По-ниското ДДС за книги и ресторанти мина на първо четене

Депутатите одобриха само законопроекта на управляващите
Обновена: 22 май 2020 14:04 | 22 май 2020 13:56, Веселина Йорданова
81
По-ниското ДДС за книги и ресторанти мина на първо четене
Снимка: БГНЕС

Парламентът намали ставката на ДДС за рестораньорски услуги и книги от 20 на 9% на първо четене.

Депутатите одобриха само законопроекта на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за промени в Закона за ДДС със 107 гласа "за", 1 "против" и 68 въздържали се. Останалите пет законопроекта бяха отхвърлени, предаде БТА.

Още по темата
Законопроектът на управляващите предвижда намаленият налог за ресторанти и книги да влезе в сила от 1 юли и да действа до края на 2021 г.

В заключителните разпоредби е разписано осигуряването на ваучери за почивка с номинална стойност от 210 лв. на хората на първа линия в борбата с COVID-19 - лекари и медицински специалисти, служители от регионалните здравни инспекции, спешните центрове, МВР, Министерство на отбраната, Агенцията за социално подпомагане и Националното тол управление.

Ваучерите за настаняване ще могат да се ползват еднократно за заплащане на почивка с продължителност не по-малко от седем дни в обекти на дружества, в които едноличен собственик на капитала е НОИ, в болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове, собственост на държавата, и в почивните бази на министерствата и ведомствата по списък, приет от Министерски съвет.

От НФСБ поискаха ваучерите да могат да се ползват не само в държавните туристически бази, но и във всички хотели. Законопроектът им обаче беше отхвърлен с 19 гласа "за", 2 "против" и 160 въздържали се.

Парламентът не подкрепи и законопроектите на ВМРО, "БСП за България", ДПС и "Воля". От ВМРО настояваха за период от две години - до 31 декември 2021 г., намалената ставка за ресторантьорските и кетъринг услуги да е от 5 на сто. БСП искаше намаляване на 9% на ДДС върху храните, лекарствата, заплащани от НЗОК, и медицинските изделия.

От ДПС предлагаха намаляване на ставката за детските храни за деца до 3 години и за детските фармацевтични продукти, включително памперсите. А от "Воля" настояваха за данъчна ставка от 9 на сто за всички издания на хартиен носител на книги, учебници и учебни помагала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
иии сега с това намалено ДДС на книгите ... дали ББ ще си купи да прочете и втора книга в този негов живот
9
0
 
32
 
! Отговори
Митко 21 см преди 3 години
Честито на пенсионерите. Увеличението на пенсиите ви за следващата година, току що отиде в джеба на собственици на заведения, кръчми и дискотеки. Пак да гласувате за шкембе войвода, бялата Златка и Валерката. Те обещават 500 лв. минимална пенсия
8
0
 
21
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Ееех Другарю Борисов,в коя ли масонска ложа членувате?!
7
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за мал.оумие е намаляването на ддс за ресторантьорите????? Тогава айде и на другите! Всеки е загубил от кризата с вируса. Айе да се свали ддс-то и на храните!
6
5
 
11
 
! Отговори
Европа краде ДДС преди 3 години
Еврпоейските виртуални магазини начисляват 20% ДДС на български купувачи, но това ДДС не отива в България. Защо никой не забранява на чуждите виртуални магазини да продават за България? Аз лично съм кореспондирал с чужди сайтове и те ми казаха, че тези 20% ДДС, което таксуват, оставало за тях, а не се пращало в България. Това е обир!!! Хем прецакват българските клиенти с 20% отгоре, хем Българската държава губи!!! Докога ЩЕ ТЪРПИМ ТОВА ОГРАБВАНЕ ОТ ЗАПАДНИТЕ КОЛОНИЗАТОРИ??? Българите плащат ДДС,
5
0
 
33
 
! Отговори
истина е преди 3 години
Срамно и гнусно е за ядене и пиене в големите хотели да намалят цените на ДДС , но това го правят за да стават богатите ,още по богати ,а и сигурно ще има безплатни почивки на вносителите на закона !! Това е да живееш в мафиотска държава !
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Станишев се опита само да вкара Пеевски-изпълнителният директор на Доган във властта но Борисов тази Лисица така си го вкара във властта тихомълком и така овладяха всички институции и днес се чувстват все по СИЛНИ затова са и толкова нагли !
3
0
 
14
 
! Отговори
Котьо преди 3 години
Сега нещо и на Валерката трябва да даде. То се надяваше човека ,че ще използват ваучерите в неговите хотели. Трябва да го компенсира да не плаче.
2
5
 
15
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Колко народ напоследък чете книги,че го намаляте?Лавини от искане за намаляне и в други сектори,хак да ви е!!!Абсолютни неориентирани икономисти по софийско...
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както каже Борисов и Доган -това става !