Нова скандална изложба в Руския културен център

Тя представя Кирил и Методи като реформатори на славянската азбука
24 май 2020 22:35, Нели Христова
764
Нова скандална изложба в Руския културен център

Изложба на Руския културен център в София представя Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и първи разпространители на грамотност и просвещение в Русия. Изложбата, подредена в навечерието на най-светлия български празник 24 май, предизвика възмущението на водещи историци и филолози у нас, пишат от Dir.bg.

На десетина пана пред входа на културно-информационния център са подредени ръкописи, проследяващи историята на писмеността ни, без никъде в тях да се споменава приносът на България за това. Те са част от колекцията на Московския държавен обединен художествен историко-архитектурен и природно-ландшафтен музей - резерват.

Всяка информационна бележка, описваща факсимиле от ръкописите, започва с "Москва". Добавени са и репродукции на популярни руски икони, за да няма съмнение откъде тръгва славянската писменост.

В експозицията под заглавие "Изворът на славянската култура" са подбрани само руски документи и артефакти, а светите братя Кирил и Методий са описани така:

"Свети Кирил, по прозвище Философ (827-869) и неговият брат Методий Моравски - родени в гръцкия град Солун, реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия".

Избягването на България като основен фактор за разпространяването на азбуката продължава и в описанието на Соловецкия манастир, където според уточнението под снимка имало над 4000 тома на "древноруски, гръцки и латински език".

Преди три години - през 2017-а, руският президент Владимир Путин направи изявление пред тогавашния си македонски колега Георги Иванов, в което заяви, че славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя". Това също предизвика множество реакции в България.

Миналата година сериозно напрежение предизвика друга руска изложба в София - за 9 май. Планираната експозиция бе под надслов "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". Тогава българското външно министерство посъветва руската страна да се откаже, тъй като проявата подкрепя "съмнителна историческа теза" и представлява "намеса във вътрешнополитическия дебат на страната ни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


764
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
2
 
0
 
! Отговори
джо преди 3 години
Това са фактите, но какво от това? Питам пак, защо другите Славянски народи не я ползват? Когато се изопачават факти, това е лошо и трябва да бъдат решително оспорвани. Кое е изопачено в тази изложба не е споменато от "АВТОРА" на статията и цялата тази какафония, която следва е излишна. Ние не сме измислили азбуката, просто първи сме я въвели официално, това е нашия принос и ние се гордеем с този факт, така сме я запазили за останалите славяни ,но нямаме права пред останалите, тя не е патент.
264
1
 
3
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До джоА по отношение на Русия, няма как да не приеме Кирилицата от България, а също така и религиозно - духовното Православно Християнско Просвещение и Покръстване както от Византия , така и от България. Всъщност двуглавия орел не го е въвела немкинята екатерина вторая, а наследницата на Палеолозите - Зоя ( с името София). Но едва ли кирилицата е създадена в България с точно тази цел, само заради просвещението на Русия. Това е предимно за България, понеже е приела учениците на светите братя.
263
0
 
4
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До джоАрменците и грузинците имат своя азбука и тя е известна само за тях самите и в рамките на техните държави, тъй като те нямат мнозинство в Европа. Но за многото славянските народи е важна славянската писменост, а най- вече кирилицата, която е създадена именно в България, глаголицата е направена за Великоморавия, но делото на светите братя бива нападнато заради немците.
262
2
 
0
 
! Отговори
джо преди 3 години
От писаното в статията не става ясно , какво не отговаря на историческата истина и се нагнетява , безмислено напрежение. Кирилицата е азбука която е адаптирана за славянската реч. Ние сме първата държава,която официално я въвежда и по този начин я съхраняваме за последващите поколения. Писменост имат и арменците, но колко е популярна? Представете си, колко щеше да е популярна азбуката ако не е била приета за официална от Русия.Коя азбука ползват Чехи, Поляци, Словаци, Хървати и др.?
261
0
 
4
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До до Гоств северна македония , тия антибългари са се гаврили с църковните изображения на българския цар и Покръстител свети цар Борис - Михаил! Очите му са изтръгнати от стенописите на българските църкви! Иначе същите тия тачат руския " цар- батюшка" Николай Втори, та даже на някои църкви и неговият портрет и стенопис са му сложили! Сам си задай въпроса що за стока са тия!
260
0
 
4
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До до ГостИ какво ли не са направили българските възрожденци и какво са получили в замяна от тия бивши българи и сегашни надменни северномакедонци, присвояващи чуждото? Тия дето ги защитаваш? Българските възрожденци са получили от тия бо.клици Едно голямо НИЩО! В северна македония повече се почита руското ( също като сърбите, Балканския славянски сателит на руснаците, по- точно на руската царска политика, понеже те даже и в Белград имат паметник на последния руски цар).
259
2
 
3
 
! Отговори
до Гост преди 3 години
Ти хем си ***, хем необразован! Виж коя част на България последна е паднала под византийско робство и къде е било седалището на последния български патриарх! Виж и друго, невежа: винаги Македония е смятана за изконна географска област на България, а не на Гърция, заради което припламнаха искрите между "византийците" и макетата. Чак след 1945г. започна да се говори за македонска народност. Не бъди твърдоглав!
258
3
 
2
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До АнонименТи се шегуваш. Там не е имало "отношения", а едностранен диктат в буквалния смисъл на думата.И какъв да е този " диктат', а? Че съветската власт е правила грешки, правила е.9 Милиона българи по време на социализма и комунизма , добри условия за живеене, добро образование и здравеопазване, развита икономика, туризъм и българско производство и износ за СССР - и това според теб е съветска " диктактура" и " тормоз". Хайде, не се излагай и не преувеличавай.
257
1
 
4
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До до к.273Това е да имаш за братя ли да ги наречем или братеизменници македонци!Къде съм написал това ,че " северномакедонците" са " братя" на българите? Щото такава глупост не съм писал, нито пък смятам тези отрекли се от България и българското антибългари за братя. Не ми пука за тези неблагодарни северномакедонски бо.клуци, албанците да се занимават с тях! Гърците добре са постъпили спрямо тази па.плач Пиша за братя единствено по отношение на светите Кирил и Методий, те са кръвни братя
256
0
 
4
 
! Отговори
продължение на к.276 преди 3 години
Византийците притиснаха макетата до стената и не ги оставиха на мира, докато последните не приеха всички техни искания. А нашите управници им се мазнят, така че нищо чудно сетне да се чудим на нашата глупост да угаждаме на Скопие. А на Западна Европа й е все тая кой е писал глаголицата и кой - кирилицата. Не застанем ли твърдо срещу макетата сега, сетне ще е много късно и безполезно да доказваме истината. Както казват картоиграчите "кьорав карти не играе".
255
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гост 277"Не мога да кажа нищо лошо по отношение на българо-руските отношенията по времето на Комунизма и Социализма"Ти се шегуваш. Там не е имало "отношения", а едностранен диктат в буквалния смисъл на думата.
254
1
 
5
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До до к.273Кирилицата е създадена от Преславската школа от учениците на светите братя и чрез помощта на свети цар Борис, нещастнико! Каква " македония" е съществувала по онова време в Първото Българско Царство, бълнуваш ***?
253
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До АнонименВиж какво, пак уточнявам,че не мразя Русия и руското, не мога да кажа нещо лошо по отношение на българо -руските отношения по времето на Комунизма и Социализма , но отношенията ни след Освобождението до идването на комунизма в България са съвсем други и тогавашната руска царска политика, имаща се за голяма " величина" е имала антибългарски намерения спрямо нас, българите и България. А и до ден днешен руснаците , чрез РПЦ мечтаят за " цар- батюшка" от Романовите, които да командват
252
1
 
3
 
! Отговори
до к.273 преди 3 години
Там е работата, че кирилицата е създадена от Климент Охридски, който заедно със Сава е бил изпратен в Македония, тогава та чак до 1913 г. географска област на България и затова признавайки Северна Македония като независима държава, те ставайки членове на ЕС, веднага ще обявят кирилицата за македонска азбука. А св.Климент Охридски я е нарекъл кирилица в прослава на св.Кирил. Това е да имаш за братя ли да ги наречем или братеизменници македонци! Затова византийците ги притиснаха до стената и не ги
251
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гост 274Няма нужда да правиш уточнения какъв си: всеки информиран човек знае, че Русия винаги си е гонила своите интереси и ние за нея никога не сме били величина с която да се съобразява, а поради различни исторически развития обикновено е трябвало да ни потиска по всевъзможен начин, включително посредством опити да се заличи националната ни идентичност. "Меча прегръдка" е едно добро описание за това в каква позиция сме били когато са ни били "братушки".Нямаш избор и гледаш да не те удушат
250
1
 
5
 
! Отговори
Гост преди 3 години
И още нещо, не съм русофоб, но много добре знам какво е отношението на руснаците ( и техните сателити ) към нас, българите. Има и нормални руснаци, които признават , но има и такива нещастници сред руснаците, които ни мразят ( и то без основателна причина). Тия ни завиждат за хубавата ни Родина, завиждат ни ,че българите са изстрадали и борили за свободата си. Тия тъ.паци след освобождението са искали да ни направят техни втори руски копия, ала народът ни не е позволил такава мерзост.
249
0
 
7
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Между другото светите братя са създали глаголицата, т.е от глагол - дума, говоря. А Кирилицата е създадена в България ( Първо Българско Царство)!Сърбите, " северномакедонците" и руснаците са неблагодарни ко.пелдаци спрямо България!
248
0
 
6
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Срамота! Поредното отвратително антибългарско действие от страна на Москва! А по онова време не е имало и Москва, камо ли пък светите братя Кирил и Методий да са идвали в Киевска Рус! Светите солунски братя най- много са посетили Крим и с това приключва тяхното посещение! Сърбите и те неблагодарни ко.***.лета като "северномакеоднците" - неблагодарни спрямо България! Нещастници!
247
0
 
4
 
! Отговори
Ясно преди 3 години
Поредната изцепка идваща от азиатската държава от третия свят - Русия с огромен човешки и природен ресурс и минимална месечна заплата 120 евро
246
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовОбещавам, че след това аз ще те цитирам където в разговора за Кирилицата говориш за Кирил и Методий и НИТО ДУМА за създателите на Крилицата.Давай, ти си с цитатите. После аз ще те закопая, както обикновено става.:))))))