Тревожно: Над 60% от българите са с наднормено тегло

Около 25% са със затлъстяване
21 май 2020 21:14, Красимир Ангелов
22

Над 60 на сто от българите страдат от наднормено тегло. Така страната ни изпреварва тенденциите в световен мащаб, където процентът е значително по-нисък, показват скорошни данни на Световната здравна организация.

25 на сто от пълнолетните у нас пък са със затлъстяване, докато средната стойност за света е около 13%. Особено притеснители са данните за повишаване на случаите на наднормено тегло при децата.

Експертите обясняват това главно с липсата на спорт и повечето часове, прекарвани пред електронните устройства. Проблемите с повишеното тегло са основен причинител на редица тежки заболявания, предупреждават специалистите.

Сред основните рискови фактори, водещи до затлъстяване лошата култура на хранене и ниската двигателна активност. Темата в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR коментирахме с д-р Антоанета Гатева от Клиниката по ендокринология в УМБАЛ "Александровска".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
НАПИШИ КОМЕНТАР преди 3 години
Поредното доказателство, че българинът е унтeрмeнш.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 20Евала ти за желанието и упоритостта. Проблема е, че повечето сме лакоми и храната ни доставя радост.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бях 83 при височина 175 въпреки че спортувах редовно дълго бягане и от там разбрах че спорта може да бъде само патерица при борбата с килограмите истинската рецепта е да се контролира яденето това което си ял и пил досега го намаляш с 30 до 40 процента спазваики това правило вече две години не съм мръднал в килограмите при височина 175 тежа 65 кг и имам много повече сили и енергия от когато бях с наднормено тегло
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Па и аз съм с наднормено, чак не ми се вярва. 86 кила преди карантината. Дърпах 230 тяга, 160 лег, 190 клек. След карантината съм 82, което не е зле, ама е малко за 174 ръст. Сега ще позаформя, зимъска пак ще "дебелея".
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 16Хахаха ,че аз няма как да изям 900 лв на месец бе? Храната ми (на сам човек) е към 300 на месец на мен. Аз не ям *** - плодове ,зеленчуци, сирена, хубава биричка.
13
0
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
При ръст от 187, според BMI нормалното тегло е между 65 и 87 кг, а идеалното тегло 75,4 кг. С други думи много хора даже не знаят, че са с наднормено тегло.
12
3
 
2
 
! Отговори
До селски преди 3 години
То по-дебело същество от гърци и турци не съм виждал. Сега да те светна, за един човек, храната на месец не може да е под 900 лева, говоря за качествено хранене само вкъщи. 3600 лева за четеричленно семейство и всички ще са слаби, с перфектни тела и хубава кожа. В западна Европа и Северна Америка е същата сума но в евро/долар.
11
0
 
3
 
! Отговори
Усмихнат но не дебел преди 3 години
Но3 пита колко е нормата: едно време беше от височината вадиш 100 и получаваш нормално тегло, сега мисля е вадиш 110 и получаваш нормално тегло. Аз мисля че е някъде по-средата: например съм 187 см -вадя 105 и се получават 83 кг. нормални кг ако тренирам редовно (тоест мускул, без сланинки)! Повечето ще ми тежат, по-малкото:няма да имам сила за ежедневното натоварване.. За храните сме прави че са развалени, но имаме "благословията" да избираме. Вместо чипс изяж 20 гр. орехи, вместо бира пий вода
10
1
 
7
 
! Отговори
Само, че преди 3 години
малко хора разбират от хумор.
9
2
 
9
 
! Отговори
селски преди 3 години
Е, ами как няма да сме дебели като излапахме *** на целия свят за 30г?Дивим се, че гърците и турците ядат истинска храна ,но те си я произвеждат ,а не като нас -унищожиха някои хора всякакво производство и внасят за пари *** от всякъде.Даже за срамотиите и зеленчуците ни са внос! Изобщо с две думи казано държавата ни след 89г живее в една лъжа,лъжат ни ,че живеем хубаво като ''еврапейци'',лъжат ни ,че се храним добре и че сме швейцария на Балканите!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да има повечко дебелички, е държавна политика. Дебеличките създават повече работа, паричен оборот.
7
0
 
3
 
! Отговори
Шанко преди 3 години
Както винаги се равниме не там където е истината,но на дописникави журнилист е дадено указание заради хонорара!
6
10
 
6
 
! Отговори
Дебелия мъж преди 3 години
Е като магнит за жените, лепят му се като мухи на мед, защото знаят, че е богат, може да ги нахрани, и има отлични гени.
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...И 2 месеца никакво движение, от дивана на леглото, нормално да качим кг.Другото- ако в магазините се продава качествена храна, а не да я бутат с разни заместители нещата ще са Ок.
4
10
 
16
 
! Отговори
Х преди 3 години
Колкото си по-беден си по дебел! И обратното. За да си здрав и слаб трябват пари, много пари.
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости, колко е нормалното тегло, 40кг ли?!
2
5
 
11
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Това може да си позволи народа. Храна и пиене. Другото му идва скъпо. После "храната е некачествена!" Каквато и да е като изядеш 3 кила, ще си дебел...
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми, тука е пълно с философи, които ме учат, че "организма си изисквал" да ядеш редовно сладко, а също така, че от тичане се изтървали ставите.