С песни, с танци - на протест под прозорците на властта

Танцьори настояват залите да бъдат отворени и държавата да ги подпомогне с пари
Обновена: 24 май 2020 14:36 | 24 май 2020 14:17, Камелия Цветанова
35

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Занимаващите се с танци, творчество и музика излязоха на мирен протест под наслов „Да отворим залите“ пред Министерския съвет.

Въпреки разхлабването на противоепидемичните мерки, заетите в тази сфера още не работят и залите им остават затворени.

Освен за възобновяване на дейността им, те настояват и за финансова помощ от държавата както за изминалия период на забраната, така и за бъдещи периоди, в които секторът може да пострада отново.

Основните искания са да се разреши работата в зали и помещения на закрито, в които се провеждат занятия от танцовото, творческото и музикалното изкуство от юридически и физически лица. Според протестиращите сега е налице парадоксът на закрито да може да се практикува спорт, но не и култура, предава БНР.

Сред другите искания е спасителен пакет от финансови мерки за периода на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка, като например безвъзмездна помощ с покриване на 100% от разходите за месечните наеми, заплати и осигуровки на база на доказани разходи с документи. От бранша настояват мярката 60 на 40 да се запази до края на годината за тези, които могат да се възползват от нея. Освен това те искат да има безвъзмездно финансиране на физически лица в размер на една минимална работна заплата на месец за периода, в който човекът е нямал право да упражнява професията си и не е получавал странични доходи, надвишаващи 30% от минималното възнаграждение.

Протестиращите настояват да има и програма за стимулиране на дейността, например съдействие за безвъзмездно ползване на държавни и общински зали и помещения за провеждане на събития, обучения в рамките на една година, считано от края на принудителното спиране на дейността.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
10
 
8
 
! Отговори
Кака Радка преди 3 години
Народните танцъори и музиканти са мързеливи селяни,които ги мързи да работят на къра и са намерили начин да изкарват някакви пари като пеят,танцуват и пият цял живот. Тия само това правят.
21
2
 
2
 
! Отговори
Изнервен преди 3 години
До 13. И къде ще идеш бе, цър. вул? Такива като теб никой никъде не ги иска, лузър.
20
6
 
9
 
! Отговори
Байфидан преди 3 години
Няма да се учудя ако и на този протест са Мая Манолова и Костя Копейкин.
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е да протестират и магистралките.
18
5
 
6
 
! Отговори
Д преди 3 години
Като са тръгнали, поне да протестират качественно. Къде е печеното агне? Къде е бирата?
17
7
 
19
 
! Отговори
U2 преди 3 години
"...заетите в тази сфера още не работят..."Искате да кажете че хиляди хора са заети да правят скок-подскок и за това им се плаща и така си изкарват хляба??? Да обичаш народните танци и да ги играеш е нещо много хубаво,ама нека го практикуват в свободното си време, а заплатите си да изкарват с нещо друго...
16
5
 
16
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
На ред след танцьорите за протест чакат тези от магистралата. Особено крарй граничните кпп-та.Горките, падна им заработката. Няма трафик, няма чужденци, ужас.Да ги компенсира държавата.
15
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С песни, с танци - на протест под прозорците на властта-----------Кви протести, кви 5 лева, бе, Барба Ганьос???Ми нали утре болшинството от "Матряла" пак шъ гласува "ЗА" Бойко Митич и неговия вигвам "Герб"!Еееех, смешници.....Щеше да бъде много смешно ако не беше толкова тъжно!(на туй му викат Трагикомедия)
14
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само не разбрах тия протести БСП ли ги плаща, Лукой ли ги плаща или Божков :) ?
13
4
 
34
 
! Отговори
А преди 3 години
Данъци плащат ли,на парите,които изкарват вечер по заведенията?Хайде стига,всичко вика ,дай!Как издържа ,тази държава,при толкова"косета-босета" и крадене е чудо!
12
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз протестирам да ми дадат достатъчно пари за да напусна тази мутренска държава и повече да не се върна тук.
11
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добре изтанцувайте Тигре, тигре. Само така можете да впечатлите мутрата диктатор.
10
4
 
16
 
! Отговори
Бойко Борисов Бог преди 3 години
Ем ми пеят ,ем ми танцуват..Обичат ме хората ейййй
9
8
 
22
 
! Отговори
демокрация преди 3 години
Протести се правят срещу идеология а искането на пари от народа /държавата/ е ци гания.
8
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудя се защо избираме някакви, за да протестираме срещу решенията им.Няма ли как да изберем такива, които да работят не за джоба си и за джобовете на покровителите си, а за избирателите (които не са купени)
7
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мирните протести са правилната посока. не трябва да се лее кръв.НО ...протестите трябва да се разширят и да станат национално движение. с малки протести тук там няма да стане.Ганди затова е имал успех с мирни протести, защото е повел цяла Индия срещу тиранията.
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КоментарТе протестират виртуално. Нямат пари за билетче да идат до мястото на протеста, защото не стигат парите от пенсиите на бабите им :)
5
6
 
11
 
! Отговори
Кирил и Методий преди 3 години
Поздравявам Ви с 24 май - ден на Българската писменост!(дано да не пишете на говняница - тогава поздравите не са за вас.)Да сте живи и здрави дълги години да пишете на Кирилица!Колкото до протеста - утре и някакви от околовръстното са искали да правят протест...
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е той протеста бил със основно искане , на бас че ще им го изпълнят и няма да е лошо де.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те са правят , че не ви виждат вие ще им танцувате и пеете ...