Голямото пътуване и балове – какви ще са мерките на полицията?

Ако абитуриентите се събират и нарушават правилата, ще бъдат глобявани
Обновена: 22 май 2020 12:43 | 22 май 2020 09:07, Нели Христова
29
Голямото пътуване и балове – какви ще са мерките на полицията?
Снимка: БГНЕС

От КАТ очакват натоварено движение по пътищата на страната днес, заради предстоящите празници, които са свързани и с изпращане на абитуриенти.

По думите на Николай Крушарски, главен инспектор от пътна полиция, контролът по пътищата днес и понеделник ще е насочен главно към подпомагане на движението. През уикенда обаче ще има множество специализирани акции, насочени към контрол на водачите, употребили алкохол, наркотици. Ще бъде следено и за висока скорост. 

"Пътна полиция ще подпомага движението. При необходимост ще се включва да регулира и да подпомага самото движение за да могат гражданите да напуснат градовете и да се предвижат по-лесно и безаварийно. Това е основната задача на колегите, която ще важи днес и през почивните дни", каза инспектор Крушарски на извънреден брифинг на КАТ.

"За улеснение на водачите ще бъде създадено реверсивно движение в посока изход от град София посока Перник, като днес и утре ще бъдат отворени две ленти в посока изход и едва в посока вход. Движението ще бъде обърнато в понеделник - две ленти ще бъдат в посока вход, една лента в посока изход за да може да улесним гражданите", обясни Крушарски.

Ако е необходимо, светофарите на изходите на магистрала "Тракия" ще бъдат изключени или регулирани. Това ще се случи само ако се установи, че движението е много натоварено и светофарната система не може да се справи.

"На магистрала "Тракия", от 11 до 21 километър, движението се осъществява в едната пътна лента, а на автомагистрала "Хемус", край село Потоп движението ще бъде осъществявано също в една лента. Съветваме всички водачи да бъдат особено внимателни", каза още той.

"Вчера приключи специализираната полицейска акция, насочена само към контрол на скоростта. Резултатите от нея са показателни, че след приключването на извънредното положение, хората се върнаха на пътищата и нарушават режима за скорост. Цифрите са показателни. Установени са 42 хил. нарушения за превишена скорост, като над 25 хил. от тях са в населените места. Така че контролът през уикенда ще бъде насочен и към скоростта, главно вътре в населените места", обясни Крушарски. По думите му, радарите на КАТ са засекли водачи, които при ограничение от 50 се движат със 150 км/ч.

"Към тези засилени полицейски акции ще се включат и екипи на жандармерия, които ще както за спазване на безопасността на движението, така и за спазване на противоепидемиологичните мерки. Приоритет са районите около училищата, както и паркингите на големите магазини и търговски центрове - мест, къдено е възможно струпване на голям брой хора", обясни главен инспектор Дарин Димитров. По-думите му, най-големите нарушения до сега са струпвания на абутириенти, които празнуват по паркингите на магазините.

"Въведените мерки са за всички, така че колегите, които се отзоват на място ще съставят актове на събралите се абитуриенти", каза още той.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
37
 
! Отговори
сигурно преди 3 години
Сега по така наречените магистрали ,като напънат 15-20 годишните немски зверове, ще констатират ,че ще има повече убити в катастрофи ,от колкото от коронавирус !