По-ниското ДДС за книги и ресторанти мина на първо четене

Депутатите одобриха само законопроекта на управляващите
Обновена: 22 май 2020 14:04 | 22 май 2020 13:56, Веселина Йорданова
81
По-ниското ДДС за книги и ресторанти мина на първо четене
Снимка: БГНЕС

Парламентът намали ставката на ДДС за рестораньорски услуги и книги от 20 на 9% на първо четене.

Депутатите одобриха само законопроекта на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за промени в Закона за ДДС със 107 гласа "за", 1 "против" и 68 въздържали се. Останалите пет законопроекта бяха отхвърлени, предаде БТА.

Още по темата
Законопроектът на управляващите предвижда намаленият налог за ресторанти и книги да влезе в сила от 1 юли и да действа до края на 2021 г.

В заключителните разпоредби е разписано осигуряването на ваучери за почивка с номинална стойност от 210 лв. на хората на първа линия в борбата с COVID-19 - лекари и медицински специалисти, служители от регионалните здравни инспекции, спешните центрове, МВР, Министерство на отбраната, Агенцията за социално подпомагане и Националното тол управление.

Ваучерите за настаняване ще могат да се ползват еднократно за заплащане на почивка с продължителност не по-малко от седем дни в обекти на дружества, в които едноличен собственик на капитала е НОИ, в болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове, собственост на държавата, и в почивните бази на министерствата и ведомствата по списък, приет от Министерски съвет.

От НФСБ поискаха ваучерите да могат да се ползват не само в държавните туристически бази, но и във всички хотели. Законопроектът им обаче беше отхвърлен с 19 гласа "за", 2 "против" и 160 въздържали се.

Парламентът не подкрепи и законопроектите на ВМРО, "БСП за България", ДПС и "Воля". От ВМРО настояваха за период от две години - до 31 декември 2021 г., намалената ставка за ресторантьорските и кетъринг услуги да е от 5 на сто. БСП искаше намаляване на 9% на ДДС върху храните, лекарствата, заплащани от НЗОК, и медицинските изделия.

От ДПС предлагаха намаляване на ставката за детските храни за деца до 3 години и за детските фармацевтични продукти, включително памперсите. А от "Воля" настояваха за данъчна ставка от 9 на сто за всички издания на хартиен носител на книги, учебници и учебни помагала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
6
 
! Отговори
ДА преди 3 години
Мдаааа,а ддс на храните!?В Малта е 0%!!!!!Какво ми дреме,че ресторантьорите ще имат 9% ддс,като цените в ресторантите не само ,че няма да намалеят,а ще се увеличат-след увеличението на тока,примерно.Ама какво да правим...Министър на здравеопазването-хал хабер си няма от него-учил и работил само икономика,Министър -председател-пожарникар,другите,да не ги изреждам-калинка до калинка ,а ние слушкаме и папкаме,докато има какво!?
69
0
 
3
 
! Отговори
още по зле преди 3 години
До идиотщинаТе така политиците утре ще ще ни кажат че и операции могат да правят а и от гинекология ще вземат да разбират.Цирк след цирк.
68
0
 
3
 
! Отговори
идиотщина преди 3 години
Намаляването на ДДС е пълна идиотщина.Не мога да разбера защо политици се занимават с финанси а не специалисти.Това че са ги избрали не означава че са станали финансисти.
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За книги ,че кой купува книги?И да купя ще е една-две в годината.Намалете горивата ,храната, тока,От първи юли ще вдигат пенсиите откъде ще дойдат парите?Какво ще вдигнат пак.
66
0
 
6
 
! Отговори
Кръчмарската хунта Г преди 3 години
Кръчмарската хунта на ГЕРБ вдига ДДС с 24% за целия БГ народ, това значи повишаване на парно, ток, вода, храни, лекарства, услуги.На пръстите на едната ми ръка са държавите с над 20% ДДС, в Израел е 17% - като 60% от БВП им е за военни цели.Кога е простетът?Оставка на кръчмарската сг$ан в НС.Кой ходи по кръчмии бе изро$дии безродни, кога е протестът?
65
0
 
6
 
! Отговори
Таня преди 3 години
Само един глас против!? Поредното доказателство за игра на опозиция и упрявляващи. Всичките вътре в парламента са една и съща мафия.
64
3
 
0
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Недоволни сте, а препълнихте кафетата по Витошка още първия ден, бойкотирате, ДДС не е свален само за морето а за всички заведения в страната
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В условия на голяма криза ясно лъсна мафиотската същност на режима. Дори и най-забутаните ще прогледнат...
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До сминдух енд чесънАМА ТЕ НЕ СА СПРЕЛИ ДА СИ ВДИГАТ СОБСТВЕНИТЕ ЗАПЛАТИ НА ВСЕКИ 3 МЕСЕЦА ЗАТОВА СЕ ВДИГА И СРЕДНАТА РАБ. ЗАПЛАТА...КАТО БОРИСОВ ТАКАВА ЛИСИЦА С ВЪЛЧИ НРАВ НЕ Е ИМАЛО ДО СЕГА !
61
0
 
10
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Ако не ходите на ресторанти и българското черноморие, никакво намаление няма да им помогне на тия престъпници хахаха
60
0
 
1
 
! Отговори
ГГ1989 преди 3 години
"Еврофутбола" пред блока го закриха.Това, ако мине ще ставаме горди собственици на кафене. Пък и тъкмо скоро ще пуснат отново държавна лотария - парата сама ще идва!!!Бог Бойко Борисов - БББ!!!
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЯМА ТАКАВА НАГЛОСТ : БЪЛГАРСКИ УЖ ПАТРИОТИ ЗАЕДНО С ДПС " ВЛАСТВАТ НАД СИРОМАШКА БЪЛГАРИЯ УДАРИХТЕ ДЪНОТО ДРУГАРИ !
58
2
 
2
 
! Отговори
БАКХУС/ДИОНИС/ преди 3 години
ВИНОТО И КНИГАТА СА НАЙ ВАЖНИТЕ НЕЩА В ЖИВОТА НА ЧОВЕКА.
57
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 59Че то и сега данъците за първото жилище са по-ниски.И що трябва да намаляват данъците на жилището, ако ОФИЦИАЛНО нямаш доходи?
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 63Колко собственици на ресторант знаеш да имат майбах?Ама майбахът да им е от ресторантьорския бизнес.Нещо се поизсили май.
55
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нима има наивници дето мислят, че цените в ресторанта ще паднат? Сега вместо да си продадат майбахите, както ги призова премиера, ресторантьорите ще си купят по още един от намалението на данъка. Това ще е ефекта. Пък онези 3 милиона с доходи под прага на бедност пак няма да могат на ресторант да идат както и до сега.
54
0
 
22
 
! Отговори
сам си готвя вече преди 3 години
Дано българина се усети , че го мачкат и да спре да ходи по ресторанти и черноморието. Така дано им дойде акъл , като няма да могат да си купят мерцедес накрая на годината!!!
53
0
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Ако ще помагате увеличете заплатите.
52
5
 
2
 
! Отговори
ДдС за Eu e-shop преди 3 години
Европа цака повече БГ с ДДС!!! Когато българин купи обувки от сайт в западна европа, а не от физически магазин, тогава пак плаща данък добавена стойност, който остава за тяхната държава. По този начин хем ощетява български търговци, хем ощетява българската държава, хем и самият той се прецаква като плаща данъци на чужди държави. Обаче стоката идва в България и българската държава (граждани) плаща за сметища и за рециклиране на тази стока, когато тя се изхвърли. Демек, западноевропейците лапат, а българите плащат за да им чистят изаканото!!! Отделно, когато се разболееш няма да отидеш да се лек
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стоки от първа необходимост трябва да се облекчат - ток,вода,храна,детски дрехи,учебници,книги,ей такива неща.Забравих, да намалят данъците за жилищата на хора само с едно жилище,получващи ниски доходи или никакви.