Честит празник! Честваме Деня на българската просвета и култура

Наречен е и "Духовният Великден" на България
Обновена: 24 май 2020 09:31 | 24 май 2020 07:43, Камелия Цветанова
179
Честит празник! Честваме Деня на българската просвета и култура
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден в България се отбелязва националния празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като "Солунските братя".

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии.

Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.

От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов. Празникът надхвърля църковно-училищните рамки на своето отбелязване и се превръща в общонароден празник.

С въвеждането на Грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден - 24 май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, къде тогава е проблема...
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаНаистина не си разбрала какво иска да ти каже 74 като ти задава всички тези въпроси. Каква Византия през 9-и век? Знаеш ли кога за първи път е било употребено такова название на държава? Завоалирано те пита от какви племена и народи се състои населението на Източната римска империя, та ха дано да се сетиш някои други неща и да направиш аналогия.
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народ и България поради причината че Византия насила Християнизира/слаеянизира Българския Народ през 866 г.Защо я няма тази важна част от Историята ни нека хората работещи в тази Област да си понесат Наказанията за извършените престъпления
114
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Българите са слОвяне. Така че ние празнуваме българо-словянската писменост.
113
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВЪРВИ НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ!ВЕДНО СЪС ДРУГИТЕ СЛАВЯНИ КРЪСТОСАЙ ДУХ СЪС ОГНЕН МЕЧ!На този светъл празник на делото на Светите братя Кирил и Методий антибългарите с антибългарската им злоба да замълчат
112
0
 
4
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Без словянска писменост /Кирил създава глаголицата не за българите/ нямаше да има българска просвета и култура. Невежеството не е аргумент.
111
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 103 До СЕРЕГЕЙ "другарите от КПСС вече знаеха, че славянската азбука е създадена от другаря Ленин, и учеха на това децата в училищата !"Нищо вярно. По инициатива на Ленин, Крупская и т.н. в Съветския съюз се създават на основата на кирилицата азбуки за множество малки народи, защото те са нямали писмености и са тънели в безпросветие. Затова тези народи казват, че Ленин им е създал азбуката, а в Русия винаги се сочи, че азбуката е създадена от Светите брята и затова се казва кирилица.
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 108 Любен Стойков Самите братя Кирил и Методий определят създадената азбука като славянска, защото тя съдържа букви за още 13 специфични славянски звука, които ги няма в гръцката и латинската азбука. Затова след нас славянската азбука се разпространява и в много други славянски страни - киевска и московска Рус, Сърбия и Босна - защото е пригодна за тях. Светите братя създават азбуката за да предпазят славянството от асимилация.Не се нуждаем от неграмотни лъжепророци
109
2
 
5
 
! Отговори
До 108 преди 3 години
Любене,трябва да имаш повече самочувствие,защото съзирам комплексарщина.Всеки може да си говори каквото си иска,важното е,че и ний сме дали нещо на света.
108
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!!!Защото сме дали писменост на руснаци,македонци,сърби,та даже и на монголци.Без последните,другите са славяни,както ние сме прабългари и славяниНие сме кръстопът през който са минали различни етноси,за съжаление някои се задържаха твърде много,затова не можем да говорим за чиста раса и сме това,което сме.Да сме живи,здрави и щастливи!Честит празник!
107
7
 
3
 
! Отговори
Любен Стойков преди 3 години
Поздравявайте се с деня на БЪЛГАРСКАТА писменост и българската култура!!! Не купувайте книга, учебник,вестник където видите "славянанска писменост". Не слушайте и не гледайте телевизии които повтарят руско-гръко-сръбските лъжи за "славянска"писменост! Само така ще научим *** и техните палета да ни уважават. Това "славянското" е техния трик за да ни отнемат авторството и за да ни унижат!
106
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На най-българския празник по бнт1бнт2 и нова гледаме претоплени манджи и цяла сурия лаф4ипенувци мислещи се за велики! Възмутително и о46596твратително!
105
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На най-хубавия български празник някой пак ни занимава с Борисов и Горанов.Няма отърване от тия.
104
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Върви народе възродени!Въпрек и опитите за фалшификации на Масква, Славянската писменност е създадена ТУК! Понятно бе комплексари?
103
2
 
12
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Честит празник на всички истински българи. В това число не влизат антибългарските сороскигендари
102
4
 
5
 
! Отговори
До СЕРЕГЕЙ преди 3 години
Още преди да се роди другарят Путин, другарите от КПСС вече знаеха, че славянската азбука е създадена от другаря Ленин, и учеха на това децата в училищата !
101
6
 
6
 
! Отговори
СЕРЕГЕЙ преди 3 години
Другарят путьин научно доказва,че българската азбука е руска.тя е плод на неоценимата безкористна българоруская служба от векове и за векове.тя е плод на 400 годишното византийско робство,в което с неоценимата помощ на русия попадаме,както и на 650 годишното турусийско робство,което ще загроби Българщината. КПСС БКП =ВЕЧНА СЛУЖБА * СЛУЖБА ОТ ВЕКОВЕ И ЗА ВЕКОВЕ = ЖИВО РОБСТВО !!!... Който ни освободи,той ще ни зароби. ВАСИЛ ИВАНОВ КУНЧЕВ !!!... Все такаааа до края на москвааа...
100
1
 
11
 
! Отговори
Честит празник! преди 3 години
Език свещен на моите дедиезик на мъки, стонове вековни,език на тая, дето ни родиза радост не - за ядове отровни.Език прекрасен, кой те не ругаи кой те пощади от хули гадки?Вслушал ли се е някой досегав мелодьята на твойте звуци сладки?Разбра ли някой колко хубост,мощсе крий в речта ти гъвкава, звънлива -от руйни тонове какъв разкош,какъв размах и изразитост жива?
99
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фанариотството създава лъжата за македонци,елини,гърци,в началото много българи се поддават на пропагандата и се гърцизират доброволно,такива са и до днес.Това е западна измишльотина и експеримент със славяните.В Румъния е имало големи бунтове на болярите срещу чуждите нашественици и австрийците, които бунтове изобщо не се споменават никъде.По-късно се измисля пак от запада и тракийската измишльотина и лъжа,която се опитват да налагат днес,като някаква отделна нация,с цел асимилация
98
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФактПрез ПСВ,се създават първите концентрационни лагери Талергоф и Терезин,в които немците(австрийците) са избивали славяните и са ги асимилирали насилствено.Тази западна дейност ,започва още от около 16-17 век,с измислените им приказки без факти и фанариотството срещу което се вдигат големи бунтове на населението на Балканите.Когато немците тръгват да търсят гърци в централна днешна Гърция,заварват там само славянско население и българи,след което прекратяват дейността си и я засекретяват