Радев иска съгласие и без компромис за детската болница

Президентът се надява държавата да вземе най-доброто решение
Обновена: 21 май 2020 16:00 | 21 май 2020 15:50, Веселина Йорданова
95
Радев иска съгласие и без компромис за детската болница
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев поиска диалог и прозрачност при изграждането на Национална детска болница.

С обединяването на усилията на всички - педиатри, родители, общественици, можем да намерим най-точната формула и да постигнем това, от което имаме нужда, а то е истинска национална детска многопрофилна болница, отговаряща на съвременните стандарти, с поглед в бъдещето, така че да има увереност в обществото, че държавата прави най-доброто за своите деца.

Още по темата
Това каза държавният глава на срещата на "Дондуков" 2 с представители на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница".

Радев глава изтъкна необходимостта от обществен консенсус, за да може държавата да вземе и да реализира най-доброто решение, предаде БТА.

Факт е, че България е единствената страна в ЕС, която няма такава обособена детска многопрофилна болница. Най-сетне, след дълги години на очакване и обществен натиск, правителството взе решение да изгради такава болница и това е много важна стъпка, но начинът на реализация на тази стъпка поражда горещи спорове в общественото пространство, коментира президентът.

Те се дължат на двата различни подхода - този на Министерството на здравеопазването - да бъде оползотворена една съществуваща вече 40-годишна конструкция, което да бъде пригодена за нуждите на детското здравеопазване, и съответно подхода, който споделя голяма част от обществеността - и във ваше лице, че не функциите трябва да се приспособяват според сградата, а напротив, трябва да има нов проект, така че сградата да бъде приспособена към изискванията и функциите на модерното детско здравеопазване, отбеляза Румен Радев.

Да се реализира концепцията за това, което вие наричате "детски здравен парк", да се осигури една психологическа среда, в която нашите деца да могат и да учат, да играят, да усещат подкрепата на родителите и да искат да оздравяват, добави президентът.

Радев посочи, че е много важно какъв сигнал изпращаме като държава към българските граждани. Готова ли е българската държава да направи всичко необходимо за здравето и бъдещето на българските деца, така че да няма компромис в здравеопазването.

Тук е необходим диалог, необходима е прозрачност, още на най-ранен етап да има пълна публичност на проектите във всичките фази на тяхното развитие, за да може да се прецени наистина ли проектът, който вече има сключен договор, ще въплъти всички тези изисквания за съвременно здравеопазване - като функционалност, медицински, технологични, архитектурни изисквания, отбеляза президентът.

Това е сериозен въпрос, посочи Радев и добави, че има уверения от Министерството на здравеопазването в писмо до президента и националната инициатива, че тези изисквания ще бъдат покрити.

От началото на своя мандат споделям и силата на каузата за детското здравеопазване, каза Радев на срещата. Под егидата на президента инициативата "Българската Коледа" е помогнала на много болници да придобият съвременна високотехнологична апаратура. При посещенията ми в редица европейски столици част от моя екип намира време да посети съответните национални детски болници, да се срещне с ръководството и да събира информация за принципите на изграждане, обособяване и функциониране на тези болници, посочи Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
Милко преди 3 години
Прекрасна идея, да се построи в Русе!
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя съвсем изперка. Масларова не му ли беше приятелка
76
1
 
5
 
! Отговори
Конфликт на интереси преди 3 години
Една от протестърките,архитект по образование,каза,че имала по-добър проект.Ясно защо плюе по обекта.Той може да не е добър,но да излезнат с реални факти,например:бетонът се е разпаднал,направена е експертиза,или помещенията са ниски,защото вътре не може да влезе реактор за студен термоядрен синтез.
75
1
 
2
 
! Отговори
Иска съгласие, преди 3 години
ама другите да се съгласят с него.Къде е логиката?Този,зад когото стоят 1 млн.избиратели иска тези,зад които стоят повече да се съгласят с него?Да,но те смятат,че са мнозинството.Демократ е този,уважаващ интереса на повечето граждани за сметка на по-малкото.И реплика до този,който изкара РР виден полиглот-слушал съм го на английски,има тежки проблеми.Език се знае перфектно само ако си живял много години където го говорят.Я чуй РР как говори български и после казвай,че е полиглот.
74
2
 
7
 
! Отговори
зпо преди 3 години
До До 76И като е толкова образован , знаещ и перфектен , защо поведението му е на озлобен от невежеството си комплексар?! Как за 40 месеца главата му не роди една идея , една инициатива , една кауза , а е пермантно прът в колелата , против и срещу ?!Как не намери 5 думи , с които да вдъхнови нацията , а сее разделение и зове за раздори по между ни?!Защо вместо към Европа и цивилизация ни тегли все назад към миналото и към СССР.Защо бореца за свобода на словото бяга от журналисти и въпроси им?!
73
10
 
4
 
! Отговори
До 76 преди 3 години
Ти си тотално изперкал.Президентът Радев,където е учил е завършвал с отличие, включително и Генерал щабната академия в САЩ. Знае перфектно английски, немски и руски езици. А Бай ***,твоят вожд какво знае?...освен да манипулира хората.
72
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се използва тая 40 годишна коруба за детска болница е ПРЕСТЪПЛНИЕ. Недоразумението Червен Ананиев да подава оставка. Щом може да харизвате 700 милиона на престъпници, може да намерите пари и за детска болница.
71
0
 
0
 
! Отговори
Тъпомер преди 3 години
То хубаво ги мислят,ама пари откъде,сигурно Пеевски и сие ще трябва пак да даряват,че агънцета да кротуват.
70
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президента трябваше да направи къмпания и да помогне не само медицити а и за построяването на детската болница а се крие в миша дупка от снката на Пеевски.
69
1
 
11
 
! Отговори
ноятс преди 3 години
Съвсем катапултира горкият! Ама нормално е, след като кулата на управление на полета му е на Позитано 20!
68
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът Радев е добър човек.
67
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досега Премиерът Борисов не е направил изцепка, както им се иска на платените ***. Не приказва обши приказки като Радев. Няма го това безполезно бръщолевене , няма бездействие като Радев. Борисов ДЕЙСТВА конкрето и по същество. Няма нищо верно в помиите, с които го заливат комунистите.
66
2
 
7
 
! Отговори
do 44 преди 3 години
До АнонименПриятелю, ако не са ти подхвърлили някоя руъбла ( без стойност впрочем) , мисля, че си от гилдията на неконтролирано напикаващи се люде. Просто е изумително какъв завършен...сещаш се си :-)
65
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досега президентът Радев не е направил изцепка, както им се иска на платените тpoлове. Не приказва общи приказки като Борисов, а говори конкретно и по същество? Няма нищо вярно в пoмиитe, с които го заливат гepбepacтите.
64
1
 
13
 
! Отговори
Искам преди 3 години
Аз искам да съм умен.Искам и да мога да направя нещо добро, както го прави Бат Бойко.Не знам защо ми казват - Нищоправеца.Аз искам.
63
5
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
До аман от тоя !// Фуpaжkaтa е нагледното доказателство за максимата: - " ОТ ЦЪРВУЛА ТРЪНДАФОР НЕ СТАВА ! // Как може така да говорите за "гения" на неолиберализма, генерал-лейтенант Бойко Борисов
62
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя "президент" може ли поне веднъж да каже нещо съществено и конкретно ?
61
13
 
10
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
Трябва да се знае,че в демократична и неолиберална България ,крайните решения се вземат от "геният" на епохата,генерала от пожарните войски Борисов.Той има зверски инстинкт за оцеляване и ще прецени,на коя страна да удовлетвори исканията.Ако вземе страната на обществото партийните бизнесмени ще се радват в бъдеще на значителни държавни поръчки,не че досега не са се радвали на такива
60
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за 40 години арматурното желязо е вече дало фира в бетона, ама вие нали много разбирате, като я направят болницата си водете децата там
59
3
 
12
 
! Отговори
моч преди 3 години
До 55 Анонимен:) Не мога да отговоря на този въпрос :) Изборите са след 17 месеца и тогава ще стане ясно кой ще е.Не крия антипатията си към Радефф и я смятам за основателна , също така не харесвам и вицето Йотова , но въпреки това смятам че точно тя би била многократно по-добър и далеч по-адекватен президент спряно настоящата реалност.Ще ми се да вярвам че тя като опитен политик въпреки принадлежността си към БСП , не би си позволила да дели нацията и да ни насъсква един срещу друг.