Как мутира коронавирусът на различните континенти?

Няма интерес да ни убие, посочи вирусологът проф. Радостина Александрова
22 май 2020 09:50, Анисия Иванова
38

В последните няколко дни броят на излекуваните от коронавирус е по-висок от този на новозаразените. Можем ли да се преборим с коронавируса и очаква ли ни втора вълна на зараза.

Вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова посочи, че ще се говори все повече за генетичните промени в този вирус. По думите ѝ особено уязвими са вирусите, които съдържат РНК, каквито са и коронавирусите.

Ензимът, който синтезира РНК молекулата, допуска грешки и няма система, която да поправи тези грешки. Добрата новина при коронавирусите е, че те имат система, която може да поправи допуснатите грешки, но не на 100%. Така че той мутира с по-ниска скорост", обяви тя пред Bulgaria ON AIR.

"Когато беше разчетен за първи път геномът на новия коронавирус, до края на април бяха разчетени геномите на повече от 11 000 вируса, изолирани от инфектирани хора. Цялата информация е налична, започна интересен анализ на данните. Вариант А, който е установен в Ухан, е бил известен в Австралия и САЩ. След това възниква вариант Б, който доминира в Ухан - той е известен първоначално и в Европа. Вариант Б е доста стабилен в Източна Азия, което означава, че е доста добре приспособен към хората и условията там, не му се налага да мутира. Той обаче мутира доста в Европа. Вариант Ц е основно в Европа и в Азия се среща само в Хонконг, Сингапур и Южна Корея", обясни вирусологът.

Проф. Александрова се позова на публикации на учени, които установяват наличието на мутация в два варианта. При единия има по-тежка клинична картина.

"Учените търсят консервативните участъци във вируса, които не се изменят. Стремят се, създавайки ваксината, да направят универсална платформа, която да могат след това да актуализират, така че по-лесно да се превключи към ваксина срещу друг вариант, ако това се наложи", каза още тя в "България сутрин".

За два месеца са били направени повече от 100 варианта на ваксина, но ще бъде необходима поне една година за създаването ѝ, смята вирусологът.

"Вирусът няма интерес да ни убие", завърши проф. Александрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
4
 
! Отговори
Вирусолог преди 3 години
Вируса мутира по следният начин:На континента Азия - пожълтява.В Африка - почернява и някой път става толкоз черен, че изчезва.В Америка - както всичко друго се развива скорострелно и навсякъде - страната на неограничените възможности.В Европа - не могат да го определят още - дали е от мъжки или женски род, но впредвид това че се възпроизвежда от нищото - на гърба на нещо друго - по скоро сме толерантни и не ни пука за пола му!
33
0
 
8
 
! Отговори
до 32 преди 3 години
Между бактерии и вируси разликата е колкото между камъните и хората. Бактериите са живи организми, а вирусите фрагменти от РНК или ДНК. Както написах по-рано всеки чужд фрагмент РНК или ДНК може да бъде токсичен и да "зарази" клетката ако се вкара в нея. Ако не го разбирате съжалявам, но да смесвате вируси и бактерии е смешно. Вирусите не се размножават и това е пълна безсмислица. Т.нар. вирусолози явно са на силни халюциногени, за да повярват самите те в такава глупост.
32
1
 
4
 
! Отговори
до 28 преди 3 години
Хаха, това, че не те интересува какво мисля само показва колко си задръстен. Научил си дефиницията наизуст и мислиш, че имаш разбиране. Точно това, което написа доказва, че т.нар. мутация не е никакво развитие, а грешка при копирането, тоест не може да се говори за адаптация, както го представят гениалните учени. РНК или ДНК също не са живи нуклеинови киселини, така както и гуанин, аденин и т.н. не са живи, а са просто аминокиселини. Няма как протеин да има цел, стремеж, еволюция и т.н.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДО 21Защото не се вижда и не може да се пипне ли го няма K 19? Ами тогава и другите вируси ги няма, и бактериите ги няма. И много други неща също ги няма, за съжаление. Това го има като философско направление, ако не се лъжа, но не знам, доколко е конструктивно.
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусите и патогенните бактерии са като отровните змии. Не могат да те ухапят, затова навлизат в организма ти и се размножават отделяйки токсини: някои по-слаби, други по-силни. Вирусът COVID19 е като отровата черната мамба сред змиите. Номер 1.
29
7
 
3
 
! Отговори
ДО 21 преди 3 години
Това което се случва, е престъпление срещу човечеството!!!! Няма К 19 - всичко е ЛЪЖА!!!
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От гледна точка на химията вирусите мутират. От гледна точка на биологията също мутират. А това, че според някои форумни познавачи вирусите не мутират, няма особено значение за същността на нещата.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 26Поради тази причина вирусите са на границата на живото/неживото.Според мен са много примитивни живи организми,някои от тях има двойна обвивка както и различен начин на свързване с клетките и размножаване.Определено са живи макар и много първични.
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До До 18 virus познавачаНе ме интересува много представата ти за вирусите и мутациите, понеже нямат общо с истината. При копирането на нуклеиновите киселини винаги стават грешки в подреждането на базите. Това се нарича точкова мутация. Не можеш да използваш нуклеинова киселина, без да възникват мутации. По-сложните организми имат механизми, които поправят тези мутации. Вирусите нямат, затова мутират толкова бързо. Тъй че при вирусите мутациите са в съвсем чист вид. И спор за това няма.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има токсично медиирани инфекциозни заболявания като тетануса, дифтерията и коклюша. При тетануса тетаничните бактерии при своето размножаване в организма отделят смъртоносни токсини. За това веднага се бие серум при дълбоко нараняване (***). Кръвният серум е получен от коне заразени с тетанични бактерии. Както се знае серумите са антидот, същото като при ухапване от отровна змия. И тогава се инжектира серум (антидот).
24
4
 
4
 
! Отговори
До До 18 virus преди 3 години
Знаеш ли какво е токсин изобщо? Нищо не мутира, това са глупости. Не може да има еволюция на нещо, което не е живо. Все едно камъните да мутират. Съжалявам, че си повярвал в тая глупост. Секвенцията на РНК или ДНК може да намалее или да се прекомбинира случайно като отделните фрагменти се разместят, а те наричат това мутация. Това е все едно един пъзел с последователност, на който разместват съставните части. Ако това е мутация, ок, но това не е развитие, а деструктивен процес.
23
3
 
3
 
! Отговори
aha преди 3 години
За всички разбирачи, които обясняват как вирусът имал програма, РНК или ДНК сама по себе си нищо не прави, докато е в околната среда е просто един протеин.Това е все едно пърхот да ти попадне в клетката. Разбира се, че ще предизвика токсична реакция и възпалителен процес. Проблемът е, че тези микро частици са обвити с капсулка, която лесно може да се докопа до клетката ако влезе в организма ти. Това си е чист токсин в опаковка, нищо повече.
22
2
 
6
 
! Отговори
До 18 virus преди 3 години
Тоз пък, вирусите били токсини! Къде се чуло и видяло токсини да мутират?! Вирусът при размножаването си в човешкия организъм отделя токсини, както и нашите вътрешни органи отделят при своята работа. Именно тези токсини убиват нападнатия организъм. Не всички имат бърз метаболизъм, за да изхвърлят навреме отровите заседнали в органите, тъканите и лимфата. Нямал разум вируса? Едно нещо без разум унищожава друго нещо с разум и този последния не може да го победи! Ашколсун за такава логика!
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До virusВирусите не са токсини. Това, че не могат да се размножават извън клетките, не означава, че не са живи. Едва ли има жив организъм, който да може да съществува без други живи организми. Това не ги прави токсини. А това, че не може съзнателно да прецени, колко да увреди гостоприемника, е така. Ако сгреши, си отиват и вирусът, и гостоприемникът.
20
7
 
4
 
! Отговори
Яница преди 3 години
Пандемията на коронавируса е спектакъл в който всички са принудени да участват!!! Страхът от коронавируса се иэполэва эа постигане на икономически и политически цели!!! Това е война на америка срещу икономиките и валутите на целия свят!!! Финансовите терористи, които носят отговорността эа икономическия крах на Света!!! Бежанците, дълговата криэа в европа и эа всичко което се сетите!! Вирусът е последната, мисля, че репетиция на глобалната олигархия!!!
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусите, доколкото ми е известно, нямат разум и съзнание. И не може да си планира действията. Може и да "няма интерес" да ни убие, но може и да го направи погрешка.
18
4
 
5
 
! Отговори
virus преди 3 години
Вирусът не е жив организъм, за да може да има интерес или цел. Всички тия анализи са безсмислени Официално вирусът не е организъм следователно няма биологична програма за размножаване или нещо подобно. Като цяло вирусите са просто токсини...
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът има нужда от нашите клетки за да се размножава.Докато се размножава прави така че части на нашата имунна система да не работят или да работят хаотично.Това изтощава имунната система и ни прави податливи на различни патогени които в крайна сметка убиват организмът ако не успее да се възстанови. На светът съществуват около 10 разновидности на к19. Юнашкото тупане по гърдите- " нищо няма ехее кви сме буци" би трябвало да буди само съжаление.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СегаааааБоко ще му даде ли на Мангъров ??
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква бе тази"полюция"на Мангъров,какви бяха тези простотии, които изрече?Той да не е мръднал нещо?