Пред джамията и кратка петъчна молитва за Рамазан байрам

Мюсюлманите в Баня Баши само с маски и след дезинфекция на ръцете
7

Снимка: Димитър Косемарлиев, Dnes.bg

Рамазан байрам е един от големите мюсюлмански празници в края на свещения месец Рамазан.
Тази година обаче молитвите за Рамазан байрам, който ще бъде отбелязан на 24 май, се провеждат на открито и пред джамиите.

Причината – коронавирусът, който промени света.

Още по темата

За разлика обаче от православната църква, която отказа да затвори храмовете си с аргумента, че там не може да има зараза, защото са свещено място,  от Главното мюфтийство огриничаха струпването на хора в джамиите.

След среща на премиера Бойко Борисов и главния мюфтия Мустафа Хаджи в четвъртък стана ясно, че молитвите ще бъдат провеждани на открито.

Вярващите трябва да спазват дистанция от 1,5 метра и да носят маски, а храмовете да осигурят дезинфекция на местата за молитва, съобщи пресслужбата на правителството.

Джамиите в България отвориха отново на 15 май след двата месеца в извънредно положение, когато всички колективни молитви и богослужения в храмовете бяха отменени по решение на Висшия мюсюлмански съвет. Той препоръча религиозните богослужения в джамиите и месджидите да се извършват след стерилизация и дезинфекция като местата за абдест (ритуално измиване) останат затворени.

До края на пандемията религиозните проповеди по време на празничната петъчна молитва ще са максимално кратки, като богомолците ще бъдат допускани в храмовете единствено с предпазни маски и след дезинфекция на ръцете.
 


7
Още от Страната
Без коли по Крайбрежната алея на Варна, възможно ли е?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Знаете ли как ви обичам чалмички да ми вижте като чакали. Вътре вънка все тая.
6
10
 
4
 
! Отговори
V преди 1 седмица
Само Православието е истинската вяра. В нея се случват исцеления, знамения. В нея има моногамен брак, а не педофилия и некрофилия. Друго би било смъртен грях. Благодатния огън, свидетелството на мъчениците, съвъешения морал, говорят недвусмислено. Христос Въскресе!
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пуснете им песента бела чао .както в турция
4
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Резните на пламък!
3
11
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 1 седмица
Бях там, застанах зад вярващите и се възползвах от молитвената им поза.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да се смееш ли да плачеш ли...
1
4
 
12
 
! Отговори
Петров преди 1 седмица
Скоро ще дойде пак време петъчните молитви в София да са задължителни. По мила молба ба съюзниците ни от САЩ и Турция с парите на Саудитска арабия, все мили, миролюбиви хора.