КЗП: Връщане на парите на туристи – най-рано от есента

Това ще стане само в случай на провалени пътувания
Обновена: 25 май 2020 11:30 | 25 май 2020 11:25, Елка Василева
27
КЗП: Връщане на парите на туристи – най-рано от есента
Игнат Арсенов. Снимка: архив, БГНЕС

От есента най-рано ще започне връщането на парите на туристите, чиито пътувания са се провалили зарази обявената пандемия от коронавирус. Това предвиждат последните поправки в българското законодателство, напомни Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите.

Той каза, че за предпочитане е да изберем други опции за възстановяване на средствата - да получим ваучер за бъдещо пътуване или за друга дестинация.

Арсенов напомни, че въпреки наложените допълнителни здравни ограничения хотелите у нас трябва да отговарят на категоризацията си и Комисията за защита на потребителите ще следи много внимателно за това.

Ще бъдат наблюдавани под лупа и промоциите, които се предлагат. От ведомството съветват хората, които все пак ще изпълнят своята лятна почивка, да имат здравни застраховки или европейска здравна карта, ако пътуват в страни от Европейския съюз, за да бъде гарантирано, че ще получат медицинска помощ ако се наложи.

„ Ако всъщност договорът се изпълнява, има съответния полет, пътуване, хотелът работи, приема туристи, но ние не желаем да пътуваме само защото ни е страх или просто така сме решили, тук туристът трябва да договори с турооператора всъщност какво се случва след това, тъй като отменяйки почивката на практика, той ще загуби част от парите, защото е сключил вече договор и най-вероятно има неустойки и затова е добре да се прочете и договора“, каза Игнат Арсенов по БНТ.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откакто държавата ме прецака с гражданската с фалиралия Олимпик нищо не предплащам. Плащам си телевизия и нет месец за месец. Гражданска също. Нищо не купувам за в бъдеще. Плащам - вземам.И пари в банка не държа.
23
0
 
1
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
***, научи се първо да четеш правилно! Аз казвам и искам същото, което и ти, но ти явно си с"многоъгълна глава и ти е трудно да схванеш какво ти казвам?! А иначе успех с комисията ако въобще ти обърнат внимание!?
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберастките мошеници прибраха парите на хората, сега ще ги държат половин-една година за лихви и накрая ще им върнат половината, ако въобще им ги върнат.
21
1
 
6
 
! Отговори
ДА преди 3 години
***!!Прочетох си договора-има клауза,при която при "извънредни ситуации" ми се връщат парите БЕЗ неустойка!!Ако коронавируса не е такава ситуация,аз друга не виждам.Така че,ще се съдим ако трябва и парите ще ми върнете БЕЗ да плащам неустойка!Не ви ща ваучерите!
20
1
 
1
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Значи предлагаш Аз да не ти върна парите просто защото не искам и държавата обаче да е длъжна да ми плати вересиите за нейна сметка?! Абе, ти да не си туроператор или организатор на концерти?
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комисия за защита на туроператорите от потребителите...КТП мухааа....
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо непрекъснато призовават да се вземат ваучери вместо пари? При обявяване на несъстоятелност на ТА , застраховката не покрива ваучери , а САМО сключен договор с агенцията и плащанията по него.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пари се връщат веднага, ако си почтен, другото е училища за шушумиги., и "нов морал".
16
0
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
"От есента най-рано ще започне връщането на парите на туристите..." На език какъв в това изречение словоредът е?Какво е "опция", че да я избираме?И защо се дава думата на на пасивни гейове като гореупоменатия индивид?
15
0
 
5
 
! Отговори
ч преди 3 години
КЗП!?Последната буква П как да я разбирам?П-като прекараните?Агенциите пък да ме чакат да се запиша за море в края на летния сезон.
14
0
 
7
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Га ядохте кюфтета не рИвахте? Значи парите са похарчени, а хората да правят като вятъра а? Как не ги е срам и ДДС 9% да им се дава още от време оно.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На есен, на есен, ама с дължимата законна лихва плюс обезщетения. Всеки съд би го подкрепил.Не вярвам на агентягите да им изнася, ама ще видим.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И КЗП ли са на отчет при гробарите, бря?
11
1
 
11
 
! Отговори
сдф преди 3 години
Добре че от години сам си резервирам всичко. То малко трябва да си наивен по-принцип да вярваш на туристически агенции в днешни дни.
10
0
 
7
 
! Отговори
sdf преди 3 години
красавци
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От умрял писмо да чакаш.Туроператорите ще има да почакат следващия път някой да си предплати почивката. Доверието е загубено както и много от тях скоро ще изчезнат
8
1
 
7
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Кога ДАНС ще Влезе да Провери Служителите на КЗП , Както в КЗК , ПОЛИЦИЯ , СЪД , ПРОКУРАТУРА ...... Всички Държавни Служители КРАДАТ като преди ПОТОП .
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
После да няма пак - българи, спасявайте туризма? Да го спасяват тези, които го съсипват!
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След министерство срещу туристите, вече имаме и комисия за защита от потребители. Пълно игнориране на европейското право. А кредитният риск на туроперотарите кой го носи? Застрахователите, които отказаха застраховките си ли? Или тези, които не са, но покритието на които по застраховките е смешно като обем!? А Европейската комисия препоръка всякакви ваучери да са с държавна гаранция, но ние пак не сме разбрали...
5
1
 
17
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Докато ни управляват пъпеши,Тикви,дини и всякакъв зеленчук няма да ни върнат парите!