Ще заминат ли хиляди студенти на бригади в САЩ?

Те са под въпрос заради епидемията от коронавирус
23 май 2020 10:45, Ния Христова
88
Ще заминат ли хиляди студенти на бригади в САЩ?
Снимка: Pixabay
Пандемията от COVID-19 сложи спирачка и поостави хиляди студенти на изчакване по отношение на бригадите в САЩ. Все още няма яснота дали ще могат да заминат, за момента пътуванията са само отменени, заявиха от външното ни министерство, цитирано от Нова тв. 
 
Всяка година близо 6 хиляди български студенти заминават за Америка. Бригадите трябваше да започнат от средата на май. Вече няколко пъти се отлага датата, като засега е насрочена за средата на юни. Издаването на визи също е отложено за неопределен период, което поставя много студенти в ситуация да се откажат от мечтаното пътуване.
Още по темата
 
Нели Стоилова за трета поредна година подава документи за програмата. Това е последното лято, в което студентката има право да се възползва от офертата за културен обмен, полетът й е след седмица.
 
"Капарирала съм си самолетния билет, платила съм застраховка и визата. До момента съм дала хиляда долара", разказва Нели Стоилова.
 
В случай, че се откаже или бригадите бъдат отменени Нели изчислява, че ще успее да възстанови само половината от дадената сума. Тъй като няма застраховка при отказ от пътуване, ще трябва да плати неустойка в размер на хиляда лева. 
 
"Самите работодатели забавят старта на програмата и най-вероятно няма да се случи. Знам, че има доста хора, които са теглили кредит и за тях това е доста неприятна ситуация. В момента има доста недоволни студенти за това, че няма да им се връщат пари или ще плащат неустойки, за които нямат вина", казва още Нели.
 
От американското посолство у нас препоръчаха на студентите да следят страницата на Бюрото по културни и образователни въпроси към Държавния департамент.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
9
 
! Отговори
пери преди 3 години
До ТанчетоАко и английския ти е като българския, по-добре не тръгвай.
6
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прави са децата.В Америкатс за 3 месеца ще изкарат повече пари отколкото тук за цял живот.У аз да бях млад у здрав у аз бих отишъл.
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички бягат от прехвсленста Ко чина на Тулупа.
4
3
 
16
 
! Отговори
Съдийска бригада преди 3 години
Ако продължава така, не само "хиляди студенти", ами и други ще заминат, въпреки визите и спрените полети.Все пак тикволандия има и морска граница с Америка, може и с платноходка да се отиде в краен случай.
3
13
 
9
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Тази година бригадите се отлагат за USA. Алтернативен вариант е бригади в Русия под егидата на Президента.
2
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво ще правят в САЩ ако се устроят? Момичетата сервитьорки, а момчетата в някой автосервиз бачкатори за да бачкат само за наема.
1
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При бай Тошо бяхме номер 1 в света по образовение, а сега сме на дъното. Жалка история!