По-ниското ДДС за книги и ресторанти мина на първо четене

Депутатите одобриха само законопроекта на управляващите
Обновена: 22 май 2020 14:04 | 22 май 2020 13:56, Веселина Йорданова
81
По-ниското ДДС за книги и ресторанти мина на първо четене
Снимка: БГНЕС

Парламентът намали ставката на ДДС за рестораньорски услуги и книги от 20 на 9% на първо четене.

Депутатите одобриха само законопроекта на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за промени в Закона за ДДС със 107 гласа "за", 1 "против" и 68 въздържали се. Останалите пет законопроекта бяха отхвърлени, предаде БТА.

Още по темата
Законопроектът на управляващите предвижда намаленият налог за ресторанти и книги да влезе в сила от 1 юли и да действа до края на 2021 г.

В заключителните разпоредби е разписано осигуряването на ваучери за почивка с номинална стойност от 210 лв. на хората на първа линия в борбата с COVID-19 - лекари и медицински специалисти, служители от регионалните здравни инспекции, спешните центрове, МВР, Министерство на отбраната, Агенцията за социално подпомагане и Националното тол управление.

Ваучерите за настаняване ще могат да се ползват еднократно за заплащане на почивка с продължителност не по-малко от седем дни в обекти на дружества, в които едноличен собственик на капитала е НОИ, в болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове, собственост на държавата, и в почивните бази на министерствата и ведомствата по списък, приет от Министерски съвет.

От НФСБ поискаха ваучерите да могат да се ползват не само в държавните туристически бази, но и във всички хотели. Законопроектът им обаче беше отхвърлен с 19 гласа "за", 2 "против" и 160 въздържали се.

Парламентът не подкрепи и законопроектите на ВМРО, "БСП за България", ДПС и "Воля". От ВМРО настояваха за период от две години - до 31 декември 2021 г., намалената ставка за ресторантьорските и кетъринг услуги да е от 5 на сто. БСП искаше намаляване на 9% на ДДС върху храните, лекарствата, заплащани от НЗОК, и медицинските изделия.

От ДПС предлагаха намаляване на ставката за детските храни за деца до 3 години и за детските фармацевтични продукти, включително памперсите. А от "Воля" настояваха за данъчна ставка от 9 на сто за всички издания на хартиен носител на книги, учебници и учебни помагала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стоки от първа необходимост трябва да се облекчат - ток,вода,храна,детски дрехи,учебници,книги,ей такива неща.
49
1
 
16
 
! Отговори
:S преди 3 години
Сега като падне това ДДС на 9%, всички ще си махнат фалшивите касови апарати, фалшивия алкохол, ще си осигуряват хората на 100%, барманинет няма да цакат в сметката, нищо няма да изчезва от стаите, ще спрат презастрояването на природните обекти и плажовете и не на последно ще декларират всяка стотинка и бюджета ще литне...
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А,след 2021 ва,как ще се развие сагата.За баничките в квартала, важи ли???
47
1
 
8
 
! Отговори
За книгите преди 3 години
Каквото и ДДС да сложат, ако ще и 0% да е, си е кауза пердута - заради мижавия тираж на книгите и подморското интелектуално ниво на остатъчния българин. Единственото смислено нещо, което могат да направят, е да раздават учебниците безплатно.
46
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това се прави предизборно,за да се спечелят изборите
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А този алкохолик на снимката как разсъждава с едно клетъчния си мозък?
44
1
 
16
 
! Отговори
4040 преди 3 години
Ние книги не ядем и пари за ресторанти нямаме. Позьорска работа като за пред медиите. 3 дена ще се бият в гърдите каква голяма рабора са свършули в петък.
43
0
 
17
 
! Отговори
С три ръце за преди 3 години
До Оня тамДДС-то на ресторантьорите трябва да се вдигне на 30%, а цените де си останат същите. Тогава ще има някаква социална справедливост. Но нашите депутати и приближени юристи са с ограничени прогностични и мисловни способности.
42
1
 
25
 
! Отговори
Зрител преди 3 години
Това е самоподписана смъртна присъда за герб!Окончателна!
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личи си , че никога не си плащал ДДС. Ако ДДС е 4 лв, то излиза, че облагаемата стойност е 20 лв, а крайната цена за клиента е 24 лв. ДДС се плаща върху облагаема стойност, а не върху крайна цена.
40
7
 
3
 
! Отговори
До 42 преди 3 години
***, що приказваш глупости. Платиш ли 20 лв. за стока с включено ДДС , си платил точно 4 лв. данък. Нали е 20 процента ддсто
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това с книгите не е за парлама нали :) цирк. Някой много умен ще да е измислил това хахахаха
38
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Храни,лекарства и като в Гърция за цените на тока,водата и парното трябва ниско ДДС,а не за ресторантите. За книгите добре.
37
3
 
9
 
! Отговори
Регистриран по ДДС преди 3 години
До Анонимен разбирачДДС на 20 лв крайна цена е 3.33, а не 4 лв. Обратната формула за изчисляване на ДДС е 16.66% от крайната цена, което прави 20% от облагаемата цена, която в случая е 16.66 лв. Ако начисляват 9% върху облагаемата стойност, а крайната цена остава 20 лв, облагаемата стойност ще се вдигне на 18.35. Разликата между 16.66 и 18.35 е чиста добавена печалба за ресторантьора.
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето Валери Симеонов си прокара закон да си му е добре хотелчето че като е в политиката няма как да не плаща ДДС. Герб си осигури подкрепа на патриотчето. Идеално всичко е по план. А народа? Е народа ще му двигнем данъци осигуровки и каквото може че хазната празна... А Валери и да няма друг мандат в парламента нали си е оправил нещата кво го бърка. Но иначе е патриот!
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е поредната имитация на работа и загриженост за хората, ако дупетатите наистина ги интересуваше хала на народа трябваше да намалят ДДС-то на лекарствата и храните.
34
0
 
9
 
! Отговори
Дядо пенс преди 3 години
Нещо имам усещането, че ще компенсират я с увеличение на ток и горива, я с неплащане на коледна надбавка или енергийна помощ нашите избранници
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПрограмистТо поне кюфтета да поевтинеят пък то...
32
0
 
9
 
! Отговори
Да си Е М преди 3 години
Ще се яде само вкъщи.
31
0
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Вал.Сим. си прокара...лобисткото законче за хотелите и ресторантите.Хвърлиха му кокала от...шайката и той го захапа...горкия;много е...огладнял.