БНБ пуска в обращение нова десетолевка от 12 юни

Променените са свързани с нови защитни елементи
22 май 2020 11:26, Анисия Иванова
11
БНБ пуска в обращение нова десетолевка от 12 юни
Снимка: БНБ

Българската народна банка пуска в обращение четвъртата банкнота от новата серия банкноти, която е с номинална стойност 10 лева и емисия 2020 г.

Банкнотата ще бъде в обращение от 12 юни 2020 г. като законно платежно средство, съобщават от БНБ.

Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите, които са в обращение.

Промените са свързани с въвеждането на нови защитни елементи, които в банкнотата с номинална стойност 10 лева, емисия 2020 г., са:

Допълнителен знак за незрящи граждани – състои се от две дебели и осем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Холограмна лента с оптични ефекти – редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на земното кълбо с телескоп и планета; цветен холограмен портрет на д-р Петър Берон; изображения на „изправен коронован лъв“ с динамичен ефект и обемно триизмерно изображение на числото „10“.

Осигурителна нишка – вградена в хартията, частично излизаща на сектори от обратната страна, със светъл повтарящ се текст „БНБ 10“ и с диагонален динамичен ефект, променяща цвета си от златисто към зелено. Изображението на повтарящия се текст „БНБ 10“ се чете от лицевата страна при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина.

Воден знак с висока резолюция – наблюдава се при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на д-р Петър Берон. Изображението се наблюдава и от обратната страна на банкнотата.

Банкнотите с номинална стойност 10 лева, емисии 1999 г. и 2008 г., продължават да бъдат в обращение заедно с банкнотите с номинална стойност 10 лева, емисия 2020 г.


11
Още от Страната
Без коли по Крайбрежната алея на Варна, възможно ли е?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Стара чанта, ама лачена.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Не е нова ами старата променена.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
При тази компютаризация при тези високи технологични програми, няма банкнота на света която да неможе да се фалшифицира. Нарочно не ги правят едно към едно за да не им дадат по висока присъда ако стане някоя издънка. Иначе никога няма да разберат че банкнотите са менте. Едно време без никаква технология са правели ментета които трудно са ги познавали. Та сега ли.
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен

Тия дни? От 1.Юни сме с евро, ти не знаеш ли ?
7
2
 
4
 
! Отговори
Излишък преди 2 дни
Тази година точно, няма да приемаме еврото, защото няма да дойдат чуждестранни туристи да се набутат, а пък и еврофондовете за "нови" членки на ЕС свършват през 2020. Така че, ще си карате с нови лефчета менте.
6
2
 
4
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 2 дни
Нека да даваме новите пари на фирмите, да може да се стимулира икономиката. Така фирмите ще имат пари за да плащат на хората да работят по цял ден при тях и да печелят повече.
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Нали щяхме да приемаме еврото тия дни? Защо са ни нови емисии левове?
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен 7 преди 2 дни
Колко ще струва една? Че мисля да си купя няколко...
3
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 дни
пише ли ковид
2
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Evroto mnogo padna ...poveche ot 50 procenta...bg lev mu e kato shamandura, da ne potane hepten...
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Нормално, хартия е износва се трябва да се подменя.