Танцьори и музиканти на протест пред прозорците на властта

Искат да се отворят залите и за тях и финансова помощ
31
Танцьори и музиканти на протест пред прозорците на властта
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Занимаващите се с танци, творчество и музика излизат на мирен протест под наслов „Да отворим залите“. Акцията започва в 11.45 пред Министерския съвет.

Въпреки разхлабването на противоепидемичните мерки, заетите в тази сфера още не работят и залите им остават затворени.

Освен за възобновяване на дейността им, те настояват и за финансова помощ от държавата както за изминалия период на забраната, така и за бъдещи периоди, в които секторът може да пострада отново.

Основните искания са да се разреши работата в зали и помещения на закрито, в които се провеждат занятия от танцовото, творческото и музикалното изкуство от юридически и физически лица. Според протестиращите сега е налице парадоксът на закрито да може да се практикува спорт, но не и култура, предава БНР.

Сред другите искания е спасителен пакет от финансови мерки за периода на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка, като например безвъзмездна помощ с покриване на 100% от разходите за месечните наеми, заплати и осигуровки на база на доказани разходи с документи. От бранша настояват мярката 60 на 40 да се запази до края на годината за тези, които могат да се възползват от нея. Освен това те искат да има безвъзмездно финансиране на физически лица в размер на една минимална работна заплата на месец за периода, в който човекът е нямал право да упражнява професията си и не е получавал странични доходи, надвишаващи 30% от минималното възнаграждение. Протестиращите настояват да има и програма за стимулиране на дейността, например съдействие за безвъзмездно ползване на държавни и общински зали и помещения за провеждане на събития, обучения в рамките на една година, считано от края на принудителното спиране на дейността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До нас има голям хотел, до него има един офис в който се въртят едни пеперуди на едни пилони за турците който отсядат в хотела.Говорих с охраната, каза че се влиза само с парола от хотела, но нямало да протестират защото на пеперудките бизнеса им вървял.
21
5
 
13
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
Утре ще излязат и проститутките,за да искат обезщетение!Вместо да намали ДДС за храни и лекарства,Боко намали ДДС на най-големите хайдуци в България-хотели и ресторанти!Нека сега му висят под прозорците и да му искат оставката!Има една поговорка:''кой каквото си направи и най-големия му враг не може да направи''!
20
4
 
12
 
! Отговори
Така преди 3 години
Българина стои далеч от културата и изкуството от страх да не се зарази. За него е важно, че заведенията и моловете са отворени, другото не го интересува. Една книга не е прочел, на един театър не е отишъл, една галерия не е посетил, тогава защо му е да е солидарен с хората на изкуството?
19
7
 
8
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Смейте се на артистите, че протестират за хляба си!Утре, когато вие протестирате за вашия хляб, и на вас така ще ви се подиграват.Правителството на това разчита и затова ни клеца всичките подред. Днес едните, утре другите и така до края на света.Пфу! Не народ, а... (вие си знаете)!
18
8
 
13
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
Съжалявам, "танцьори"! Чалготеките остават затворени до второ нареждане, което не крия, се надявам да не се появи! Те самите са вирус с висока степен на заплаха за обществото ни!
17
16
 
7
 
! Отговори
Краси ММА преди 3 години
Тези *** да се махат оттам, само пречат на движението. Дан излезне емемейците да ни танцуват между шамарите. Ша им дам аз едни салси и бачати на тези леки жени и пенали.
16
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Момичетата и момчетата на повикване кога ще протестират?
15
10
 
9
 
! Отговори
Предприемач преди 3 години
Видели са те, песен дават пари на някой от "наще" и решили и реда се пробват. Никой не ги е спрял да си танцуват по поляни и паркове. Я марш
14
8
 
17
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Никой не ги спира. Занятията могат да се провеждат и на открито, даже ще изкарват повече понеже няма да се налага да плащат наем на залата.
13
9
 
12
 
! Отговори
мечо, ама не пух преди 3 години
чакаме чалгарките, миските, плейките и манекенките да излезнат на протест, знаете ли кви загуби търпят....
12
7
 
12
 
! Отговори
Митко 21 см преди 3 години
Залите за танци ли? Че то Сичко там е в сивия сектор. Те не са се осигурявали, данъци букви не внесли и сега реват да им се даде. Ама кой ги е затворил в зали, ето хубаво топло време, да се качват на Витоша и да започват с хората, салсата и кючека. Начини има. Явно не им е за танците, гледат и те да ударят кьоравото
11
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудя им се. Спокойно могат да провеждат занимания и на открито. Така. ВМА да плащат и наем на помещението. Йога, латино, фолклорни танци все по зали са се практикували. Даже на открито е по-здравословно. Истината е че някой ги манипулира да протестират и това най-вероятно са собствениците на тези зали.
10
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обадете ми се като излезнат стриптизьорките на протест, тогава ще е интересно.А тези *** все гледат някой нещо д им пусне...
9
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
После ще излязат на протест барманите и проститутките.
8
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В градксия транспорт и най-вече в метрото е по-опасно от залата за танци. Да се хванеш за дръжката в автобуса е по-опасно от измитата ръка на танцуващия до теб, в залата за танци не се седи на мръсни седалки, не е прашно, има условия за проветряване. Не виждам причини залите да са затворени.Безумията на НОЩ трябва да престанат, стига вече!
7
10
 
12
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Хората на изкуството и културата са едни от най-изрядните данъкоплатци.
6
15
 
19
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
До Щурец и мравкаНикой не реве ти да го издържаш, бачкаторе. Хората искат да се издържат сами, но не им разрешават. Затова искат компенсации. Утре и на теб като ти спрат бачкаторството заради някоя друга глупост, и ти така ще ревеш.
5
10
 
15
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Ако на Държавата й е скъпо да плаща, да вдигне мерките! Ще се оправим и без нея.
4
19
 
20
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Това са млади, здрави хора, за които няма опасност да се разболеят, но ги държат насила да не работят с министерска заповед. Хората губят умения, ако не практикуват. Имат и разходи за наем на зали. Редно е Държавата да ги компенсира 100%.
3
12
 
14
 
! Отговори
Mr . STARBUCKS преди 3 години
Няма да со учудя,ако вчерашните с пластмасовите столове,се присуркат и на тоя протест.