Радев иска съгласие и без компромис за детската болница

Президентът се надява държавата да вземе най-доброто решение
Обновена: 21 май 2020 16:00 | 21 май 2020 15:50, Веселина Йорданова
95
Радев иска съгласие и без компромис за детската болница
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев поиска диалог и прозрачност при изграждането на Национална детска болница.

С обединяването на усилията на всички - педиатри, родители, общественици, можем да намерим най-точната формула и да постигнем това, от което имаме нужда, а то е истинска национална детска многопрофилна болница, отговаряща на съвременните стандарти, с поглед в бъдещето, така че да има увереност в обществото, че държавата прави най-доброто за своите деца.

Още по темата
Това каза държавният глава на срещата на "Дондуков" 2 с представители на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница".

Радев глава изтъкна необходимостта от обществен консенсус, за да може държавата да вземе и да реализира най-доброто решение, предаде БТА.

Факт е, че България е единствената страна в ЕС, която няма такава обособена детска многопрофилна болница. Най-сетне, след дълги години на очакване и обществен натиск, правителството взе решение да изгради такава болница и това е много важна стъпка, но начинът на реализация на тази стъпка поражда горещи спорове в общественото пространство, коментира президентът.

Те се дължат на двата различни подхода - този на Министерството на здравеопазването - да бъде оползотворена една съществуваща вече 40-годишна конструкция, което да бъде пригодена за нуждите на детското здравеопазване, и съответно подхода, който споделя голяма част от обществеността - и във ваше лице, че не функциите трябва да се приспособяват според сградата, а напротив, трябва да има нов проект, така че сградата да бъде приспособена към изискванията и функциите на модерното детско здравеопазване, отбеляза Румен Радев.

Да се реализира концепцията за това, което вие наричате "детски здравен парк", да се осигури една психологическа среда, в която нашите деца да могат и да учат, да играят, да усещат подкрепата на родителите и да искат да оздравяват, добави президентът.

Радев посочи, че е много важно какъв сигнал изпращаме като държава към българските граждани. Готова ли е българската държава да направи всичко необходимо за здравето и бъдещето на българските деца, така че да няма компромис в здравеопазването.

Тук е необходим диалог, необходима е прозрачност, още на най-ранен етап да има пълна публичност на проектите във всичките фази на тяхното развитие, за да може да се прецени наистина ли проектът, който вече има сключен договор, ще въплъти всички тези изисквания за съвременно здравеопазване - като функционалност, медицински, технологични, архитектурни изисквания, отбеляза президентът.

Това е сериозен въпрос, посочи Радев и добави, че има уверения от Министерството на здравеопазването в писмо до президента и националната инициатива, че тези изисквания ще бъдат покрити.

От началото на своя мандат споделям и силата на каузата за детското здравеопазване, каза Радев на срещата. Под егидата на президента инициативата "Българската Коледа" е помогнала на много болници да придобият съвременна високотехнологична апаратура. При посещенията ми в редица европейски столици част от моя екип намира време да посети съответните национални детски болници, да се срещне с ръководството и да събира информация за принципите на изграждане, обособяване и функциониране на тези болници, посочи Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали има фурми за 10г.да ядем,защо ви е детска болница?"Вресливи майки с болни деца"
17
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега е по-важно спасението на Левски,изборите и да излъскаме имиджа на Пеевски и Мутафчиев.Детска болница при този здравен,финансов и главен министър няма да има.
16
10
 
25
 
! Отговори
GG преди 3 години
Радев незабавно трябва да си подаде оставката заради неговия служител поръчков убиец, ако е поне малко мъж. Но комунист кръв повръша, пари не връща !
15
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президенте,ГЕРБ е затънала в корупция,кражби и разпродажби Вие искате с консенсус?С ОП(продават паспорти на черно)ДъПъСъ(гледай ТЕЦ Варна)Изчакай още малко,догодина ги измитаме и ще я построим.
14
15
 
6
 
! Отговори
странна работа преди 3 години
До Loyko 10 инетересно , когато президент беше слугата на Борисов , лобиста на ЕВН и западни бизнесмени , подлогата на Козяк - Росен Плевнелиев , нямаше проблеми с президентската институция . Дори , когато Плевнелиев сне доверието си от кабинета на Орешарски , когато Пеевски бе назначен за шеф на ДАНС , Борисов го аплодираше за решението му . А при Радев се оказа , че президентът нямал такова право Зашо ли са тези двойни стандарти ....
13
7
 
30
 
! Отговори
тъжно преди 3 години
Имайте малко милост, не го показвайте този случаен човек, който нито знае защо е на този пост, нито знае кавко да прави там. Деса му пише речите, защото му е малко акъла. Пълна гротеска. щеше да е много смешно, ако не касаеше целия български народ, но сега е тъжно. Как не разбра, че е на върха на държавата? Ама той още не може да се освести, толкава му е чуждо. "Ега ти държавата, щом аз съм и президентл"
12
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителството отдавна е започнало работа по проучване и проектиране и М...нчо чудесно знае това; доскоро *** или Маймунолова яхваха всеки протест, но сега се радва на мегафона в НС И вряка само и в БожковТВ. *** я замести отвсякъде, само дето на протести още не е слязъл, и после ще заяви самодоволно: Аз заповядах да се строи болница, видите ли колко съм важен?"Му...ьо така е омърсил всичко с надгробните си словеса, че човек го отхвърля с погнуса дори и за изключително важни неща.
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами направете си тарифен план за поръчките,залепете го пред президенството,че поне да обслужва населението
10
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата не си върши задълженията като това например, а тръгнала да строи бензиностанции и да субсидира ресторанти..
9
10
 
24
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Едва ли Министерския съвет не знае какво и как трябва да се направи,и чака инструкции от Президента.Отново напомня за себе си по неподходящ начин. Това показва само колко е ненужна тази институция и как е изпразнена от садържание.
8
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се смея ли? Радев , защо тази болница не е построена от твоята партия БКП(БСП)? Имали са бая време от 1944 година!
7
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че, кой си ти да искаш????
6
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радке,а сега какво ще кажеш,има ли група за убийства или няма?
5
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радефф, кажи си за НСО
4
8
 
32
 
! Отговори
Dio преди 3 години
Че кого го интересува какво иска радев?!
3
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До GGПич, надявам се да ти е известно, че според тъпата българска правна уредба президентът само издава указ за назначаването на предрложения му от МС шеф на НСО, но няма правомощието дори да предложи свой кандидат за поста, да не говорим - да се променя щатния състав по-надолу. Щото, ако имаше такива правомощия, първо щеше да изхвърли от НСО ония, които докладват на тиквата всяка негова стъпка.
2
7
 
30
 
! Отговори
? преди 3 години
Изживява се като министър -председател , министър на здравеопазването и строителството и архитектурата едновременно освен това министър на отбраната , нминистър на външната търгивия и пр. т.е почти като цар ***
1
16
 
39
 
! Отговори
GG преди 3 години
Радефф, кажи за твоя служител, изпълнител на мокри поръчки, моля ?!