуша и гледа.Жалка картина,евтин театър,това изобилства в управлението на герберите. Беднотията през последните десет години,удари 60-70% от обикновените българи.Останалите 30% близки до Борисов,живеят като саудитски крале.Корупция,далавери в България,за това пишат новите управници на ЕС!Те искат прозрачно управление в държавите членки,не желаят влажни целувки и прегръдки.Дано Кьовеши да не се бави!
20
1
 
5
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 3 години
И драги мислюмани,га ядох филии с маз,бяха с говежда,а не свинска маз!Анадъму?Да ви е жив и здрав Рамадан,нине и присно и вовеки веков!
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грабители, Еничари, Разбойници, Българоубийци.
18
1
 
8
 
! Отговори
Онбонго дава Любов преди 3 години
От единия Мустафа,та на другия!хахахаа...роя се чуди накъде да се върти омазан с вазелин!
17
5
 
9
 
! Отговори
Заповед преди 3 години
От вчера влезе в сила , поклоните в Подуяне само на килимче.
16
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Религии, които манипулират чрез изрази като: "Прави така, за да не стане еди как си. Или ако не правиш това, ще се случи еди какво си...", определено не ме впечатляват и ги пропускам.
15
12
 
7
 
! Отговори
Kubilay преди 3 години
Бойко малко да се подготви или от помощниците му някой да му беше казал, че сега е месец Рамазан, в който се пости. Байрамът идва след този месец и се пада в първите 3 дни от следващият - месец Шавал. България в с най-голямото процентно мюсюлманско население, а няма изучаване на майчин език. В същото време искаме защита за българските малцинства в Украйна и т.н. Не може така. Наследството, джамиите трябва да се ремонтират с държавни пари. Това е добре и за България. Както и да се знае за Исляма
14
4
 
20
 
! Отговори
УЧЕНИТЕ преди 3 години
Са открили нова примитивна форма на живот. Бойко Борисов се казва!
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Салимвземи прочети някоя книга за исляма или пък друга религия, може да разбереш, че някои религии правят разлика между Бог и пророк.
12
5
 
23
 
! Отговори
поредна изява преди 3 години
Поредна изява на Борисов без наоколо да виждаме Горанов.Не сме ги виждали заедно откак Божков почна да пуска компроматчета.Да не би Горанов да е в немилост?Ако е така защо не смее да го махне? Големият мъж Борисов толкова ли много го е страх от дебеличкото Пеевски?
11
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов към Мънгъров:Ако бях жена,щях да ти пусна.Що бе,какво ти пречи и сега?
10
5
 
9
 
! Отговори
Ввввввввввввввв преди 3 години
Само Ботев Враца!!!!!!!!
9
3
 
7
 
! Отговори
Paco преди 3 години
Не повече от 10 души по заповед на Ананиев.
8
14
 
6
 
! Отговори
Салим преди 3 години
Дълго проучвах живота на Аллах роден e и става сирак, дълго се скита успява да стане пример за честност и морал защото е изучамал христовите закони и е искал да бъде като Иса бен Мириам /Исус./ Аллах е бил най-големият християнин.
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От статията се разбира, че според премиера главният мюфтия не е мюсюлманин.
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кой ли от двамата шкембето е по-голямо.Над 82 см.става опасно и е предпоставка за диабет.Така че,да внимават със суджуците и луканките.
5
4
 
14
 
! Отговори
ха-ха-хааа преди 3 години
До Анонимен 4Началниците са така,РАЗПОРЕЖДАТ..........но сами не спазват разпореденото.
4
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев къде е да дудне нещо