Нова скандална изложба в Руския културен център

Тя представя Кирил и Методи като реформатори на славянската азбука
24 май 2020 22:35, Нели Христова
764
Нова скандална изложба в Руския културен център

Изложба на Руския културен център в София представя Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и първи разпространители на грамотност и просвещение в Русия. Изложбата, подредена в навечерието на най-светлия български празник 24 май, предизвика възмущението на водещи историци и филолози у нас, пишат от Dir.bg.

На десетина пана пред входа на културно-информационния център са подредени ръкописи, проследяващи историята на писмеността ни, без никъде в тях да се споменава приносът на България за това. Те са част от колекцията на Московския държавен обединен художествен историко-архитектурен и природно-ландшафтен музей - резерват.

Всяка информационна бележка, описваща факсимиле от ръкописите, започва с "Москва". Добавени са и репродукции на популярни руски икони, за да няма съмнение откъде тръгва славянската писменост.

В експозицията под заглавие "Изворът на славянската култура" са подбрани само руски документи и артефакти, а светите братя Кирил и Методий са описани така:

"Свети Кирил, по прозвище Философ (827-869) и неговият брат Методий Моравски - родени в гръцкия град Солун, реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия".

Избягването на България като основен фактор за разпространяването на азбуката продължава и в описанието на Соловецкия манастир, където според уточнението под снимка имало над 4000 тома на "древноруски, гръцки и латински език".

Преди три години - през 2017-а, руският президент Владимир Путин направи изявление пред тогавашния си македонски колега Георги Иванов, в което заяви, че славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя". Това също предизвика множество реакции в България.

Миналата година сериозно напрежение предизвика друга руска изложба в София - за 9 май. Планираната експозиция бе под надслов "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". Тогава българското външно министерство посъветва руската страна да се откаже, тъй като проявата подкрепя "съмнителна историческа теза" и представлява "намеса във вътрешнополитическия дебат на страната ни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


764
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовХахаха. Абе килийник, я цитирай къде съм казал такова нещо, или руските ***, в опита да се спасите от собственото си невежество се опитвате да прехвърлите проблема от болната глава на здравата? Дай цитата да се посмеем.:))))
244
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Не е важно носталгията по ученото в училище, нито руските фалшификации, - важно е че евреите владеят света и ни спускат теми за дъвчене.
243
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовНо си достатъчно неграмотен, когато се говори за Кирилицата и българския й произход, да говориш САМО за Кирил и Методий, къде ходили, и как дори и някой от тях нямал българска връзка.А че тролиш някой който директно те е поставил на мястото ти заради опитите ти да "пропуснеш" българския произход на Кирилицата, това ясно определя какъв си..:)
242
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Славян253 САЩ са наши партньори,докато Русия е заплаха за България,което бе прието и в българския парламент.
241
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 261Така е. Сега ще излезе пак наяве подривната им дейност, после ще им изметем паметниците, че много се задържаха по българските градове.:)))))
240
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е бастиона на КГБ пропагандата в центъра на София да бъде обявен за чужда агентурна централа и бъде затворен, а персонала изгонен от пределите на България.Бог да пази България от рускотурската империя и предателите на Татковината ни !
239
5
 
9
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 259ИЧ не ги защитаваш. Само малко.Между другото, какъв "танц", другарю, наясно ли си, че Македония е творение на Съветите за прокарване на антибългарска политика за сметка на Сърбия? Даже и езика им са го изобретили, така че нарочно да е в противовес на българския в региона, както показват разсекретените съветски документи публикувани от културен център Иван Михайлов - Битоля.
238
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В сравнение с танца на българската политика с Македония адекватен отговор на руснаците! Не, че ги защитавам!Очаквам и нещо ново като руски отговор на българските пишман историци за твърдението - османско присъствие в българия! Не грешка с малка буква,защото България не е имало тогава а Османска Империя!
237
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, русофилите не разбраха ли, че Москва е столицата на Монголската Орда, основател на Московския Сулус - Генезиса на сегашната империя на Злото !
236
7
 
12
 
! Отговори
жоро преди 3 години
До Славян 253 Другарю Славян.Няма и никога не е имало славяни.Това е съветска(руска) тъпоизмислица създадена за изопачаване на исторически факти.
235
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 252Единствения който "каза" такова нещо беше ХХ, който при споменаването на произхода на Кирилицата започна да говори за Кирил и Методий, без да споменава въобще истинските създатели на въпросната, което показва, че или нарочно не ги спомена или просто не знае кои са. Всичко може да бъде проследено в постове 5, 8, 11, 14, 15 и т.н. в тая тема. Няма абсолютно никакво съмнение, че ХХ или не знае кои са авторите на Кирилицата или умишлено се опитваше да отклони от това,че е българска
234
7
 
14
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До СлавянЕдинствените, които лижете разни руски части сте русофилите петоколонници.
233
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като няма мъже в тая държава да затворят завинаги този "културен" център за руска вражеска пропаганда и агитация ще ви правят постоянно скандални изложби.
232
15
 
6
 
! Отговори
Славян преди 3 години
До САЩисания ЧебурашкаПродължавай да лижеш ръката на презокеанските си господари.
231
0
 
8
 
! Отговори
Кирилицата преди 3 години
До Анонимен 249 от днешна МакедонияКирилицата е създадена в Преславската книжовна школа, поради невъзможността и абсурдността на глаголицата, създадена не в земите на днешна Македония, а в един манастир в малоазийската област Витиния, игумен на който е бил Методий. Така че глаголицата е създадена в земите на днешна Турция.
230
9
 
4
 
! Отговори
За буквите преди 3 години
трябва да благодарим на свети Петър Велики. Глаголицата на Кирил и Методий е нещо ужасно. Може би са били преследвани от кошмари, докато са я създавали.
229
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разпространението на кирилицата е тръгнало от земите на днешна Македония. На тоя празник би трябвало да благодарим на македонците за буквите, на които пишем.
228
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кирилицата, заедно с източноправославното християнство са двете неща, които разделят Европа цивилизационно на две части. Дали е било добре за България да се откъсне от центъра на европейската цивилизация е въпрос, който още предстои да се изяснява.
227
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 244Ааааах, плашенето с нероден Петко от комунистите. Нека позная, никога няма да "тропнат по масата", така че можем да въздъхнем с облекчение И за тая спекулация.
226
5
 
14
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До АлоИ какво, да оставим руските мерзавци да фалшифицират най-нагло българската история? Няма да стане русофилче!