При по-малко спасители по морето - животът на стотици в риск

За последните години у нас са обучени над 10 000 водни спасители
Обновена: 22 май 2020 08:53 | 22 май 2020 08:52, Красимир Ангелов
13

Съвсем скоро започва туристическият сезон в България. Министерството на туризма предлага по-малко спасители и по-малко медицински пунктове да бъдат разположени по плажовете в страната. Ще създаде ли тази идея рискове за туристите по родното Черноморие?

"Нашите спасители ще започнат работа, когато официално стартира сезонът. Те са в пълна бойна готовност. Спасителите не са никак малко, за последните години имаме обучени над 10 000 водни спасители", каза за "България сутрин" директорът на водоспасителната служба към БЧК Антон Налбантов.

Според него тази година, с оглед на мерките, по-скоро спасителите биха останали в страната, а не да работят в чужбина.

"За предложението за редуцирането на спасителите по постовете - ние изразихме нашето становище, че сме против такава мярка. Не може да се излага човешкият живот на риск", отбеляза Налбантов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че има опасност спасителите да не желаят да работят при този голям риск, ако бъде прието предложението да остане по един на пост.

"Доколкото имам информация, тези мерки ще отпаднат, по-скоро ще има други - малко по-голямо отстояние между постовете. Не разчитаме само на спасителите, обучени сегашния сезон, така че няма място за безпокойство за количеството им", добави директорът на водоспасителната служба на БЧК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Kolko zarazeni s virusi ima dneska?
11
0
 
1
 
! Отговори
тритяхту пътя преди 3 години
който се притеснява за здравето си ,да не ходи никъде
10
3
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Верно в Гърция спасители няма, но не е да няма удавници, напротив много са, но Гърция е туристическа страна и тия работи много не се коментират, ей от там има безплатни шезлонги, щото плажовете са общински и само се чистят, а заведенията плащат на общината за плажа, като сложиш и дългия сезон, цените падат и то не на всички плажове, има места по 20 Евро шезлонг..., тук масрафа за чистене и спасители се пада на концесията, и при сезон два месеца..
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Барба БойкоТази година няма да летуваш там за съжаление.
8
3
 
6
 
! Отговори
Барба Бойко преди 3 години
В Гърция, където летувам от повече от десет години, на километри плаж няма спасител! Има барове, шезлонги, тоалетни душове, съблекални и т.н. Не съм видял или чул за инцидент. Но... гражданите са съзнателни. Тук на въженце да ги връзват, летовниците ще го прегризват, за да се мушнат в дълбокото, без да умеят да плуват.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хич няма да ми липсват. Чудо става, ако искаш да влезеш в морето и има вълничка по-голяма от 20см. На бг-концесионерите принципът е "няма хора във водата - няма проблеми"
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за варненския залив колко спасители търсят? със химични костюми ли да са?
5
0
 
8
 
! Отговори
chovek преди 3 години
В другите страни, всяко едно дете от 3 клас се учи по физическо да плува. Кога ще стане това и във България?;)
4
1
 
15
 
! Отговори
морски преди 3 години
Това лято спасителите да си вземат въдиците , и да хващат риба ,защото ще е много тихо и спокойно на морето !
3
4
 
10
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Интересно, ,когато е нямало спасители по плажовете , как така не е изчезнал българският народ ! Тогава сигурно са се давели милиони хора по Черноморието ??? Крет.ени !
2
1
 
16
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ТОВА ЛЯТО СПАСИТЕЛИТЕ ЩЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ЛЕТОВНИЦИТЕ. ТАКА ЧЕ СПОКОЙНО МОГАТ ДА ПИЯТ БИРА С ЦАЦА И ДА ПРАВЯТ ОБОРОТ НА ЗАВЕДЕНИЯТА
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дам,вече си представям картинката.Слънце,пясък,море,вълни,спасители през 100 метра и стотици чайки и гларуси за спасяване и тук таме някое бездомно куче.