Ще остане ли кирилицата българска азбука?

15 милиона са българоезичните по света
Обновена: 22 май 2020 20:32 | 22 май 2020 20:27, Екип на Bulgaria On Air
103

Българският език е третият класически език в Европа, а кирилицата е българска азбука – нещо, за което наистина трябва да се преборим да съществува като термин в рамките на ЕС. Това каза за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR доц. Анна Кочева от Института по български език на БАН.

"Продължава да се води битката, кирилицата да се нарича българска азбука", добави доц. Кочева.

Според нея "пречи ни това, че българските институции не действат в синхрон по този въпрос".

Правителството е сезирано няколко пъти, че още преди да се извърши разширяване на ЕС с други държави, които имат кирилица и претендират за нейната история, този въпрос да бъде решен в полза на историческата и научната истина.

"Защото и нашите съседи от Северна Македония имат претенции върху кирилицата и твърдят, че това е македонската азбука. За това най-вероятно ще претендират и съседите ни от Сърбия в един момент. Става въпрос за отстояване на историческата истина", предупреди доц Кочева от БАН.

Според нея има страх, че ще се възпламенят научни конфликти, които могат да прераснат в политически.

15 млн. са българоезичните по света, казва доц Анна Кочева. Къде по света има българоезични общности – вижте целия разговор на Милена Милотинова с доц. Кочева в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR, в събота, от 17.30 часа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: кирилицаБрюксел 1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славянската азбука била българска. Остана да заявим, че и Кирил и Методий са българи.
9
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да се учудя ако и нея я загубим.Липса държавност последните 30 години.Вместо да в пазим те даже и държавните надписи ги, като полиция, охрана и т.н ги изписват на английски.
8
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нито Кирил нито Методи са българи и са братя колкото брятя Галеви.тази писменост не е създадена за българите но по стечение на обстоятелствата е внедрена у нас.който го интересува повече информацията не е секретна нека да потърси.
7
3
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Числата с които ние ЕС други държави пишеме нямат нищо общо с числата с кои пишат арабите не знам защо ние им казваме арабски.Бил съм на работа в Ливан и Либия можех да пиша тяхните числа.Арабското 5 е неправилно написана О (нула) останали нямат нищо общо с нашите числа(цифри).
6
0
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Някъде бях чел,че експедиция е намерила случайно в джунглата на Амазонка останки на паднала...летяща чиния ,дошла от...дълбокия Космос,или може би от...бъдещето.На апарата ясно се виждали надписи на...кирилица.Силата на буквените знаци на кирилицата е проникнала далеч в...бъдещето и зад пределите на нашия земен свят.Друго няма какво да добавя.
5
12
 
11
 
! Отговори
Филипс македонски преди 3 години
Кирилиметодий и брат му са македонци, азбуката е македонска, qwerty също е македонска (латински вариант), луната е македонска, поне откъм светлата страна, а охридското езеро е океан.
4
3
 
35
 
! Отговори
Какво значи ще преди 3 години
остане ли ? Все едно да питате огъня ще продължи ли да пари...... Когато е създадена тая азбука не е имало нито Сърбия, нито Северна "Македония". Джавкат много щото от истина най-горчи, а те си я знаят много добре.
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми аз си да викам българската азбука, другите не го знам кви ги мислът. Замени сий българка. Край на спира. Точка ( . ).
2
10
 
5
 
! Отговори
Брюкселско зеле преди 3 години
Българите по света са чуждоезичници. Тез от Брюксел 1 големи патриоти се извъдиха. Очакваме патриотично предаване със заглавие Зимбабве 63 и Улан Гатор 16.
1
6
 
18
 
! Отговори
Бау преди 3 години
След като има петиция да не се ползват арабските числа, защото видиш ли са ... арабски. Нищо вече не ме учудва :D