Танева за търговците: Чуждите мениджъри бяха по-разбрани от нашите

Не исках да се стига до администрантивен акт, но се наложи, припомни министърката
Обновена: 23 май 2020 20:20 | 23 май 2020 15:00,
68

Не исках да се стига до администрантивен акт, но се наложи,“ каза за предаването „Брюксел 1“ по BulgariaONAIR ресорният министър Десислава Танева по повод постановлението на МС, задължаващо големите търговски вериги да предлагат повече български земеделски продукти.
Още по темата

„Имахме безплодна поне двуседмична комуникация с търговски вериги, откъдето нямаше нито инициатива, нито разбиране за ситуацията, нито предложение. Най-тъжното е, че това са и български мениджъри,” заяви министърът по повод трите най-големи вериги.

„„Мога обаче да кажа и за друга верига, чийто генерален мениджър, представете си,  не е българин, но той от 2 години работи с българските производители по модела, който ние въведохме. Но на практика трите най-големи вериги, които държат над 50% от търговията с храни в България, не приемат постановлението и не направиха нищо доброволно като мярка в хода на предварителните дебати и затова предложих административен акт,“ обясни министър Танева.
 

Кое провокира бързането? Един телефонен разговор

„Тук (в МЗХ) звъни един производител, който дори не познавам. Каза ми: Аз съм бенефициент по  ПРСР. Имам милион и половина платена субсидия. 6 млн отделно кредит за стопанството – голяма оранжерия за краставици и домати. Нито една верига не проявява интерес. Те вече имат договорени доставчици. Във веригата всичко е чуждо. А аз съм принуден да хвърля продукцията.

Целия разговор на Милена Милотинова с министър Десислава Танева вижте днес от 17.30 часа в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно длъжностно престъпление, но на всичко отгоре е достатъчно нагла или тьпа, за да продължава да се показва по телевизията. Гербавата гмеж изобщо няма в главата си усет за ред и законност. Пълни лум пени, които смятат, че докато си на власт, всичко е позволено и всяко *** обяснение народът е длъжен да слуша и да ръкопляска.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата Н."после да купиш камион, да му платиш всички данъци, винетки и прегледи, да докараш кайсиите от 300 км, да изхвърлиш 10-15% фира, да платиш заплата на продавачка, и тогава да ги подредиш на щанда." Ако си БГ пройзводител, веригите очакват ти да си купиш камиона (таксите споменати от теб са за твоя сметка). Фирата ти я приспадат. Ако сложат голяма цена и не се купи и развали - и това не плащат. Отделно ти начисляват такса за това че стоката ти е на щанда им.
33
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едновремешните домати се сееха със семена селектирани в Института по семената. И си бяха типично български сортове, -------Изобщо не е така, но нямам желание да те ограмотявам. Просто знай, че никой с нищо не ти е длъжен и ако си прос панелен (или ЕПК) плъх, вегетираш или мреш от глад и на никого не си изтрябвал, та да те глези със сладки домати. Аре чупка сега!
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Еврейски отпадъка ти защо даваш толкова много пари за тези турски продукти? Като ще се тровиш, но евтино, направо *** до агро аптеката и си купи жито с отрова и си го свари и си го яж. Между 1/3 и половината от препаратите (много евтини между другото) които ползват турците са забранени в ЕС понеже са вредни за човека/природата. Ама Бойко нали е *** на Ердоган - няма проблем да се внасят тия плодове/зеленчуци пълни с отрова. Защо не ги докарат до Франция например, а? Понеже дам правят анализ
31
0
 
0
 
! Отговори
И преди 3 години
Да
30
3
 
6
 
! Отговори
До 29 Анонимен преди 3 години
Ти си мислиш, че като си посадиш домати в двора и кой като тебе. Вече ще са вкусни като едно време. Семената и в Турция и по целия свят са едни и същи. Едновремешните домати се сееха със семена селектирани в Института по семената. И си бяха типично български сортове, за които в Австрия се биеха и ги купуваха още от ТИР-овете. В Норвегия са запазени най-добрите образци сортови семена на плодове и зеленчуци в така наречения Ноев ковчег за семена от целия свят. Някой ще яде български домати - кой ?
29
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мене, след като си неспособен да си отгледаш 20 корена домати, нямаш право да се оплакваш. Вегетирай там в панелката и яж квото ти сипят и баста, балсам ви в майката "граждани"...
28
8
 
3
 
! Отговори
Сата Н. преди 3 години
Много си умен...Само нареждат по щандовете...За да ги наредиш на щанда, трябва първо да построиш магазин, после да купиш камион, да му платиш всички данъци, винетки и прегледи, да докараш кайсиите от 300 км, да изхвърлиш 10-15% фира, да платиш заплата на продавачка, и тогава да ги подредиш на щанда. А производителят се е бъхтил само да плати на няколко роми от селото с част от субсидията. Имам познат производител на череши, та знам.
27
0
 
9
 
! Отговори
Данакоплатец преди 3 години
при реално не работеща съдебна система дребния пройзводител е в ръцете на търговците и прекупвачите той не е защитенсубсидийте са само за зърнопройзводителите и големите земевладелци
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи тези български производители искат да се налага продажба на техните продукти. Ама нека проверим дали те използват само български продукти. Що не задължиха преди да се купува само Great Wall, или новите компютри и телефони Правец, или само български дрехи, или да почиват само в България и т.н. и т.н. Пародия
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналата година още по-забавна история. Спирам до едно село близо до Русе, където продават хубави дини. Докато оглеждам по радиото се чува реклама на една хранителна верига която предлага български кайсии на промоция "само за 1,89/кг" - гледам на тезгяха - кайсиите 0,60 стотинки. Гледам тъпо продавача - и той ме гледа така тъпо. За тоя дето се е бъхтил цяла година да произведе - 1/3 от крайната цена (преди данъците) - за тия дето само нареждат продукцията по щандовете - 2/3. Машала.
24
0
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
ние това го знаем че бълг директори са по лоши от чуждите да се докарат предначалството да си заслужат заплатата в билла не може да се влезе такава скъпотиякивито е 6 лв а за ябълките да не говорим какви е тази цена на връзка лук от3 стръка това е нахалство
23
0
 
10
 
! Отговори
хех преди 3 години
рекох че комшията с 20те декара домате емигрирал ...ми то ко ше я прави тая люцерна тряаа да гледа крави или прасета с нея ама там пак зависи от правителството ко кажът лудо прасе вирус или луда крава колете прасета и крави ....емиграция му е майката да останат сами с Боко толупа и министрите и прокурорите и *** братя *** в страната да ги видиме кво ше правят скапаните хитреци депутати политици комисионери и т.н.
22
1
 
2
 
! Отговори
хех преди 3 години
умна си е жената то е ясно и доказано малко така доста наедряла ама туй управление защитета интереса на дребните селяци и производители не само на едрите бенефициенти получатели на европари 6млн. лв е бая пара как да не го чуе човек с възможности ми дребосъците по онея смешни мярки123 ли беше ко там дето блъскат като хамави на по 5-6 декара зеленчуци оранжерии семеен бизнес тях как ше задържите в България пазара беше затворен колко мноого дни веригите им подронват цената с турски и гръцки
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
комшията по-миналата година зася 20 декара полско домати. Заявиха му, че ако го обере и им го донесе ще му го купят... на 18ст. килограма... Остави го да изгние на полето. Миналата година го търсиха да купят домати. Купиха "дедовя" - комшията зася люцерна и не иска и да чуе за домати.
20
0
 
6
 
! Отговори
чичоКУР преди 3 години
абе нека бе нека защити и на братчеда и на мъжа и на братчеда интереса ама нека и на хилядите малки дребни замеделски производители някак да успее да защити че после да не питате 'КОЙ уби българското село?'
19
0
 
9
 
! Отговори
аха преди 3 години
звъннал и проплакал производител дето получава 6млн. субсидии че продукцията му застоява и му чула плачът - евалла !!! ама дребните зеленчуко производители при които 3- 5 -10 хиляди лева са въпрос на кого да звъннат че им затвориха пазари тържища и всичко техният плач кой да чуе ...доколкото зная дребните хора са в пъти по-зле смазани са завалиите
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факт е има много глупави и задръстени хора в България.Хем не им се дават пари,хем искат работа да им се върши.
17
1
 
14
 
! Отговори
Лъжа след лъжа преди 3 години
10г ГЕРБ е на власт. Сринаха всички дребни и средни производители. Подпомогнаха монополизирането и уедряването на всеки един отрасъл на Селското Стопанство. Напр. в Северна България една фирма държи 60% от земята. А познайте дали са гъсти с ГЕРБ. Даже ГЕРБ направиха и невъзможното да доунищожат земеделието в България. За пари разбира се.
16
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъже, тоя производител сигурно е бил братовчед и!Случайни хора не могат да се докопат до евросубсидии и милионни кредити!Ние да не сме расли в Боливия?