Медитация - кои са най-големите й ползи?

Намалява стреса
25 май 2020 18:44, Дарена Найденова
10
Медитация - кои са най-големите й ползи?
Pexels

Медитацията е практика, в която дадено лице тренира ума и/или предизвиква режим на съзнанието, за да постигне физическо, емоционално, умствено и духовно развитие. Понятието се отнася за широк спектър от техники, предназначени за насърчаване на релаксацията, контакт с духовни учители и водачи, изграждане и овладяване на вътрешната енергия.

 
Ползите от медитацията са доказвани в множество научни доклади, правени през годините. Те включват намаляване на стреса, подобряване на концентрацията, намаляване на кръвното налягане и понижаване на симптомите на безпокойство и депресия. Независимо какъв тип медитация ще използвате, ефектите ѝ ще бъдат полезни за тялото и ума ви.
 
Ето 7 доказани ползи от медитацията

1. Подобрение на фокуса и концентрацията
 
Медитацията помага да се фокусирате върху настоящето, което подобрява концентрацията върху задачите, които трябва да приключите през деня. Изследване, направено от университета „Харвард“ през 2011 година проучва ефектите на практиката върху мозъка и успява да намери връзка между нея и обработването на нова информация.
 
Учените са изследвали умовете на 17 човека преди и след участието им в 8-дневна медитационна програма. Резултатите показали увеличение на сивото вещество в частите на мозъка, отговорни за ученето, паметта и емоционалната регулация. Освен това, проучване от 2016 година от изследователи в университета „Carnegie Mellon“ показва как медитацията може да подобри концентрацията и вземането на решения.
 
2. Повишава самочувствието и самосъзнанието
 
Медитацията ви насърчава да забавите малко темпото и да се вгледате в себе си, за да откриете положителните си качества. „Тя може да помогне за повишаване на самосъзнанието чрез способността да изследвате собствените си мисли и чувства“, казва д-р Брайън Уиндър.
 
Според учени от Станфордския университет, медитацията може особено да помогне на хора със социална тревожност. Проучване, направено през 2009 година и включващо 14 участници с проблеми в обществото, показва, че практиката за ума понижава безпокойството и подобрява самочувствието.
 
Още за доказаните ползи от медитацията четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
7
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Страхотна музика за медитация Kataklysm - Meditations.
3
0
 
3
 
! Отговори
таксиер боянчев преди 3 години
Аз си медитирам по сопствено желание и в свободна форма.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сахаджа Йога е най-доброто място за медитация.
1
1
 
7
 
! Отговори
офф преди 3 години
и разтоварва от *** и нагли коментари