Радев иска съгласие и без компромис за детската болница

Президентът се надява държавата да вземе най-доброто решение
Обновена: 21 май 2020 16:00 | 21 май 2020 15:50, Веселина Йорданова
95
Радев иска съгласие и без компромис за детската болница
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев поиска диалог и прозрачност при изграждането на Национална детска болница.

С обединяването на усилията на всички - педиатри, родители, общественици, можем да намерим най-точната формула и да постигнем това, от което имаме нужда, а то е истинска национална детска многопрофилна болница, отговаряща на съвременните стандарти, с поглед в бъдещето, така че да има увереност в обществото, че държавата прави най-доброто за своите деца.

Още по темата
Това каза държавният глава на срещата на "Дондуков" 2 с представители на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница".

Радев глава изтъкна необходимостта от обществен консенсус, за да може държавата да вземе и да реализира най-доброто решение, предаде БТА.

Факт е, че България е единствената страна в ЕС, която няма такава обособена детска многопрофилна болница. Най-сетне, след дълги години на очакване и обществен натиск, правителството взе решение да изгради такава болница и това е много важна стъпка, но начинът на реализация на тази стъпка поражда горещи спорове в общественото пространство, коментира президентът.

Те се дължат на двата различни подхода - този на Министерството на здравеопазването - да бъде оползотворена една съществуваща вече 40-годишна конструкция, което да бъде пригодена за нуждите на детското здравеопазване, и съответно подхода, който споделя голяма част от обществеността - и във ваше лице, че не функциите трябва да се приспособяват според сградата, а напротив, трябва да има нов проект, така че сградата да бъде приспособена към изискванията и функциите на модерното детско здравеопазване, отбеляза Румен Радев.

Да се реализира концепцията за това, което вие наричате "детски здравен парк", да се осигури една психологическа среда, в която нашите деца да могат и да учат, да играят, да усещат подкрепата на родителите и да искат да оздравяват, добави президентът.

Радев посочи, че е много важно какъв сигнал изпращаме като държава към българските граждани. Готова ли е българската държава да направи всичко необходимо за здравето и бъдещето на българските деца, така че да няма компромис в здравеопазването.

Тук е необходим диалог, необходима е прозрачност, още на най-ранен етап да има пълна публичност на проектите във всичките фази на тяхното развитие, за да може да се прецени наистина ли проектът, който вече има сключен договор, ще въплъти всички тези изисквания за съвременно здравеопазване - като функционалност, медицински, технологични, архитектурни изисквания, отбеляза президентът.

Това е сериозен въпрос, посочи Радев и добави, че има уверения от Министерството на здравеопазването в писмо до президента и националната инициатива, че тези изисквания ще бъдат покрити.

От началото на своя мандат споделям и силата на каузата за детското здравеопазване, каза Радев на срещата. Под егидата на президента инициативата "Българската Коледа" е помогнала на много болници да придобият съвременна високотехнологична апаратура. При посещенията ми в редица европейски столици част от моя екип намира време да посети съответните национални детски болници, да се срещне с ръководството и да събира информация за принципите на изграждане, обособяване и функциониране на тези болници, посочи Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
Съществуващият 35-годишен бетонен скелет е доста атрактивен,може да послужи за декор/ то в нашата мила неолиберално-демократична/ татковина има много такива декори за снимане на филми по Стивън Кинг.Може да се каже,че когато от една страна са интересите и здравето на децата,а от другата интересите на партийни бизнесмени,и парите,то винаги печелят партийните бизнесмени,и парите
57
15
 
7
 
! Отговори
до 58 преди 3 години
Борисов е типичен пример как един пълен некадърник във всяко отношение може да бъде издигнат до генерал в пожарната и министър-председател благодарение на лижегъ3енето на една долнопробна партия като ДПС.
56
2
 
19
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Лошо е, когато едни пари си ги помислил за твои... - но се оказва, че трябва да ги връщаш... - е как няма да има злоба...
55
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев е типичен пример как един пълен некадърник във всяко отношение може да бъде издигнат до генерал в армията и президент благодарение на лижегъ3енето на една долнопробна партия като БСП и една долнопробна държава като Русия.
54
5
 
12
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
До Анонимен 44 Ами да си купим и един Грипен та Радев да миряса и да стиснат ръцете с Борисов и държавата да върви напред.
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 41 ш 36я кажете кой трябва да е президент според вас?Дайне имена
52
7
 
15
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 години
Ако псевдопрезидента Радеффф беше купил Грипен днеска руските бомбандировачи нямаше да посмеят да нарушат българското въздушно пространство. Между другото русофилите от днесбг къде скрихте новината за днешното руско въздушно пиратство? Само Ердоган ги оправя азиатските мръcници, унищожи им 11 Панцира последен модел в Либия за борба с хиперзвукови ракети изпратени за борба с турските дронове само че дроновете ги изненадаха изотзаде. Голяма депанциризация настана през последната седмица в Либия.
51
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грипена разбира, Винету - НЕ, еми еднокнижник ха ха ха
50
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грипена разбира от всичко. Важното е да е против.
49
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Готин като президент, жалко че ще трябва да го понижим един ден в министър-председател, ама пак ще си остане готин, начетен и можещ!!!!
48
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя верно за нищо не става. На всяка манджа мерудия.
47
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демагог! Той си изостави децата, сега за детската болница се загрижил.
46
8
 
5
 
! Отговори
Хан Аспарух преди 3 години
Всичко вече е ясно! Нужен е нов проект, който ще струва 3-5 000 000 лв. Проекта Радев ще го пробута да се прави по време на служебно правителство, т.е без обществена поръчка. Проекта няма да става за нищо но парите ще са "усвоени". Като мине време и няма никъква болница, ще се сетим че има вариант да направим сградата на орезиденството детска болница, а президенството да го преместиме в Кремиковци. Ще пуснлме нов проект. Ще повикаме нашите хора и.т.н, и.т.н, ......Няма край!!!!
45
3
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
То и аз искам на комшийката, ама не ми се отваря парашута :)
44
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В село Долно нанагорнище ще строят градска тоалетна. Искам диалог и прозрачност, без компромис да се завърши строежа!
43
6
 
3
 
! Отговори
ахахахах преди 3 години
До GG 31 докарал - трънки Аз мислех ,ч е Борисов ги е докарал :)))))разрешено ли ви е да пишете коментари , където да не поставяте Вожда на първо място ? да не ти удържат после от надницата
42
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъсна истината за ф-16 на румънските ВВС. Ф-16 стоят паркирани, а румънците гонят руснаците с руските Миг-21.И нашите самолети ще са бутикови украшения и брошки на ревера на униформата на ББС.Грипен е евтин самолет, с много ниска поддръжка, който щеше да лети наистина.
41
9
 
4
 
! Отговори
до моч преди 3 години
говори от името на гробарите, те мнението си всикчи българи го казаха на изборите
40
2
 
2
 
! Отговори
буааххаха преди 3 години
До руска гнида 37 Радев какво ли е търсил прави в международното въздушно пространство :))))))?"...изпълнили на 19 май планов полет над неутрални води в акваторията наЧерно море" - Абе вие съвсем не се стараете вече , подхвърлите някаква простотия и дотам . Нямате качество . Супервайзерите не ви ли се карат ??? Или и тяхното ниво е такова???
39
8
 
11
 
! Отговори
моч преди 3 години
До 34 АнонименЗа ограничените , елементарни и безпросветни ТКЗС-аро - колхознически ретроградни каскети , Радефф със сигурност е достоен болшевишки вожд.За всички останали БЪЛГАРИ , спечения киселяк е страхотно недоразумение , сериозна вреда , посмешище и позор !