Нова скандална изложба в Руския културен център

Тя представя Кирил и Методи като реформатори на славянската азбука
24 май 2020 22:35, Нели Христова
764
Нова скандална изложба в Руския културен център

Изложба на Руския културен център в София представя Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и първи разпространители на грамотност и просвещение в Русия. Изложбата, подредена в навечерието на най-светлия български празник 24 май, предизвика възмущението на водещи историци и филолози у нас, пишат от Dir.bg.

На десетина пана пред входа на културно-информационния център са подредени ръкописи, проследяващи историята на писмеността ни, без никъде в тях да се споменава приносът на България за това. Те са част от колекцията на Московския държавен обединен художествен историко-архитектурен и природно-ландшафтен музей - резерват.

Всяка информационна бележка, описваща факсимиле от ръкописите, започва с "Москва". Добавени са и репродукции на популярни руски икони, за да няма съмнение откъде тръгва славянската писменост.

В експозицията под заглавие "Изворът на славянската култура" са подбрани само руски документи и артефакти, а светите братя Кирил и Методий са описани така:

"Свети Кирил, по прозвище Философ (827-869) и неговият брат Методий Моравски - родени в гръцкия град Солун, реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия".

Избягването на България като основен фактор за разпространяването на азбуката продължава и в описанието на Соловецкия манастир, където според уточнението под снимка имало над 4000 тома на "древноруски, гръцки и латински език".

Преди три години - през 2017-а, руският президент Владимир Путин направи изявление пред тогавашния си македонски колега Георги Иванов, в което заяви, че славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя". Това също предизвика множество реакции в България.

Миналата година сериозно напрежение предизвика друга руска изложба в София - за 9 май. Планираната експозиция бе под надслов "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". Тогава българското външно министерство посъветва руската страна да се откаже, тъй като проявата подкрепя "съмнителна историческа теза" и представлява "намеса във вътрешнополитическия дебат на страната ни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


764
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Михалис Замбидис220 Човече,пази си здравето,много се палиш,а не е полезно.Едрите букви няма да ти помогнат. Когато България е била империя,Русия не е била на географската карта. Гърция никога не е имала единна и силна държава,в древността-градове-държави,а днес,без милиардите на ЕС сте гола вода.Със сърбите сте толкова "приятели",че на запад,като ги срещнете ги мамите и използвате. Русия ви служи само за съюзник срещу България,а сте наводнили страната ни с гръцки фирми.
204
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовВсъщност ти беше този, който на приказката за Кирилицата започна да обясняваш за това как Кирил и Методий нямали българска връзка, и къде били ходили, тъй че ти си тоя, който явно свързва Кирилицата с Кирил и Методий. По-голяма наглост от руски *** да приписва на други собствената си неграмотност няма.
203
0
 
4
 
! Отговори
218 преди 3 години
***!
202
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега се вижда,защо руснаците са ограбвали българските музеи и архиви,за да си приписват нашата история. Бъларските комунисти ,които им съдействаха и създадоха по нареждане на Москва,"македонската нация и език",са национални предатели.
201
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тя213 Как да признаем нещо,което никога не е било такова?
200
0
 
7
 
! Отговори
Русия 903 година преди 3 години
"Повест временъх лет":"Игор взе жена от българите, която за него /за него, защото както сочи приведената по-горе "Повъсть времяньныхътя му е доведена в 903г. с името Елена/ бе наречена княгиня Олга. И бе тя мъдра много."Така българската княгимя Елена се омъжва за руския цар Игор,като Елена-Олга е поддържала най-тесни връзки с Византия,започва да се развива християнизация,просвета, писменост,книжнина,строежи в Русия!
199
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен197 *** на очен преглед.
198
9
 
2
 
! Отговори
тя преди 3 години
Връщат ни го ,щом не ги признаваме като освободители , те не ни признават просветителите кано българи !
197
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще изритаме рушките шпиони от Червена Звезда?
196
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен210 Излизаш от темата. Имаш ли представа,колко руснаци е избил Сталин в навечерието на войната,след това и колко "неблагонадеждни",са избили комунистите в соцлагера,по нареждане на Кремъл?
195
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДрОгаре, къде са славяните..........от сСсР то, или от EX югОславия........че не разбрах.........
194
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен180 Мълчи и се спотайва,тактиката на соца.Явно,онова изречение е изхвърлено"случайно,с позволение на менторите му в Москва.
193
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДО 193 ПСЕВДО ИСТОРИК руснаците били избили царското семейство. През великата френска революцита французите обезглавиха краля си Луи шетснайсти и кралицата Мария-Антоанета, избиха 600 хиляди феодали и други 40 хиляди ги минаха на гилотината. освободиха крепостните, Франция получи конституция, а французите - граждански парава . Се ля ви, форумни философи
192
0
 
4
 
! Отговори
Русия 903 година преди 3 години
В "Летописец руских царей" отново е записано, че не само са довели княгинята от Плискова (старата столица Плиска),но и че тя е била начетена (нещо изключително рядко дори за мъжете,а камо ли за жена в тази епоха и столетия след нея, и практически невъзможно за обикновена дива скнадинавка ***), вярваща християнка, и с управленски умения на държавник:"Доведоха за него /за Игор/ жена от Плисков, именуема Олга, начетена и корен и основа на християнската вяра и наш вожд""Повест временъх лет"
191
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Каменов204 Руските.
190
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистическата пропаганда не спи и никога не е спирала да работи!
189
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ристУ ристуФ ли е новото лице на зарубежния троол?При тази цена на петрола и газЪт......е нормално.
188
1
 
6
 
! Отговори
Каменов преди 3 години
Стига навеждане! Да се гонят посланици и дипломатически представители!
187
1
 
3
 
! Отговори
Каменов преди 3 години
Стига навеждане! Да се гонят посланици идипломатически представали!
186
0
 
5
 
! Отговори
Русия 903 година преди 3 години
Княгиня Елена,за която пише в източниците,че е българска княгиня и е от старата столица на България Плиска е доведена от свекъра си Олег и баща на руския княз Игор през 903 година,наречена "Олгову невесту"(невестата,която доведе Олег),от там и името и Елена-Олга,тя се омъжва за руския княз Игор,сватбата им е описана подробно в изворите.Летописец руских царей отново е записано,че не само са довели княгинята от Плискова (старата столица Плиска),но и че тя е била начетена (нещо изключително