Хранителните разстройства продължават да са тема табу

Според неофицални данни хората с хранителни проблеми у нас са над 250 000
21 май 2020 00:15, Ния Христова
13
Хранителните разстройства продължават да са тема табу
Снимка: Pixabay
Най-разпространените хранителни разстройства, анорексията и булимията, са двете лица на една болест според специалисти. По неофициални данни пациентите с хранителни проблеми у нас са над 250 000, но броят им със сигурност е много по-голям, тъй като не всички търсят помощ от експерти, съобщава БНР.
 
Жените с хранителни проблеми у нас за една година са се увеличили с повече от 20 на сто. Според статистиката във всяко училище има поне 10 момичета с анорексия. Катерина Чобанова, студентка по психология от Пловдив, разказва за ученичка и балерина, която след обида, че не достатъчно слаба и гъвкава, е отслабнала драстично и е стигнала до 34 килограма. "В момента тя е жива и здрава, очаква детенце, много е щастлива.", допълва Катерина. 
 
Много често пътят към оздравяването продължава с години. В конкретния случай е отнело цели 10 години. Според Катерина едно от важните неща е пациента да има късмет да попадне на подходяите специалисти и да се престраши да говори за проблема си. Самата Катерина посещава голяма част от времето си да помага на хора с подобни проблеми. 
 
"Хранителните разстройства все още са тема табу сред обществото и много хора са с предразсъдъци към тях. Много хора не знаят, че това не е просто диета, не е просто глезотия, много често под това стоят много по-сериозни симптоми, много по-сериозни преживявания", подчертава Чобанова.
 
Най-честите жертви на анорексията са тийнейджърките, а от булимия страдат предимно младите жени. И двете заболявания увреждат тежко психиката. Човек спира да има реална представа за външния си вид и живее в постоянен страх да не напълнее като почти не се храни. 
 
Трудно се откриват подобни заболявания, защото по правило страдащите не търсят помощ и трудно взимат решението да споделят за проблема. 
 
Болестта е изключително опасна, защото уврежда бъбреците, сърцето, черния дроб, създава хормонални проблеми, засягат се щитовидната жлеза и женските полови органи. Значително са зачестили смъртните случаи при тези момичета. Статистиката сочи, че едва 50% от тях живеят повече от 2 г. след откриване на болестта, ако не се вземат спешни мерки. Първата стъпка от лечението е осъзнаването на проблема, разказва Николета Няголова, студентка по психология и доброволец в инициативата "Матрица на глада", която е посветена на хранителните разстройства. 
 
"Ако човек не стигне сам до осъзнаване, няма как да се промени и начинът му на поведение, т.е. дори приятели и роднини да му помогнат в началото, ако той не е осъзнат за проблема си, самият процес би бил много по-труден. В някои случаи страдащият е наясно с това, че има проблем, но по някакъв начин го отрича дори за себе си и пред другите", пояснява Николета Няголова.
 
Николета Няголова и Катерина Чобанова са част от екипа, създал Фейсбук групата "Животът и хранителните разстройства", която има близо 5 000 последователи. Сегашните ограничения, свързани с коронавируса, също имат отражение върху хората с хранителни разстройства. Специалистите отчитат тревожна тенденция - не само жени, а и все повече мъже и деца стават жертви на хранителни разстройства. На 2 юни се отбелязва Световния ден за борба с хранителните разстройства. 
 

13
Още от Общество
БТС отложи тегленето на томболата си за 2021 година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
:)) преди 3 дни
До гггг

"Къчеста" от думата "къч" ли е производна?
Доколкото знам, "къчове" казват на двата бута на добиче.
Ако "къчеста" означава мома с едри задни части, в шоплука има специална дума за обозначаване на такъв тип фигура - "г.ъ.зореста" :)) Както има дума и за обозначаване на жена с едър бюст - "..и..ореста". Когато по-старите шопи описват жена с такива две отличителни качества на фигурата, те говорят с тон, изразяващ възхита. :)))
10
0
 
3
 
! Отговори
гггг преди 3 дни
хубава мома - къчеста...стар виц.
9
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 дни
До: номер 6 (Ванката)

Не си ли чувал за Петер Пол Рубенс?
Не си ли виждал негови картини с голи жени?
За рубенсов тип женско тяло се говори постоянно като вкус към естетиката.
Няма картина на Рубенс със кльощави и кокалести жени.
Нищо екстремно не може да бъде красиво, това включва и прекалено слаби жени, а много мъже не искат да им убиват разни кокалаци. Затова е по-хубаво да са пухкави, да има повечко месце. Аз съвсем в анатомични подробности изпаднах, но какво да се прави - вкусове различни.
8
0
 
5
 
! Отговори
До Ванката преди 3 дни
Преди време бяха решили да изберат най-красивата французойка за всички времена, включително и рисуваните в миналото. Бяха избрали любовницата на един от френските крале, забравих кой беше, която е била нарисувана без дрехи - изключително стройно, слабичко нежно момиче, което той видял на пазара. там тя продавала портокали. Това става по времето, когато са валидни критериите, за които писах по-долу.
С други думи, всеки си има личен вкус, а критериите през вековете се менят.
7
0
 
4
 
! Отговори
Пак до Ванката преди 3 дни
Фолклорът отразява различни вкусове и представи.
Това, което си писал е вярно. Но сигурно си чувал и израза "равна снага", също се среща във фолклора и то много често. Така са описвали женско тяло, при което обиколката на талията е същата или почти същата като обиколката на ханша.
В книгите на Радичков пък можеш да намериш друго интересно твърдение - колкото по-гладни са времената, толкова повече се харесват дебелите моми, защото са рядкост.
Относно Франция - преди време бяха решили да определят
6
0
 
6
 
! Отговори
българин преди 3 дни
Значи, като прочетох заглавието "хранителни разстройства" си помислих за нещо съвсем друго, а то какво било.
Както и да е. Но човек остава с впечатлението, че тези заболявания засягат само жените, защо нищо не се казва и за мъжете? Те като че ли нямат такива проблеми?
Колко мъже има над 100 кила, да не са малко? Анорексици също не липсват.
Като че ли става въпрос за гинекологични заболявания, хайде моля ви се!
5
0
 
5
 
! Отговори
До Ванката преди 3 дни
Никога не казвай "никога".
В по-далечното минало дори е имало правила за определяне на това коя е хубавица и коя не е. Потърси в мрежата тези правила, валидни за Франция преди няколко века - малки гърди, големи седалищни части, дебели крака, дебели глезени, дебели вежди. Над 30 критерия, от които само няколко съвпадат с тези от днешно време - хубави равни зъби, нежна и гладка бяла кожа и фини китки на ръцете с изящни дълги пръсти, подчертаване на талията.
Края на 19-и век - пълничкото лице.
4
1
 
4
 
! Отговори
Ванката преди 3 дни
Никога дебеланите не са се считали за красиви... Като ще правим препратки към фолклора - там момите са кръшни и стройни, като тополи, фиданки...
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Мъжът не е куче, та да му давате кокал с малко кожа по него!
2
4
 
4
 
! Отговори
Времена и нрави преди 4 дни
Какво се казваше в онази стара песен от градския фолклор, която навремето е отразявала любовните копнежи на трудоваците /войничетата от Трудови войски, през соца ги нарекли Строителни войски/?
"Крепи се буцо, крепи се!" Така възпявали онези моми, които били считани за красавици - закръглените :)))
1
5
 
4
 
! Отговори
Осмиват дебеланките преди 4 дни
и те стават анорексички от старание да се вместят в актуалните критерии за красота.
Какво ще стане, ако за пореден път някой режисира промяна в тези критерии и започне осмиване на прекалено слабите жени? Масова булимия ли ще настъпи?
Питайте жените над 80 г. След като завършвали основно училище, независимо от това дали ще се замомят или ще продължат образованието си в средно училище, майките им започвали да ги "поправят", давайки им да пият рибено масло, за да станат "като бъбречета" или "бучки"