Ще заминат ли хиляди студенти на бригади в САЩ?

Те са под въпрос заради епидемията от коронавирус
23 май 2020 10:45, Ния Христова
88
Ще заминат ли хиляди студенти на бригади в САЩ?
Снимка: Pixabay
Пандемията от COVID-19 сложи спирачка и поостави хиляди студенти на изчакване по отношение на бригадите в САЩ. Все още няма яснота дали ще могат да заминат, за момента пътуванията са само отменени, заявиха от външното ни министерство, цитирано от Нова тв. 
 
Всяка година близо 6 хиляди български студенти заминават за Америка. Бригадите трябваше да започнат от средата на май. Вече няколко пъти се отлага датата, като засега е насрочена за средата на юни. Издаването на визи също е отложено за неопределен период, което поставя много студенти в ситуация да се откажат от мечтаното пътуване.
Още по темата
 
Нели Стоилова за трета поредна година подава документи за програмата. Това е последното лято, в което студентката има право да се възползва от офертата за културен обмен, полетът й е след седмица.
 
"Капарирала съм си самолетния билет, платила съм застраховка и визата. До момента съм дала хиляда долара", разказва Нели Стоилова.
 
В случай, че се откаже или бригадите бъдат отменени Нели изчислява, че ще успее да възстанови само половината от дадената сума. Тъй като няма застраховка при отказ от пътуване, ще трябва да плати неустойка в размер на хиляда лева. 
 
"Самите работодатели забавят старта на програмата и най-вероятно няма да се случи. Знам, че има доста хора, които са теглили кредит и за тях това е доста неприятна ситуация. В момента има доста недоволни студенти за това, че няма да им се връщат пари или ще плащат неустойки, за които нямат вина", казва още Нели.
 
От американското посолство у нас препоръчаха на студентите да следят страницата на Бюрото по културни и образователни въпроси към Държавния департамент.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия имат ли отговорни родители или най-важното е да угодим на детето,че много му се ходи в САЩ.
46
5
 
17
 
! Отговори
Stalinista преди 3 години
Целта на бригадата е не толкова да се направят пари, а да се покрият разходите, да работиш в чужда култура и разбира се като свършиш бригадата да пообиколиш я Ню Йорк, я Лос Анджелис, спомени които остават за цял живот.
45
1
 
13
 
! Отговори
от 47 преди 3 години
До Анонимен 54А мен ме е яд, че не можете да схванете контекст: става дума за студенти на бригади, които идват да поблъскат 4-5 месеца на минимални разходи и след това си бият камшика. Вие взехте да говорите за застраховки, устройване, коли и незнамскикакво.
44
2
 
8
 
! Отговори
от 47 преди 3 години
До Анонимен 52Ти не прочете ли, че съм живял няколко години в САЩ, как може да ми кажеш такава глупост като "не познаваш щатския начин на живот"? почти нито едно от нещата които каза, не адресира или опровергава нищо което казах. 1500 долара ти дават доста повече от "една кутийка" почти навсякъде. Говорим за СТУДЕНТИ НА БРИГАДА. Нито ще тръгнат да си купуват кола, нито да живеят нашироко, нито това че четри месеца ще ядат каквото намерят ще ги съсипе здравословно.
43
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 51Яд ме е на група *** дето си мислят че ше дойде в Америка и ше хване господ за шлифера а в действителност болшинстото блъскат като бачкатори за без пари ..това са 70% от имигрантите тук
42
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 40Щото са същата тая работа в САЩ дето ше получи 2500$, ще даде 2400$ за наем, кола и храна. Примерно.
41
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 47Не си запознат с Американския начин на живот Застраховката на колата ти е средно 150-200 на месец Отделно всеки американец има студентски заеми ...Бензина е по евтин но разстоянията са огромни .Храната малко в под въпрос ,къде кое е по евтино ..60% от американците живеят под наем ,защото не могат да си позволят жилище ..
40
4
 
15
 
! Отговори
До анонимен 44 преди 3 години
" ... В Америка живееш е една кутиика и плащаш 1500$ месечно ...отделно плащаш застраховка за кола ,за бензин за храна ..някой плащат и здравна застраховка и болшенството българи остават с едно нищо в края на месец .Но като си на 20 години наивен или пишеш без да си бил никога тук ..наистина звучиш глупав ... "След като си констатирал че е толкова лошо в Америка, защо продължаваш да живееш там ... ???
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, не го знаят. Чети по долу, човекът ти е написал. Има хора отиват оказва се общежитие без мебели, купуват си надуваеми матраци, почват да работят овъртайм, иначе не могат да си позволят нищо
38
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Външния дълг на САЩ вече е почти 30 трилиона ..това за обикновенния тъпир означава че ше те блъскат с високи данъци доде си жив ако живееш тук ..Отделно ,всичко е скъпо ..Студентските кредити на американците са 1.5 трилионаКредитни карти са 1 трилион Да не говорим ако искаш къща ,кола това ти е нов заем ..но както се казва блажени са невежите ..Работното време ти е 12 часа на ден ..но заповядайте ..
37
3
 
15
 
! Отговори
Мистър Сенко преди 3 години
Извинявам се, ама трябва да си изключително ***, за да теглиш кредит, за да заминеш към САЩ за бригада. Да се преместиш там за постоянно да, ама за бригада?!
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 44Аз съм живял в Америка няколко години. Вярно, доста отдавна беше, но 1500 долара ти дават малко повече от кутийка, а в момента бензина ви е по-евтин от минералната вода. Храната (поне масовата ширпотреба никога не е била особено скъпа). Студентите на бригади няма да тръгнат да си купуват коли там. Поне не повечето. Наличието на работа е най-големия проблем, но ако работодатели ги изискат, явно че си правят сметка да имат работа.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43Те това не го ли знаят?
34
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живея от 10 години в Америка ..Изключително наивни и ниско -образовани хора пишат в коментарите Щели да се устройват ,щели да изкарват по 500 на седмица в Макдоналдс ,плащали им еди колко си ..В Америка живееш е една кутиика и плащаш 1500$ месечно ...отделно плащаш застраховка за кола ,за бензин за храна ..някой плащат и здравна застраховка и болшенството българи остават с едно нищо в края на месец .Но като си на 20 години наивен или пишеш без да си бил никога тук ..наистина звучиш глупав
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
40 щот ще се разболеят ***. Нито имат здравна застраховка там, нито нищо. Ниско платените длъжности обуикновено са обслужващ персонал, контактни и то с всякаквите етноси и раси кой легалноемигрирал, кой не.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората се ориентират дистанционно
31
3
 
12
 
! Отговори
дебел депутат преди 3 години
Некадърниците,вместо да се понапънат тук и да изкарат някой лев,бягат навън,за да станат роби на някого-------не бягайте от България чада мои , таз година обещах на жената 4x4 черен металик и почивка на Бахамите
30
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 30 И що да не отидат пишлеметата в САЩ да изкарат някой лев през лятото? Що да блъска в някой склад в България по 9 часа за смешните 900 лева, като за същата работа в САЩ ще му платят 2500 долара?
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Есента ще има втора вълна. Въпросът е у нас дали ще има.
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз живея в Лос Анджелис ,ние сме под карантина за следващите 3 месеца .Има 40 млн безработни и числото постоянно се увеличава ...и да дойдеш на бригада какво ще работиш като никой никъде не ходи и дори и да отворят баровете хората нямат пари да излязат и предпочитат да не харчат ..