41 са новите заразени с коронавирус, излекуваните са повече – 42

Петима души са починали през денонощието
Обновена: 22 май 2020 12:43 | 22 май 2020 08:10, Елка Василева
158
41 са новите заразени с коронавирус, излекуваните са повече – 42
Снимка: архив, Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

41 са новите случаи на заразени с коронавирус в страната за последното денонощие. Това съобщи Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб на редовния брифинг. От тях в болница са 11 души.

Така общият брой заразени е 2372, което е увеличение с 1,8%.

Активните случаи са 1478.

Направени са 1450 изследвания на проби.

Постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на броя на новооткритите случаи, подчерта проф. Кантарджиев по повод критики, че не се правят изследвания и заради това няма толкова нови случаи на коронавирус.

Той допълни, че лабораторният капацитет за тестове се е увеличил два до три пъти.

Още по темата

8 от новите случаи са в София. Двама са в "Александровска", в ИСУЛ "Царица Йоана" - 1, в "Пирогов" също 1, а на домашно лечение са 4-ма.

В Пазарджик има 17 нови случая. „Става дума за клъстера, който е в завода за авточасти. Слава богу, там по сведения, които имаме в щаба, мерките са взети много преди откриването на новите случаи, една част от работниците са в отпуска, а тези, които са работили, ще бъдат пуснати, за да се направи крайна дезинфекция, а тези, които са били в отпуска, ще ги заменят. По този начин не се прекъсва работният процес и се запазва максимално здравето на хората“, обясни Кантарджиев.

Професорът припомни, че е много важно по време на епидемия рано да се взимат мерките, защото след това дори да са по-строги, ефектът е много по-нисък.

Нов случай на заразен има и сред медицинския персонал – това е медицинска сестра в Кнежа.

Излекувани са 42 души. За пореден ден излекуваните са повече от новозаболели. Общо излекуваните в страната са 769.

Петима души са починали през денонощието. Това са мъж на 78 години в "Пирогов" с диабет, мъж и жена в Пазарджик, в Стара Загора 51-годишна жена с онкологично заболяване и мъж на 88 години в Ямбол с инсулт.

Проф. Кантарджиев коментира твърдения, че ниската смъртност в България се дължала на липсата на много възрастни хора. „До голяма степен тежестта на тази инфекция зависи от две причини – броя на вирусите, с които си се заразил – ползват ли се предпазни средства, дистанция, и да се заразиш, боледуваш по-леко. Второ, броят на рецепторите в органи, за които ще се залови вирусът. Оказва се, че при децата тези рецептори са много по-малко от възрастните в дихателната система. Поради това децата, включително боледуващите у нас, почти нямаха клинична проява на заболяването“, каза Кантарджиев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
2
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Поредните льжи и измами кск стана така , че все са по -41 новите заразени да не би вируса да кара шо план график
123
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Златена, Разгневена, Ужасена, Потресена здравейте!Тъкмо за Вас се бях затъжил! Вашите коментари ми оправят деня!Остава да се включат Тонката и Странджатаако не са и ще сте комплект!
122
9
 
9
 
! Отговори
Златена преди 3 години
Има една истина 18 годишните млади Българи всички те се разхождат по улиците на градовете на цяла България след като се върнат заразяват с коварната болест техните родители след като починат наследяват от тях парите и имотите им.Извод в България расте 18 годишно безмозъчно алчно дебелокожо користно младо Българско поколение което мисли само за себе и за никой друг
121
7
 
4
 
! Отговори
Златена преди 3 години
Има една истина убийците в България алчните бизнесмени и неуките много отворени лешояди роми всички те се интересуват само единствено от собствения си бизнес за другите Българи които умират от коварната болест коронавирус без съпътстващи заболявания въобще не им пука заради такива хора с това мислене България никога няма да се оправи като държава
120
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Доктор ХаусНе само той, в 220 държави лъжат и се правят на велики :) Специално за да лъжат тебе.Обикновен плондер си ти , а не доктор. А Земята сигурно е плоска, а пък Луната е абажурче, това забрави да кажеш. Може и нещо за евреите и илюминатите да добавиш...
119
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Като се замисляЯ вземи прочети малко по колко време седят по болниците сериозните случаи с COVID. Да не мислиш, че всичко става - оправят се или не за два дни? Работата е бая различна от грипа. Това, когато те гепне яко, лесно не пуска. Имам двама познати, които го изкараха тежко в болница, единия вися там цели 40 дни. Та замисли се пак....
118
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 2 дни починаха 8 човека.Докторите вече не получават допълнителни пари .Смешни са с тази разлика 42 излекувани и 41 болни.Вярва ли някой ,че болните са толкова?Аз не!
117
4
 
9
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 3 години
Преди години един колега почина от тежък диабет. Беше на 31 години. Два пъти на ден си биеше инсулин. Добре че тогава не бяхме чували за коронавирус.
116
4
 
13
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 3 години
А възможно ли е 88 годишен човек получил инсулт да е починал от инсулта а смъртта да я припишат на ковида?
115
3
 
13
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 3 години
Аз разбрах от статията че който е болен от рак умира от ковида.
114
4
 
4
 
! Отговори
до Роки преди 3 години
Да ти кажа, напиши в гугъл т-лимфоцити. Ако си болен от грип, стимулатори на т-лимфоцитите, като изопринозин, могат да ти бъдат предписани от GP-то и ще ти помогнат. В днешно време е грехота да си неук.
113
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скараният с математиката е или много лошо ментално състояние, или наистина БКП му плащат. Хората са си обяснили, при това учени хора, потърси на английски и на немски. Какво си се заврял в на коча къде не пада? Някакви евтини сензации ли правиш, какво целиш?
112
4
 
2
 
! Отговори
до 107 преди 3 години
Да ве, половин милион. Аз си мислех, че половин милиард българи са останали без работа. А цял милиард са в неплатен отпуск.
111
1
 
12
 
! Отговори
до 110 преди 3 години
Много просто. И за грипа няма лекарство, а само облекчаващи симптомите и стимулиращи т-лимфоцитите. Но имунната ти система се преборва (или не). За повечето вируси няма лекарства, които да ги убиват. Когато ти предпишат антибиотици за вирусна инфекция, то е за да нямаш вторични бактериални инфекции. Други въпроси имаш ли?
110
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се притеснявайтИ, мерките са разхлабАнИ и скоро ще минем 100 на ден а посли и 200, 300, 400 и т.н.СКОРО !!Тогава и да затягат ще е все тая.
109
4
 
1
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
113, Алооу скачача със тоягите - НЕ на мене тия !От жандармерия, полиция ще бягаш,защото много лошо бият !
108
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този грип още ли го обсъждате?А тези клоуни по-добре да си подават оставките, защото идват времена където хората може и да ги погнат с тоягите :)
107
12
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Всеки ден слушам го Мангъра,агента активиран.За толкоз празни дъра-бъра,кой тарикат плати му ?!
106
3
 
6
 
! Отговори
Разгонена преди 3 години
До РазгневенаАм'чи тъй е, и аз многу съ кефя на ЩАБъ..........
105
9
 
15
 
! Отговори
по пързалката..... преди 3 години
Как са излекувани 42-*** от нещо за което НЯМАЛО лек?!